mountain

Verwarmen van je sauna

De sauna verwarmen kan op twee verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om een elektrische kachel te gebruiken of om op de traditionele manier een vuurtje te stoken door een houtgestookte kachel te gebruiken. Beide kachels hebben hun eigen voordelen en – afhankelijk van de gewenste temperatuur en de grote van de sauna – is de sauna met beide kachels in circa 60-90 minuten warm.

Arrow left
Arrow right
No items found.

De sauna verwarmen met een houtgestookte kachel

De houtgestookte sauna vergt iets meer moeite om aan te steken, maar daar krijg je natuurlijk veel sfeer en karakter voor terug. Afhankelijk van het model kan je de sauna het beste een uurtje van te voren aansteken door middel van de Zwitserse stookmethode. Bij de Zwitserse stookmethode laat je het vuur van boven naar beneden branden. Hierdoor ontstaat er minder rook dan op de ‘normale’ manier. Hoe de Zwitserse manier precies werkt, wordt in dit filmpje uitgelegd

De kachel kun je harder of zachter laten branden door de luchttoevoer verder open of dicht te zetten. De sauna zal via de gelijkmatige warmte van de kachel naar een temperatuur stijgen die jij aangenaam vindt. Is die temperatuur bereikt? Dan stel je de luchttoevoer van de saunakachel zo in, dat het vuurtje rustig blijft doorsudderen.

Waarschijnlijk zal dit tussen de 75 en 100 graden zijn. Nu kun je je ogen sluiten, achterover leunen en genieten van de warmte en de geur van brandend hout. Wanneer je klaar bent met de saunasessie, sluit je de luchttoevoer van de kachel zodat het vuur dooft.

Net als bij de elektrische saunakachel, heeft de houtgestookte kachel stenen. Hierdoor is het ook met deze saunakachel mogelijk om een opgieting te doen. De heerlijke geur van natuurlijke oliën zal zich dan vermengen met de droge geur van brandend hout en aromatische stoom zal zich door de sauna verspreiden. Al je zintuigen worden geprikkeld dankzij het knapperende vuur, de hete stoom op je huid, jouw favoriete geuren en je gesloten ogen.

De sauna verwarmen met een elektrische kachel

De sauna verwarmen met een elektrische kachel is heel simpel. Je sluit de kachel aan op krachtstroom en je schakelt ‘m aan door middel van bedieningsschakelaars.

De gewenste temperatuur is vaak persoonlijk. Voor beginnende saunagangers is 75 graden een mooie temperatuur om te starten. Dit kan langzaam opgebouwd worden tot zo’n 100 graden. Na het inschakelen van de kachel wacht je zo’n 25 minuten en kun je genieten van de heerlijke warmte in de sauna.

Tijdens een saunasessie met een elektrische kachel is het ook mogelijk om een opgietsessie te doen. Een opgieting is een ritueel waarbij water wordt vermengd met essentiële oliën. Dit mengsel wordt met een opgietlepel over de stenen in de kachel gegoten, waarna de sauna zich langzaam vult met geurige stoom.

Deze stoom ruikt niet alleen ontzettend lekker, maar zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid. Dat geeft een hele nieuwe dimensie aan de saunasessie. Oliën die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld eucalyptus – heel goed voor de luchtwegen en verkoudheid –  of lavendel, welke een kalmerend effect heeft. Binnen no time is jouw sauna met elektrische kachel helemaal klaar voor een saunasessie!

Na jouw eerste keer verwarmen van de sauna –  elektrisch óf houtgestookt – en de ervaring van het totaal ontspannen, wil je nooit meer terug!

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️. 

Bekijk deze blogs ook

Saunakachel schoonmaken

Bekijken

Hoe gaat een sauna opgieting in zijn werk?

Bekijken

De perfecte sauna temperatuur

Bekijken
Corner Icon