Hoe onderhoud ik het hout van de hottub?

Om zo lang mogelijk van de hottub te genieten, is het belangrijk om het hout goed te onderhouden. Onbehandeld hottub hout wordt snel grijs als het in aanraking komt met water en zonlicht en zal na een tijdje aangetast worden door groene alg en schimmels. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het hout van jouw hottub zo snel mogelijk na aanschaf te behandelen door het hout te lakken, beitsen of oliën.

Tar olie Buitensauna

Het verschil tussen olie, beits en lak

Beits beschermt het hout van binnenuit en is vochtregulerend. Het vocht kan hierdoor in en uit het hout trekken, maar het hout is alsnog beschermt. Daarnaast beschermt beits het hout tegen vuil, krassen en de verschillende weersomstandigheden.

Olie heeft bijna dezelfde werking als beits, maar het grote verschil is dat beits net wat meer bescherming geeft tegen vocht en vuil. Olie daarentegen laat het hout het beste tot zijn recht komen door de prachtige structuur van het hout te accentueren. Wij raden altijd aan om Tar Olie te gebruiken. 

Lak beschermt het hout van buitenaf, doordat het een laagje over het hout creëert. Daarnaast kan het kleur en glans aan het hout geven. Lak is gevoeliger voor krassen en laat de mooie structuur van het hout minder zichtbaar worden. Het kan daardoor wel de minder mooie plekken en oneffenheden goed verbergen.

Lees hieronder hoe je je hout moet behandelen met beits, olie of lak. Voor alle drie geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!

Oliën

Stap 1:
Als eerst ontvet je het hout. Afhankelijk van het hout doe je dit met verfreiniger (zacht hout) of thinner (hard hout).

Stap 2:
Schuur het hout met middel grof schuurpapier (korrel 150 – 180) in de richting van de houtnerf. Je kunt het hout stofvrij maken met behulp van een kleefdoekje.

Stap 3:
Breng de olie met een kwast aan en schilder in de richting van de houtnerf. Veeg druppels meteen weg. Vergeet niet om de onderkant van het plankje ook mee te nemen! Na de eerste laag moet het hout 24 uur drogen.

Stap 4:
Schuur het hout weer lichtjes op (korrel 320) en stof het af.

Stap 5:
Nu kun je de tweede laag aanbrengen. Doe dit op dezelfde manier als bij stap 3.

Stap 6:
Voor een goed resultaat kun je het onbehandelde hout van de hottub het beste met nog een derde laag olie beschilderen. Zo blijft het hout lang mooi en is het beter beschermd tegen onze turbulente weersomstandigheden!

Beitsen

Stap 1:
Ook bij het beitsen ontvet het hout van te voren. Afhankelijk van het hout doe je dit met verfreiniger (zacht hout) of thinner (hard hout).

 Stap 2:
Vervolgens schuur je het hout in de richting van de houtnerf. Dit doe je met middel grof schuurpapier (korrel 150 – 180). Om het hout stofvrij te maken kun je een kleefdoekje gebruiken.

Stap 3:
Nu is het tijd om de eerste laag beits erop te zetten. Schilder altijd met de nerf mee en veeg druppels direct weg. Vergeet niet om de onderkant van het plankje ook mee te nemen!  Om de beits beter te laten in trekken, kun je het verdunnen met terpentine (1 deel terpentine op 3 delen beits).
Na de eerste laag, laat je het hout 24 uur drogen.

Stap 4:
Schuur het hout lichtjes op (korrel 320).

Stap 5:
Breng de tweede laag beits aan. Dit keer hoeft de beits niet verdunt te worden. Ook deze keer laat je het hout 24 uur drogen.

Stap 6:
Het onbehandelde hout van de hot tub kun je het beste nog een derde laag beits geven. Zo zorg je ervoor dat je minder onderhoud hebt in de toekomst! Let erop dat je ook nu het hout weer eventjes licht opschuurt voordat je erover heen schildert.

Lakken

Stap 1:
Als eerste ontvet je het hout. Afhankelijk van het hout doe je dit met verfreiniger (zacht hout) of thinner (hard hout). De hottubs  van Welvaere zijn gemaakt met …

Stap 2:
Daarna schuur je het met middel grof schuurpapier (korrel 150 – 180). Om krassen te voorkomen doe je dit altijd in de richting van de houtnerf. Vervolg maak je het hout stofvrij met een kleefdoekje.

Stap 3:
Om er voor te zorgen dat de lak goed aanhecht, ontvet je het hout na het schuren nog een keer.

 Stap 4:
Nu kun je starten met de eerste laklaag! Breng de lak niet te dik aan, zorg ervoor dat je met de nerf mee schildert en haal druppels direct weg. Vergeet niet om de onderkant van het plankje ook mee te nemen! Als de eerste laag erop zit moet het 24 uur drogen.

Stap 5:
Vervolgens is het het beste om het nog een keer licht op te schuren (korrel 320) voordat je de tweede laag erop zet.

Stap 6:
Nu kan de tweede laag erop. Bij lakken zijn 2 lagen op het onbehandelde hout genoeg om de hot tub weer een poos mee te laten gaan!

Hot tub Welvaere

Hoe vaak moet je het oliën, beitsen of lakken herhalen?

Wanneer de noesten wat grijzer of donkerder worden is het tijd om dit proces te herhalen. Dit is gemiddeld één keer per jaar.

Om het hout zo lang mogelijk mee te laten gaan is het belangrijk om de hottub op een platte ondergrond te plaatsen met een beetje ruimte tussen het hout en de grond. Hierdoor kan het hout blijven luchten en wordt houtrot voorkomen.

tabitha
28 jun 2019
Geschreven door tabitha
Wellness Expert