mountain

De natuurlijke werking van een hottubkachel

Je bent van plan om een hottub te kopen of je hebt net een hottub gekocht, maar hoe werkt dat nou allemaal? Op de blog van Welvaere vind je verschillende artikelen over de werking van een hottub. Vandaag ga ik specifiek in op de werking van een hottubkachel, zodat je weet hoe dit nou van binnen in zijn werk gaat.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Constructie externe hottubkachel

Als eerst ga ik  zo duidelijk mogelijk uitleggen hoe de constructie van een externe hottub kachel in elkaar zit. De kachel bestaat eigenlijk uit twee delen. Het binnenste gedeelte van de kachel en het omhulsel. Het binnenste gedeelte van de kachel is de vuurruimte. Dit is de ruimte waar je het hout in kwijt kunt en het vuur kunt stoken. Daarnaast bevindt zich in het binnenste gedeelte ook de aslade en de rookschacht. Dit binnenste gedeelte van de kachel wordt omhult door het buiten omhulsel. Tussen het buitenomhulsel en het binnenste gedeelte van de kachel bevindt zich de ruimte voor het water.

Het binnenste gedeelte van de externe hottub kachel wordt vrijwel aan elke zijde omringd door water. Door het stoken van een vuur in de vuurruimte wordt de warmte middels de aluminium wanden van de binnenruimte afgegeven aan het water. Je zal dan ook altijd merken dat de buitenzijde van de externe kachel helemaal niet zo warm wordt. Dit komt doordat er water tussen deze twee delen zit, en het buitenste deel nooit in direct contact komt met het vuur. Let wel op, de kachelbuis wordt namelijk wel erg heet!

Traditionele hottub

Bij een traditionele hottub zul je zien dat de hottubkachel altijd op hetzelfde niveau staat als de bodem van de hot tub. Dit is noodzakelijk, omdat er met de verwarming van een hottub gebruik gemaakt wordt van een natuurlijk verschijnsel. De kachel is voorzien van twee doorvoeren, waar het water naar binnen en naar buiten kan.

Door de natuurlijke eigenschap van water, zal verwarmd water willen stijgen. Het water wat in de hottub kachel wordt opgewarmd, zal dan ook via de bovenste doorvoer de kachel uit gaan. Door dit natuurlijke verschijnsel ontstaat er een natuurlijke circulatie. Het warme water zal stijgen waardoor aan de onderzijde nieuw kouder water de kachel in zal kunnen stromen. Op deze manier kan de externe kachel uw gehele bad opwarmen, zonder het gebruik van elektriciteit.

Wanneer je niet kiest voor een traditionele plaatsing van een hottub, bijvoorbeeld bij inbouwprojecten, dan is dit natuurlijke verschijnsel helaas niet op te wekken. Wanneer de hottubkachel namelijk te veel weerstand krijgt van het water, zal het warme water niet kunnen ontsnappen. In dit soort gevallen maken wij gebruik van een circulatiepomp.

Wil je meer weten over het stoken en het bouwen van een optimaal vuur in uw hottub kachel? Kijk dan snel naar onze video over het stoken van een hottub kachel.

Gerelateerd product
Ducktub Bjornstor
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Daan
Content creator

Daan is de man achter de camera. Duikt helemaal in onze producten zodat er goede content van gemaakt wordt. Vaak geplaatst op ons YouTube kanaal in de vorm van een handige uitlegvideo. Daarnaast ook regelmatig te vinden

Bekijk deze blogs ook

De perfecte temperatuur voor jouw hottub, spa of bubbelbad

Bekijken

Hoe regel je de temperatuur van een houtgestookte hottub?

Bekijken

Hoe maak je de hottubkachel schoon?

Bekijken
Corner Icon