Onze barrelsauna’s worden gemaakt met materialen die jaren mee zullen gaan. Maar omdat een sauna redelijk wat te verduren krijgt zoals de temperatuurwisseling van koud naar warm en regen en wind. Is het belangrijk om toch eens in het jaar de houten buitenkant van de sauna een goede onderhoudsbeurt te geven. Wanneer dit hout namelijk in optimale conditie blijft, heb je langer plezier van de barrelsauna.

De binnenkant van de sauna

De sauna’s die u bij Welvaere aanschaft hoeven aan de binnenzijde niet te worden onderhouden. Doet u dit namelijk wel dan kan het houtwerk niet meer ademen en is de kans op schimmels vanuit de binnenkant het grootst. Het vocht wat in de sauna geproduceerd wordt kan dan namelijk alleen nog maar door de ventilatie naar buiten en hierdoor ontstaat het rottingsproces.

De binnenkant van de sauna kunt u wel onderhouden, door het eens in de maand schoon te maken door met een licht vochtige doek, zonder schoonmaakmiddelen, alles af te nemen. U kunt hierbij ook eens in het jaar de bankjes licht opschuren. Daarnaast is het aan te raden om altijd met schone voeten de sauna te betreden en met een handdoek op de sauna bankjes plaats te nemen. Hierdoor blijft het uiterlijk van uw sauna als nieuw!

Olie of beits

Het is belangrijk dat je alleen de buitenkant van de sauna bewerkt met olie of beits. Hout van een sauna moet kunnen ademen en door het gebruik van houtverf, verliest het hout deze belangrijke eigenschap. Het hout zal geen lucht meer krijgen en zal hierdoor dan ook gaan vervormen. De vochtigheid welke ontstaat binnen de sauna wordt voor een deel afgevoerd door middel van het hout. Het hout geeft het af aan de buitenlucht. Is dit niet meer mogelijk door een verf- of laklaag, dan zal het hout gaan vervormen. Daarnaast werkt het hout van een barrelsauna altijd en zal een verf- of laklaag snel barsten en/of loslaten. Wij adviseren in dit geval altijd onze voorgeschreven olie te gebruiken om uw sauna te behandelen.

Toned oil

Met deze getinte olie kunt u uw sauna zeer goed onderhouden. Deze olie is op basis van lijnzaadolie en is er in zeven verschillende kleuren; lichtbruin, donkerbruin, geel, grijs, groen, oranje en rood. Met deze bijzondere kleuren kunt u uw sauna een speciaal uiterlijk meegeven. Deze Toned oil is goed bestand tegen UV-stralingen en daarnaast is dit ook een zeer duurzame olie.

Wilt u uw sauna optimaal beschermen met deze olie dan word aangeraden om voor het gebruik het houtoppervlak licht op te schuren, zo neemt het hout de olie namelijk beter op. Ook is het belangrijk dat het hout zo droog mogelijk en stofvrij is.

Finishing Tar

Met de finishing tar olie beschermt u de buitenkant van de sauna uitstekend. Deze tar olie wordt geabsorbeerd in het hout. Hierdoor remt het effect van rot en verschillende schimmels. Deze tar olie geeft het hout een aantrekkelijke donkere kleur en werkt ook nog eens waterafstotend.

Het is bij gebruik van deze finishing tar belangrijk dat hout wat behandeld wordt droog en stofvrij is. Voor dat je het hout voor een tweede keer gaat behandelen met deze tar olie is het belangrijk om het hout licht op te schuren zodat de olie beter het hout in kan trekken.

Informatie

Block "3503" not found

Informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over onze buitensauna’s? Wij geven u graag alle benodigde informatie. Lees hier meer….

Zelfbouw

Wilt u liever uw buitensauna zelfbouwen? Met Welvaere is dat mogelijk! Wij hebben uitgebreide informatie pagina's over alle benodigdheden. Lees hier mee...

Contact

Telefoon: (+31) (0)342 712032
E-mail: info@welvaere.nl

Adres
Amersfoortseweg 96
Nijkerk, 3862 NE
Nederland

Verder lezen