Hottub Houtgestookt

Een warm bad dat wordt verwarmd met een houtvuur

De houtgestookte hot tub is van origine een Scandinavisch product. Geïnspireerd op de natuurlijke warmwaterbronnen in Scandinavië is het idee van een warm houten bad ontstaan. In Zweden, Noorwegen en Finland is de hottub met houtkachel niet weg te denken uit de tuin. In de rest van Europa worden inmiddels ook al steeds meer tuinen voorzien van een houtgestookte hottub. 

Oorspronkelijk werden de hottubs enkel vervaardigd uit hout. Hier ontstond het probleem dat deze houten tubs bijna nooit lekvrij waren. Daarom worden de meeste hottubs tegenwoordig geproduceerd met een binnenkuip van kunststof en een houten omranding.

Ontvang onze gratis hottub brochureOntdek onze houtgestookte hottubs

Creëer in een handomdraai een onvergetelijk en ontspannen moment in je eigen houtgestookte hot tub.

Bekijk de Ducktubs hier
Welvaere hottubkachel

Waarom een houtgestookte hottub?

 • Stimuleert spontaniteit; binnen ∓ 2 uur opgewarmd
 • Goed voor fysieke en mentale gezondheid
 • Een echte eyecatcher in de tuin
 • Unieke ervaring

Geef je fysieke en mentale gezondheid een boost!

 • In het warme water van de hottub worden jouw spieren tot 90% ontlast van hun werk en inspanning. Hierdoor kom je geheel tot rust.
 • Ervaar minder stress en angst. Het warme water van de hottub helpt om de stress van een drukke werkdag achter je te laten.
 • De combinatie van warm water en eventuele jets zorgen voor een betere fysieke en emotionele staat.
 • Je slaapt dieper en vaster wanneer je voor het slapen gaan even extra tijd neemt om te ontspannen.
Welvaere Ducktub Bjorn hottub

Bekijk al onze houtgestookte hottub modellen

Bekijk onze hottubs hier

Hottub houtgestookt vs. whirlpool, spa & bubbelbad

Een hottub en een bubbelbad worden vaak ten onrechte door elkaar gehaald. Er zitten namelijk grote verschillen tussen deze twee producten. Een bubbelbad maakt gebruik van stroom om het water te verwarmen en warmt zo’n twee graden per uur op. Dit kan betekenen dat het opwarmen van 5 naar 37 graden ruim 32 uur kan duren. Een hottub gebruikt een houtgestookte kachel voor het verwarmen van het water en is binnen ∓ 2 uur op een heerlijke temperatuur. Het bubbelbad zal dus altijd op (kracht)stroom aangesloten moeten zijn, daar waar de hottub in principe geen stroom hoeft te verbruiken om op te warmen.

Nog een groot verschil tussen de hottub en een whirlpool zijn de zitplekken. In een hottub kun je gemakkelijk kiezen waar en hoe je wil zitten, in tegenstelling tot een whirlpool. Dit komt doordat de banken aaneengesloten zijn. Een spa heeft vaste zitplekken met ingebouwde jet- en bubbelsystemen. Hier kan niet van afgeweken worden. Bij de hottub kun je kiezen voor deze opties, maar wordt er niet standaard ingebouwd.

Welvaere hottubkachel aansteken

Een hottub kachel stoken

Wij raden aan om eiken te stoken in de hottub kachel. Dit hout brandt langzaam en geeft het meeste warmte af. Daarnaast geeft eiken weinig rook af.

Voordat je jouw hottub kachel in gebruik neemt is het belangrijk dat je eerst de hottub vult tot ongeveer 10 centimeter onder de rand. Als dit niet wordt nageleefd zal de kachel zijn warmte niet kwijt kunnen aan het water en zal de kachel krom trekken. Zodra de hottub gevuld is kun je met aanmaakblokjes en wat houtblokken een vuur maken in de kachel.

Omgekeerd stoken

 1. Zet de aslade of eventuele luchttoevoer volledig open;
 2. Plaats het hout volgens de Zwitserse methode: Plaats twee of drie blokken hout plat op de bodem, met de gekloofde kant naar boven toe. Je kunt hier eventueel, afhankelijk van de ruimte, nog extra blokken op leggen;
 3. Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op de grote houtblokken en leg vervolgens een aanmaakblokje op dit hout.
 4. Steek het aanmaakblokje aan;
 5. Laat de kacheldeur een klein stukje open staan, deze kun je sluiten als het aanmaakhout goed vlam vat.
 6. Laat de kachel rustig branden, je kunt dit eventueel regelen door de aslade verder open of dicht te schuiven.

