Hottub kachels

Meer informatie?

Het verschil tussen interne en externe hottub kachels

Externe kachels

De externe kachel wordt buiten de hottub geplaatst en bevestigd aan de hottub d.m.v. slangen. Dit geeft als voordeel dat er meer zitruimte is in de hottub. Vaak zijn de externe kachels voor hottubs dubbelwandig. In de binnenzijde van de kachel kunt u gemakkelijk en veilig een vuur stoken. Om deze cabine zit een ruimte waar het water vanuit de hottub naar toe wordt geleidt.

De externe kachel geeft het water constant af aan het water en d.m.v. natuurlijke circulatie wordt u hottub op een aangename temperatuur gebracht. De externe kachel is vaak een populaire keuze bij grotere hottubs.

Welvaere hottubkachel

Zeer prettig aan de externe kachels is de mogelijkheid om veilig vanaf de buitenzijde van de hottub vuur te stoken. Daarnaast hebben de meeste externe kachels een aslade zodat het as gemakkelijk verwijderd kan worden uit de kachel. Daarnaast kan met de aslade de luchttoevoer richting het vuur geregeld worden.

De kachel is aan de hottub bevestigd met een hittebestendige en zeer stevige slang en enkele slangenklemmen. Op de externe kachel wordt een twee meter lange schoorsteen module bevestigd die het rook begeleidt uit de kachel.

RVS 316

Al onze hottubkachels zijn gemaakt van RVS 316. Dit is een RVS soort van een erg hoge kwaliteit en zeer geschikt voor het gebruik buiten. Het verschil tussen RVS 304 en 316 is dat 304 een veel gevoeliger materiaal is. Zo is RVS 304 gevoelig voor chloriden en zuren waardoor er sneller corrosievorming kan ontstaan dan bij RVS 316.

Dat betekent dat onze kachels zonder problemen aan de kust kunnen staan en dat je wat chloor kunt gebruiken in het hottubwater. RVS 316 wordt ook veelal gebruikt voor het maken van boten, voor buitengebruik en in vochtige omgevingen. Ideaal dus als materiaal voor onze Welstove houtkachels!

Het echt grote verschil tussen RVS 316 en 304 zit hem in de samenstelling. RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal alleen maar sterker wordt. Dit in combinatie met een hoger percentage nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid en maakt de kachel dus alleen maar sterker. 

Waarom een houtgestookte kachel?

  • Je hottub is binnen twee uur warm
  • Traditioneel genieten in de natuur
  • Geen stroomkosten

Onze hottubs bekijken?

Hottub kachel stoken

De opwarmtijd

De opwarmtijd van een hottub gaat hand in hand met de kwaliteit van een kachel en de hoeveelheid water in de hottub. Daarnaast hebben de weersomstandigheden en de begin temperatuur van het water ook invloed op de opwarmtijd van de hottub.

Wij hebben bij iedere hottub opwarmtijd genomen die aangehouden kan worden. Bij de Ducktub Ovalti, een hottub met 800 liter water, zal het ongeveer tussen een uur en anderhalf uur duren voordat de temperatuur van het water van 5 naar 38 graden is gestegen. Onze grootste hottub, de Ducktub Oval, heeft een langere opwarmtijd. Deze hottub van 1700 liter wordt opgewarmd door een externe kachel, wat ongeveer 2 uur in beslag zal nemen.

Ben je nieuwsgierig naar de ideale temperatuur voor jouw hot tub? Dat kun je hier lezen!

Gebruik

Voordat je jouw hottub kachel in gebruik neemt is het belangrijk dat je eerst de hottub vult tot ongeveer 10 centimeter onder de rand. Als dit niet wordt nageleefd zal de kachel zijn warmte niet kwijt kunnen aan het water en zal de kachel krom trekken. Zodra de hottub gevuld is kun je met aanmaakblokjes en wat hout stukken een vuur maken in de kachel.

Als het vuur eenmaal goed begint de branden kun je de kachel vullen met houtblokken. Vervolgens kun je  de deur sluiten en de aslade ongeveer 10 centimeter open doen. Zo krijgt het vuur een goede trek.

Wij raden aan om eiken te stoken in jouw hottub kachel. Dit hout brandt langzaam en geeft het meeste warmte af. Daarnaast geeft eiken weinig rook af. Lees hier onze tips om hout stoken minder schadelijk te maken!

Veiligheid

Bij het stoken van een vuur is het van essentieel belang om rekening te houden met de veiligheid van jou en de mensen om je heen. De kachelbuizen worden tijdens het stoken van de hottub zeer heet. Als je  kinderen hebt in de buurt van de hottub, raden wij aan een extra hittebeschermer te kopen. Dit is een extra buis van gaas die over om de kachelbuizen worden gedaan.

Hierdoor wordt aanraking met de kachelbuizen voorkomen. In woonwijken raden wij aan om een vonkenvanger aan te schaffen. Dit is een extra bevestiging op het uiteinde van de kachelpijpen. Dit zorgt ervoor dat er geen vonken vrij komen.

In woonwijken is het ook verstandig om een extra meter kachelpijp aan te schaffen. Hierdoor heeft niemand in de buurt last van de rook.