mountain

Hoe regel je de hottub temperatuur met een houtgestookte kachel?

In deze blog leg ik uit op welke manier je de hottub temperatuur regelt. Tegenwoordig zijn wij van alle gemakken voorzien en kunnen we zelfs op onze smartphone zien hoe warm het morgen wordt. Bij een hottub gaan we back to the basics, wat voor sommige toch weer even wennen is. Niet erg, want dit is ook één van de redenen dat het fenomeen van een hottub weer steeds populairder wordt.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Hoe regel je de hottub temperatuur?

Een vraag die we vaak ontvangen en ons antwoord is eigenlijk altijd heel eenvoudig: namelijk ervaring. De temperatuur is niet in te stellen en een te warme of te koude hottub komt vaak voor in het begin. Hoe vaker je de hottub gebruikt, hoe sneller je hier handig in wordt. Natuurlijk hebben wij wel een aantal tips om u hier mee te helpen, want ervaring is er om te delen met andere.

Wees niet te enthousiast! Ik zeg dit vaak, want veelal zijn mensen snel geneigd om de kachel volop te laten branden totdat de temperatuur is bereikt. Alleen hier gaat het meestal fout. Na het bereiken van de temperatuur, zal met een redelijke volle kachel het water alsnog verder opwarmen.

Je zal er dan ook snel achter komen dat het water te warm wordt. Hoe warm je het water wilt is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de buitentemperatuur. Voor nu ga ik even uit van mijn eigen voorkeur, namelijk 38 graden.

Als ik begin met stoken zorg ik ervoor dat de kachel altijd bijna volledig vol zit met hout en de aslade goed openstaat (10 tot 15cm). Zodat ik zo optimaal en efficiënt mogelijk de hottub kan verwarmen. Tussentijds vul ik de kachel een aantal keren bij, hoe vaak is afhankelijk van de begin temperatuur van het water. Daarbij kijk ik altijd even op de thermometer die ik in mijn bad heb drijven.

Op het moment dat het water zo’n 30 tot 32 graden heeft bereikt controleer ik altijd even de hoeveelheid hout wat nog in mijn kachel zit. Is dit al bijna opgebrand, dan vul ik hem nog tot een kwart om vuur te behouden. Zit de kachel nog meer dan een kwart gevuld, dan doe ik niets. De aslade doe ik een stukje dicht, zodat hij nog zo’n 5cm openstaat. Het vuur krijgt wat minder lucht en zal wat minder fel branden.

Nu is het wachten op de laatste graden, dit zal niet lang duren! Het moment dat mijn hottub de  37 graden bereikt en er brand nog volop vuur in de kachel, dan sluit ik de aslade. Hierdoor wordt het vuur geminimaliseerd en zal de opwarming stoppen en dan kan de ontspanning beginnen!

Wees niet bang dat de hottub zijn warmte snel zal verliezen als er geen vuur meer in de kachel is. De grote hoeveelheid water in jouw hottub, zal niet snel temperatuur verliezen. Mocht je dit wel merken, stook dan nog een klein vuurtje in jouw kachel met 2 tot 4 blokken hout om de hottub temperatuur te behouden.

Wij raden altijd aan om te stoken met de Zwitserse methode, ook wel omgekeerd stoken genoemd. In het filmpje hieronder leggen we uit hoe dat precies werkt.

Gerelateerd product
Ducktub Oval
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Daan
Content creator

Daan is de man achter de camera. Duikt helemaal in onze producten zodat er goede content van gemaakt wordt. Ook is hij regelmatig te vinden als grillmaster. Hij bakt altijd de lekkerste pizza’s en biefstukjes 😉

Bekijk deze blogs ook

Voordelen van een warm bad

Bekijken

De perfecte temperatuur voor jouw hot tub, spa of bubbelbad in zomer en winter!

Bekijken
Corner Icon