Je kunt de kachel weer bijvullen door het as en de brandende houtblokken naar achter te schuiven. Het nieuwe houtblok leg je dan weer met de gekloofde kant naar boven voor in de kachel, op deze manier kan het nieuwe blok hout rustig ontbranden. Bekijk het filmpje waarin onze houtstook-expert Chiel de Zwitserse methode uitlegt.

Waarom een houtgestookte hot tub van Welvaere?

 • De mogelijkheid om je eigen hottub samen te stellen zoals jij ‘m wilt!
 • Je ontvangt alleen de beste kwaliteit, dat garanderen wij!
 • Handgemaakte hottub door onze gespecialiseerde timmermannen.
 • Bekijk, test en voel jouw toekomstige hottub in ons Experience Center in Nijkerk.
 • Jouw toekomstige hottub wordt gratis bezorgd.

Kom langs!

Een houtgestookte hottub in het echt bekijken, ervaren en testen?

Kom vrijblijvend langs in ons Experience Center!

Bezoek inplannen
Experience center Welvaere Nijkerk

Veelgestelde vragen

 • Wat is een hottub?

  De naam van een hottub zegt al wat het product letterlijk inhoudt; een warm bad, welke wordt verwarmd met een houtvuur. De hottub kent een lange geschiedenis en komt uit gebieden die dicht bij de Noordpool liggen zoals Scandinavië. Scandinavië is rijk aan natuurlijke warmwaterbronnen. Hier is het idee van de hottub dan ook uit voortgekomen. Lang geleden werden er al houten baden gemaakt die verwarmd werden met een houtkachel. De houtgestookte hottub is een echte traditie geworden in Scandinavië. Sterker nog, in de landen Zweden, Finland en Noorwegen zijn veel mensen op dit moment in bezit van een houtgestookte hottub. Dit authentieke product wordt steeds populairder in de rest van Europa

 • Hoe snel is een hottub warm?

  De opwarmtijd van de hottub is afhankelijk van een aantal factoren; De grootte van de Ducktub, eventuele isolatie, de sterkte van de kachel, de buitentemperatuur en de houtsoort die gebruikt wordt voor het stoken.

  In onze kleinste hottub gaat 800 liter water en in onze grootste hottub gaat zo’n 1700 liter water. Gemiddeld genomen moet een hottub met zo’n twee uur al zeker wel een aardige temperatuur hebben. Onze grootste hottub is met 3 uurtjes heerlijk warm.

 • Hoeveel kost een hottub?

  Onze hottubs zijn er in verschillende soorten en maten, variërend in prijs vanaf € 2300,-. Bij onze hottubs zit het verschil in prijs voornamelijk in de afmetingen, extra opties en het type kachel. De kosten voor een hottub zijn afhankelijk van het gekozen model en de daaraan toegevoegde opties.

  Om een goede prijsindicatie te kunnen geven, is het voor ons belangrijk om te weten wat jouw wensen zijn. Bijvoorbeeld; met hoeveel personen wil je in de hottub? Waarvoor wil je de hottub gebruiken? Mocht je hier nog niet helemaal uit zijn, wij helpen graag bij het vinden van jouw ideale hottub.

 • Wat is de ideale hottub temperatuur

  De ideale hottub temperatuur ligt rond de 38 graden. In de zomer misschien wat koeler dan in de winter. Wanneer het water warmer wordt dan 40 graden, dan kun je al lichte brandwonden oplopen. Zorg er daarom altijd voor dat er een thermometer in het water licht om de temperatuur te checken.

 • Hoe werkt een hottubkachel?

  Voordat je begint met stoken is het belangrijk dat het bad gevuld is tot 10 cm onder de rand. Op deze manier is de kachel gevuld met water. Doe je dit niet dan kan de kachel zichzelf niet koelen en gaat deze kapot.

  De beste manier om je kachel te stoken is de Zwitserse manier. De Zwitserse manier zorgt voor de meest efficiënte manier van warmte en brand het langste. Voor het stoken van de hottub is het belangrijk dat je goed stookhout gebruikt dat altijd onbewerkt is. Wanneer je een isolerende cover hebt is het handig om deze op de hottub te laten liggen. Zo verliest het water zijn warmte niet gelijk.