Waarom is een sauna gezond?

De werkdag is weer voorbij en dat betekent tijd om eventjes op te laden en te denken aan je gezondheid. Maar hoe kom jij in deze late avonduurtjes aan jouw ontspanning? Plof je op de bank voor de televisie, beantwoord je nog wat laatste mails of kies je voor tijd voor jezelf en kom je volledig tot rust in een sauna. 

Een moment in de sauna is een fijne en effectieve manier om de stress van alledag volledig achter je te laten, om helemaal tot rust te komen en fijn te gaan slapen. Daarnaast heeft een sauna nog meer gezondheidsvoordelen.

Buitensauna's van Welvaere

Ook de luxe en het gemak ervaren van een sauna in je eigen tuin?

Bekijk onze modellen hier
Elektrische barrelsauna panoramaraam

Waarom is een sauna gezond?

Een sauna kan je helpen om je algemene gezondheid te verbeteren. Een onderzoek gedaan door de universiteitskliniek Charité in Berlijn laat zien dat de sauna je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je lichaam reageert heftig op de warmte van de sauna en de kou wanneer je afkoelt en maakt daardoor antistoffen.

Blokhutsauna ontspannen

Minder last van verkoudheid

In Finland, ook wel het echte saunaland, deden ze een onderzoek naar gezondheidsvoordelen van een regelmatig saunabad. Het onderzoek aan de Universiteit van Rurku volgde een half jaar lang een groep mensen die twee keer per week genoten van de sauna en groep die dit niet deedt. De groep die twee keer per week in de sauna zat heeft na een maand tijd al 30% minder last van verkoudheid dan mensen die nooit naar de sauna gaan.

Een schitterende huid

Je lijf reageert op de warmte van een sauna door hard af te gaan koelen: je gaat namelijk zweten. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je poriën zich openen en de bloedvaten verwijden. Op deze manier raak je niet alleen vocht kwijt, ook overtollig talg en ander vuil wordt afgevoerd. 

Naast dat het zorgt voor een schone huid is het ook echt gezond. Het versterkt namelijk de beschermlaag en hydrateert de hoornlaag. Hoe vaker je de sauna neemt hoe meer voordeel je huid hiervan heeft. En als resultaat? Een schitterende huid. 

6 Unieke modellen

Sauna ontspannen

Je voelt je gelukkiger

We herkennen het allemaal, na een dagje in de sauna zeggen we het altijd. ‘Dit moeten we vaker doen.’ Terwijl je het sauna complex verlaat voel je je helemaal zen en gelukkig. In onze hersenen zit een specifieke groep neuronen die gevoelig zijn voor warmte. Deze groep geeft bij een stijgende lichaamstemperatuur een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Helemaal zo gek dus niet dat je na een bezoekje aan de sauna zo lekker in je vel zit!

Terwijl je geest tijdens een saunabezoekje dus even pauze neemt is je lichaam op de achtergrond hard aan het werk. Zodra je lichaamstemperatuur stijgt naar 39 graden worden er allemaal processen in gang gezet die goed zijn voor je gezondheid. Een goed excuus dus om een keer niet voor die tv te kruipen maar te kiezen voor een moment van ontspanning. 

Sanne
12 okt 2020
Geschreven door Sanne
Wellness Expert