mountain

Hoe gaat een sauna opgieting in zijn werk?

De sauna opgieting vindt zijn oorsprong in Finland en heet daar Löyly, wat letterlijk stoomstoot betekent. Misschien ken je een opgieting wel op een andere manier zoals aufguss, zwiep, splatch of stomen. Dit gebeurt allemaal in de sauna en is een heerlijke ervaring tijdens een saunabezoek.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Tijdens zo’n saunasessie wordt er water met een geurtje op de stenen van de kachel aangebracht wat ervoor zorgt dat er een verhoogde luchtvochtigheid ontstaat in de sauna.

Hoe werkt een opgieting?

In veel grote saunacomplexen behoort het opgietritueel tot het standaard aanbod. Met meerdere mensen kun je je aanmelden voor een opgieting, die vaak, een eigen thema hebben. Tijdens een sauna opgieting wordt er dan water of ijs op de stenen gegooid met een lekker geurtje. De ene saunameester maakt de luchtvochtigheid hoger dan de ander en zwaait het stoom dan over je heen.

Waarom een opgieting?

Wanneer je in een ‘droge’ sauna plaats neemt word je verwarmd door de kachel en het hout van de sauna. Dit kun je zien als een constante warmte. Wanneer je de ruimte in de sauna vochtig gaat maken door water op de stenen te gooien stijgt de temperatuur niet, maar het voelt wel warmer aan. Iedere keer dat er water verdampt voelt dit als een warme deken die om je heen valt. Het kan zelfs zo zijn dat je tijdens het opgieten kippenvel krijgt.

Een echte beleving

Wanneer je in een saunacomplex naar een opgieting gaat is dit een hele beleving. Vaak wordt er met muziek en verschillende geuren een hele show gecreëerd. De ene saunameester maakt er dus een hele show van waarbij ook de geur een heuse sensatie is.

Opgieting in je eigen sauna?

In je eigen sauna heb je natuurlijk niemand die met een stoffen doek de stoom naar je toe wappert. Dit is in een sauna thuis ook niet nodig. Doordat de saunaruimte een stuk kleiner is als die in een saunacomplex valt de stoom al snel over je heen als heerlijk warme deken. Wil je je eigen sauna opgieting nog intenser maken? Kies er dan voor om een heerlijke geur aan het water toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld Eucalyptus, Dennenbos of Lavendel.

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Tønsauna 250
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Melany
Teamcaptain Marketing

Melany vertelt de verhalen van onze klanten en stuurt wekelijks nieuwsbrieven. Zet alles wat jij wil weten op papier (eigenlijk beeldscherm ☺️), zodat jij optimaal geniet van jouw Welvaere product!

Bekijk deze blogs ook

De perfecte sauna temperatuur

Bekijken
Corner Icon