De voordelen van veel zweten!

Bij een bezoek in de sauna gaat het erom dat je lichamelijk en geestelijk ontspant, maar ook dat je goed zweet. Dat veel zweten gezond voor ons is, daar denken we niet aan. Veel zweten wordt vaak geassocieerd met vies, we vinden het niet lekker ruiken en dit roept negatieve gevoelens op. Hoewel het misschien niet lekker ruikt is zweet onmisbaar voor je lichaam en ook nog eens gezond! 

Waar is zweten goed voor?

  1. Je hebt een goede bloedsomloop
  2. Het geneest wondjes
  3. Je loost afvalstoffen
  4. Het beschermt je tegen ziektes
  5. Je lichaam koelt af

 

1. Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop

Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.

Barrel sauna opgieting

2. Genezing van wondjes

Zweetklieren dragen hun steentje bij aan het genezen van wondjes. Deze klieren zorgen er namelijk niet alleen voor dat je lichaam kan zweten. Ze zorgen ook voor cellen die bijvoorbeeld brandwonden en zweren kunnen genezen.

 

3. Lozen van afvalstoffen

Meer dan in bloed of urine zitten er afvalstoffen in zweet dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Alberta. Aan de hand van dit onderzoek werd geconcludeerd dat je lichaam zweet om giftige stoffen af te scheiden. Door het lagere gehalte calcium en zout dat in het lichaam overblijft, verminder je door zweten ook de kans op bijvoorbeeld nierstenen.

4. Het beschermt je tegen ziektes en insecten

Wanneer je zweet maakt het lichaam een soort natuurlijke antibiotica aan met de naam Demcidin. Dit bestaat uit verschillende antibacteriële moleculen die je kunnen beschermen tegen verschillende ziekten en insecten. Op een langere termijn is deze ‘natuurlijke antibiotica’ zelfs beter dan die van de dokter.

Buitendouche

4. Je lichaam koelt af

Het belangrijkste doel van zweten is afkoelen. Wanneer je het te warm hebt, dat kan door sporten, warm weer of een saunabezoek, gaan de zweetklieren zijn werk doen. Doordat dit zweet verdampt op de huid, koelt het lichaam gemakkelijker af.

Veel zweten in de sauna

Op het moment dat je in een buitensauna stapt, weet je eigenlijk al dat je gaat zweten. Dit is ook heel erg verschillend. Een groot voordeel is dat op het moment dat je gaat zweten in de sauna dit zweet niet echt stinkt. Opgedroogd zweet, dat ruikt niet zo lekker. De voordelen van zweten kun je dus ook in de sauna bevorderen, bewust met eigen keuze. 

Je kunt kiezen voor een droge barrelsauna temperatuur of misschien vind je een opgieting waarbij je de luchtvochtigheid naar een hoger niveau brengt wel nog fijner. Dat kan allemaal natuurlijk ook gewoon op het moment dat je een eigen knusse en vooral warme sauna in de tuin hebt staan. 

 Neem eens een kijkje op de website of kom langs in de showroom. We helpen je graag!

tabitha
29 aug 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert