mountain

Kosten van een privé sauna

Een sauna in eigen tuin. Een unieke ervaring die vaak begint bij het begrijpen van de aanschafkosten, eventuele vergunningen, stroomkosten en andere belangrijke zaken. Lees verder om alle antwoorden te krijgen op jouw begrijpelijke vragen voor de aankoop van een eigen sauna.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Wat kost een privé sauna in eigen tuin?

Bij Welvaere geloven we in transparantie. Op onze pagina over buitensauna's is een prijsoverzicht zichtbaar voor verschillende sauna-opties. Welke prijs jouw sauna uiteindelijk op uit zal komen is natuurlijk afhankelijk van welke opties jij verder aan je sauna toe wilt voegen. Zo heb je onder andere de optie om je sauna een comfortupgrade te geven, zelf een kachel te kiezen of een panoramaraam toe te voegen en de opbouw in jouw tuin door Welvaere uit te laten voeren. De gemiddelde prijs van onze sauna’s ligt rond de € 11.000,-. We streven ernaar om kwaliteit te maken, zonder concessies te doen aan jouw wellness-ervaring.

Heb ik voor de sauna een vergunning nodig?

Een vraag bij het overwegen van een privé sauna kan zijn of er vergunningen bij komen kijken. Geen zorgen! Bij de aanschaf, plaatsen én gebruik van jouw sauna zijn geen vergunningen nodig. Zo wordt jouw droomsauna werkelijkheid zonder administratieve kopzorgen. ;)

De kosten onder een vergrootglas

Wat kost het verwarmen van een privé sauna?

Alleen wanneer je een sauna met elektrische voorzieningen hebt, brengt dit stroomkosten met zich mee. Dit kan het geval zijn bij het gebruik van een elektrische kachel, zoals die van Harvia of HUUM, of als je LED-verlichting hebt geïnstalleerd. De LED-verlichting optie brengt  geen aanzienlijke extra kosten met zich mee. Het is bijvoorbeeld vergelijkbaar met het energieverbruik van LED-verlichting in andere delen van je huis.

Aan welke kosten moet je  denken bij een elektrische kachel?

Als we het hebben over kosten van een privé sauna zijn er twee uitgaven waar je na aanschaf aan kan denken.

Kilowatt:
Bij een elektrische kachel gaat het om kilowatt waarmee gerekend wordt.  Het aantal kW is wat de kachel qua vermogen ongeveer heeft verbruikt als hij een uur aan staat. Er wordt dan ook wel gebruikgemaakt van de kWh afkorting (kilowattuur). Het geeft dus eigenlijk aan hoeveel vermogen de kachel per uur levert. 

Bij de ANWB kun je de actuele prijs van kWh per uur inzien. Zo blijf je goed up-to-date.

Neem bijvoorbeeld de Harvia Vega, een van onze elektrische kachels. Deze kachel verbruikt 8 kW. Zodra deze een uur aanstaat, verbruik je 8 x 0,35 = € 2,80 per uur. We hebben verschillende kachels met verschillende kW’s, dus geldt deze berekening niet voor elke kachel. Om je sauna op een lekkere temperatuur te krijgen is het belangrijk dat je kachel ongeveer een uurtje aangestaan heeft voor gebruik. Als hij eenmaal op temperatuur is, is hij nog ruim een uur klaar voor een heerlijke saunasessie.

Krachtstroom: Als je een elektrische saunakachel wilt aansluiten, is krachtstroom een must. Krachtstroom is anders dan de standaard stroom, met een hoger voltage van 400V. Bij krachtstroom gebruiken we geen twee, maar vier draden. Drie daarvan zijn geladen, en eentje is een soort nuldraad. Eigenlijk noemen we dat driefase. Wat dit praktisch betekent? Je krijgt stroom die drie keer sterker is. En volgens Essent blijven de kosten hetzelfde. 

Wat kost een sauna met houtkachel?

Als je een sauna wilt verwarmen, heb je doorgaans zo'n 1 tot 2 zakjes hout nodig. De prijs van een zakje hout varieert rond de 7 euro, afhankelijk van de leverancier. Als je zelf voldoende brandhout hebt, hoef je dit niet aan te schaffen. Daarmee bespaar je de extra kosten.

Algemene kosten per maand

De maandelijkse kosten van een sauna kunnen variëren. Er zijn terugkerende kosten, zoals elektriciteit of hout voor de verwarming, en periodieke kosten, zoals het jaarlijkse onderhoud van de sauna. Wij raden aan om het hout van de sauna twee keer per jaar te behandelen met Tar Olie (á € 42,50 per blik).

De vaste kosten van een sauna zijn voornamelijk gerelateerd aan de verwarming en eventuele LED-verlichting. Deze kosten zijn dus afhankelijk van het gebruik. Als je bijvoorbeeld twee keer per week een uur van je sauna geniet, liggen de extra kosten tussen de € 40 en € 100 per maand.

Hopelijk hebben wij je op deze manier goed mee kunnen nemen en een antwoord kunnen geven op de vraag wat de kosten van een privé sauna zijn! 

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Tønsauna 330
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Recruitment & Marketing

Sanne is onze nieuwe marketingaanwinst en duikt dagelijks in onderwerpen die jou helpen bij het creëeren van jouw eigen wellnessdroom. ✨

Vind jouw wellnessdroom

Benieuwd naar jouw perfecte privé sauna? Breng een bezoek aan ons Experience Center voor vrijblijvend advies en laat je inspireren.

Plan je bezoek

Bekijk deze blogs ook

Verwarmen van je sauna

Bekijken

De perfecte sauna temperatuur

Bekijken

Hoe reinig je een sauna?

Bekijken
Corner Icon