Hottub kachels

Meer informatie?

Het verschil tussen interne en externe hottub kachels

Externe kachels

De externe kachel wordt buiten de hottub geplaatst en bevestigd aan de hottub d.m.v. slangen. Dit geeft als voordeel dat er meer zitruimte is in de hottub. Vaak zijn de externe kachels voor hottubs dubbelwandig. In de binnenzijde van de kachel kunt u gemakkelijk en veilig een vuur stoken. Om deze cabine zit een ruimte waar het water vanuit de hottub naar toe wordt geleidt.

De externe kachel geeft het water constant af aan het water en d.m.v. natuurlijke circulatie wordt u hottub op een aangename temperatuur gebracht. De externe kachel is vaak een populaire keuze bij grotere hottubs.

Welvaere hottubkachel

Zeer prettig aan de externe kachels is de mogelijkheid om veilig vanaf de buitenzijde van de hottub vuur te stoken. Daarnaast hebben de meeste externe kachels een aslade zodat het as gemakkelijk verwijderd kan worden uit de kachel. Daarnaast kan met de aslade de luchttoevoer richting het vuur geregeld worden.

De kachel is aan de hottub bevestigd met een hittebestendige en zeer stevige slang en enkele slangenklemmen. Op de externe kachel wordt een twee meter lange schoorsteen module bevestigd die het rook begeleidt uit de kachel.

Onze externe kachels zijn vervaardigd uit 3 mm dik aluminium of RVS welk materiaal er wordt gebruikt is afhankelijk van de kachel. Dit materiaal wordt ook gebruikt in de scheepsbouw. Het is uitstekend bestand tegen een combinatie van hitte en vocht. Daarnaast zijn deze materialen een uitstekende warmtegeleider wat ervoor zorgt dat jouw hottub snel en efficient wordt opgewarmd. Afhankelijk van de kachel is het frontpaneel gemaakt van staal en afgewerkt met een speciale coating.

De kachels hebben allemaal een diepe ruimte voor het stoken wat ervoor zorgt dat je grote blokken hout kunt stoken. Deze ruimte wordt afgesloten door een deur. Daarnaast kan het water bij enkele modellen gemakkelijk uit de kachel worden verwijderd door de plug.

Waarom een houtgestookte kachel?

  • Je hottub is binnen twee uur warm
  • Traditioneel genieten in de natuur
  • Geen stroomkosten
Welvaere hottubkachel

Geïntegreerde kachels

De geïntegreerde hottubkachel geeft jouw hottub een totaal andere uitstraling, het staat extra luxe. Deze kachel is super mooi weggewerkt tussen het hout en de kuip van de hottub. Dit zie je bij onze hottubs terug bij de Ducktub Luks. Het voordeel van een geïntegreerde kachel is dat deze minder ruimte in neemt dan een hottub met externe kachel en meer ruimte in de hottub biedt dan een interne kachel. Bovenop de kachel is namelijk nog ruimte gecreëerd waar je heerlijk kunt zitten. Op deze kachel wordt een twee meter lange schoorsteen module bevestigd die de rook begeleidt uit de kachel.

Interne kachels

De interne hottub kachel, ook wel de onderwaterkachel genoemd, hangt in de hottub.Dit betekend dat de kachel in direct contact staat met het water in de hottub.  Je kunt bij de interne kachel brandstof toevoegen terwijl je in de hottub blijft zitten. Wij hebben momenteel geen hottubs met een interne kachel

Onze hottubs bekijken?

Hottub kachel stoken

De opwarmtijd

De opwarmtijd van een hottub gaat hand in hand met de kwaliteit van een kachel en de hoeveelheid water in de hottub. Daarnaast hebben de weersomstandigheden en de begin temperatuur van het water ook invloed op de opwarmtijd van de hottub.

Wij hebben bij iedere hottub opwarmtijd genomen die aangehouden kan worden. Bij de Ducktub Ovalti, een hottub met 800 liter water, zal het ongeveer tussen een uur en anderhalf uur duren voordat de temperatuur van het water van 5 naar 38 graden is gestegen. Onze grootste hottub, de Ducktub Oval, heeft een langere opwarmtijd. Deze hottub van 1700 liter wordt opgewarmd door een externe kachel, wat ongeveer 2 uur in beslag zal nemen.

Ben je nieuwsgierig naar de ideale temperatuur voor jouw hot tub? Dat kun je hier lezen!

Gebruik

Voordat je jouw hottub kachel in gebruik neemt is het belangrijk dat je eerst de hottub vult tot ongeveer 10 centimeter onder de rand. Als dit niet wordt nageleefd zal de kachel zijn warmte niet kwijt kunnen aan het water en zal de kachel krom trekken. Zodra de hottub gevuld is kun je met aanmaakblokjes en wat hout stukken een vuur maken in de kachel.

Als het vuur eenmaal goed begint de branden kun je de kachel vullen met houtblokken. Vervolgens kun je  de deur sluiten en de aslade ongeveer 10 centimeter open doen. Zo krijgt het vuur een goede trek.

Wij raden aan om eiken te stoken in jouw hottub kachel. Dit hout brandt langzaam en geeft het meeste warmte af. Daarnaast geeft eiken weinig rook af. Lees hier onze tips om hout stoken minder schadelijk te maken!

Veiligheid

Bij het stoken van een vuur is het van essentieel belang om rekening te houden met de veiligheid van jou en de mensen om je heen. De kachelbuizen worden tijdens het stoken van de hottub zeer heet. Als je  kinderen hebt in de buurt van de hottub, raden wij aan een extra hittebeschermer te kopen. Dit is een extra buis van gaas die over om de kachelbuizen worden gedaan.

Hierdoor wordt aanraking met de kachelbuizen voorkomen. In woonwijken raden wij aan om een vonkenvanger aan te schaffen. Dit is een extra bevestiging op het uiteinde van de kachelpijpen. Dit zorgt ervoor dat er geen vonken vrij komen.

In woonwijken is het ook verstandig om een extra meter kachelpijp aan te schaffen. Hierdoor heeft niemand in de buurt last van de rook.