mountain

Hoe maak je de hottubkachel schoon?

Wanneer je het geluk hebt dat je een hottub in je achtertuin hebt staan is de kans groot dat je ook een hottubkachel hebt. Een van de belangrijkste onderdelen van jouw eigen hottub, zeker bij een traditionele hottub. Daarom is het erg belangrijk dat je goed omgaat met deze kachel en deze regelmatig schoonmaakt. In dit blog geef ik je antwoord op de vraag; hoe maak je de hottubkachel schoon?

Arrow left
Arrow right
No items found.

Verschillende hottubkachels

Bij Welvaere heb je de keuze uit verschillende hottubkachels bij je houtgestookte hottub. Standaard wordt de Welstove Medium aan de hottub toegevoegd. Daarnaast heb je ook de keuze voor een Welstove Large en een Welstove Pro. Alledrie de kachels zijn gemaakt van RVS. De Welstove Medium van RVS 304 en de andere twee van RVS 316.

Het grootste voordeel van RVS 316 t.o.v. 304 is dat RVS 316 net iets sterker is. Denk hierbij aan het materiaal dat beter bestand is tegen onder andere chloor en een zoute omgeving. Zeker wanneer je bijvoorbeeld aan zee woont, is RVS 316 een echte aanrader.

De binnenkant van de hottubkachel schoonmaken

Het onderdeel van de kachel dat het meest vuil wordt is natuurlijk de binnenkant omdat dit de ruimte is waar je stookt. Afhankelijk van het type kachel zit hier een aslade in of niet. Zo’n aslade is natuurlijk extra handig wanneer je het overgebleven as uit de kachel wil verwijderen. Je haalt de aslade eruit en gooit het overgebleven as gemakkelijk weg.

Wanneer de hottubkachel geen aslade heeft, dan kun je het overgebleven as ook heel makkelijk weghalen door bijvoorbeeld een stoffer en blik te gebruiken. Je veegt de kachel aan de binnenkant schoon met de stoffer en gooit het daarna gemakkelijk weg. Ook wanneer je een aslade hebt zal er altijd wat as blijven liggen in de kachel, ook dit haal je er met een stoffer en blik weer uit.

Het kachelruitje schoonmaken

Wanneer je een ruitje in de kachel hebt, wil je deze natuurlijk ook regelmatig schoonmaken. Je hebt niet voor niets gekozen voor een hottubkachel met ruitje dus het vuur wil je ook kunnen zien. Een handig trucje om het as van het raampje te halen is door deze schoon te poetsen met een gebruikt en nat theezakje of door een vochtige krant/keukenpapier in wat as van de kachel te dopen. Wrijf de krant of het keukenpapier met de askant tegen het glas zodat de roet op het glas loskomt. Veeg de losgekomen roetdeeltjes ten slotte weg met een schoon stuk doek of papier en het ruitje ziet er weer uit als nieuw.

De buitenkant van de kachel schoonmaken

RVS, ook wel roestvrij staal genoemd, staat erom bekend dat het niet of nauwelijks gaat roesten door de weersomstandigheden in Nederland. De buitenkant van de kachel heeft dan ook nogal wat te verduren. Denk aan sneeuw, regen of juist heel veel zon. Dit alles zorgt er wel voor dat de kachel er vies uit kan zien.

Blijft natuurlijk niet altijd blinkend zoals hij was toen je de hottub net kreeg. Maar, ook deze kun je weer schoonmaken, en ook hier doet een schoonmaakbeurt wonderen. Je kunt er voor kiezen om een sopje te maken en de kachel hiermee schoon te maken. Dit kan ook met Roestvrijstaal reiniger van het merk HG of groene zeep van het merk Driehoek en zijn gewoon in de meeste supermarkten te kopen. Zorg er bij het schoonmaken van de buitenkant wel altijd voor dat je dit met een zachte doek of spons doet zo krijg je zo min mogelijk krasjes.

Overige onderdelen schoonmaken

Er zitten natuurlijk meer onderdelen bij de kachel zoals de kachelbuizen, eventuele asplaat, hitteschild en/of vonkenvanger. Eigenlijk heeft de vonkenvanger van deze vier onderdelen het meeste onderhoud nodig. Deze zit bovenop de kachel en hier gaat vuil in zitten. Daarom is het erg belangrijk om deze zeer regelmatig schoon te maken. Moeilijk is het niet.

De vonkenvanger maak je schoon door deze voorzichtig van de kachelbuis los te maken en los te kloppen boven een vuilcontainer. Het vuil wat hierin vast gaat zitten komt los. Wanneer je dit niet regelmatig doet, dan hoopt het vuil op en dan kan op een gegeven moment de kachel het vuil niet meer kwijt en gaat die kapot.

Wanneer maak ik de hottubkachel schoon?

De hottubkachel hoeft echt niet na ieder gebruik van de hottub schoongemaakt te worden. Wat we wel aanraden is om de aslade na iedere hottubsessie even schoon te maken. Dit is een kleine moeite, en neem dan ook de vonkenvanger gelijk mee.

Doe dit natuurlijk wel als de kachel helemaal is afgekoeld. Zeker de vonkenvanger zal na het stoken goed warm zijn en het zou jammer zijn als je je handen brandt tijdens het schoonmaken.

De andere onderdelen zoals de buitenkant van de kachel en het kachelruitje kun je schoonmaken wanneer je wilt. Bijvoorbeeld als je beide te vies vindt of een keer in de maand.

Gerelateerd product
Ducktub Ovalti
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️. 

Vragen over het schoonmaken van de hottubkachel?

Heb je vragen over het schoonmaken van de hottubkachel of andere vragen over jouw hottub? Die kun je altijd stellen door ons een DM op Instagram te sturen, te kijken op onze helpdesk of te mailen met onze service afdeling.

Helpdesk bezoeken

Bekijk deze blogs ook

Hottub water vervangen

Bekijken

Geschikte schoonmaakmiddelen voor hottubs

Bekijken

Verschil interne en externe hottubkachel

Bekijken
Corner Icon