mountain

Hoe reinig je een sauna?

Jij bent de gelukkige eigenaar van een eigen sauna in de tuin of op je dakterras. Wat een luxe! Na de nodige rondjes ontspannen in je eigen sauna is het ook wel eens tijd voor een schoonmaak beurt. Want, de sauna wordt echt wel vies. Je kunt niet al het schoonmaakmiddel gebruiken om je sauna schoon te maken.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Maak je sauna regelmatig schoon. Zorg dat het net zo’n gewoonte wordt als het schoonmaken van je fornuis. Je wilt natuurlijk altijd in een schone sauna plaatsnemen, lekker fris. Wanneer je dit schoonmaken dus ook met enige regelmaat doet is het niet in ene keer een grote klus!

Gebruik een handdoek

Hoe fijn het ook is dat je je eigen sauna hebt, en deze niet hoeft te delen met vreemden. Gebruik altijd een handdoek om op te liggen of tegenaan te zitten. Op deze manier vang je het nodige zweet op met de handdoek en trekt dit niet in de bankjes. Die handdoek gooi je uiteraard direct na de sessie in de was zodat die voor de volgende ronde weer helemaal schoon is.

Grofvuil weghalen

Wanneer je sauna buiten in de tuin staat kan er gemakkelijk grof vuil in de sauna terecht komen. Bladeren en zand die aan je voeten of slippers blijven hangen gaan gemakkelijk mee de sauna in.  Dit kun je er natuurlijk gemakkelijk met een stoffer en blik of stofzuiger uit halen.

Water en een speciaal sauna reinigingsmiddel

Voor de bankjes en de houten vloer raden wij je aan om geen allesreiniger te gebruiken. Schaf hiervoor een speciaal sauna reinigingsmiddel aan, zoals Sauna Clean. Dit is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van je sauna. Heb je dit niet? Geen paniek! Je kunt ook gewoon schoon, warm water gebruiken. Haal een doekje over de bankjes, laat het opdrogen en het is schoon!

Afspoelen

Op het moment dat die buiten staat kan er natuurlijk opspattend zand tegen de sauna komen. Dit kun je er gewoon met een waterslang en wat water afspoelen.

Hardnekkige vlekken

Zijn er vlekken in de sauna die je er niet uit krijgt met water of een schoonmaakmiddel? Dan kun je deze er altijd door het hout wat op te schuren uit krijgen. Het is wel belangrijk dat je een fijn schuurpapiertje gebruikt en altijd met de houtnerf mee schuurt.

(Hout)kachel schoonmaken

De kachel schoonmaken doe je door het as uit de kachel te vegen met een stoffer en blik. Het ruitje kun je gemakkelijk schoonmaken met thee. Je gebruikt een vochtig theezakje, dat kan prima het zakje zijn waar je net nog thee van hebt gedronken, het hoeft dus zeker geen nieuwe te zijn. Je kunt er voor kiezen om met het theezakje de kachelruit schoon te vegen. Of gebruik gewoon een kop sterke thee met een stuk keukenrol. Je veegt de viezigheid direct van het ruitje.

Werkt dit niet, dan kun je de kachel ook schoonmaken met wat as uit de kachel. As en houtskool hebben namelijk een enorme reinigende werking.

Lees hier meer over het schoonmaken van de kachel in de sauna

Lang genieten van je sauna

Een sauna koop je om een lange tijd van te genieten. Daarom is het altijd belangrijk om deze goed te onderhouden. Denk aan het tijdig schoonmaken van de sauna, maar ook zeker het behandelen van het houtwerk aan de buitenkant van de sauna.

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️. 

Bekijk deze blogs ook

Saunakachel schoonmaken

Bekijken
Corner Icon