Verschil interne en externe hottubkachel

Bij Welvaere verkopen we momenteel alleen Ducktub hottubs met een externe houtkachel

Een houtgestookte hot tub en een jacuzzi worden vaak met elkaar vergeleken en door elkaar gehaald. Beide wellnessproducten zijn verschillend. Anders in de vormen maar ook in het verwarmen. Een jacuzzi wordt altijd elektrisch verwarmd en een hottub op een houtgestookt vuurtje. Maar hoe werkt het verwarmen met een interne en externe kachel nou eigenlijk, en wat is het verschil?

Welstove Large

Externe kachel

De externe hottubkachel staat buiten het bad. Door middel van hittebestendige slangen is de kachel met de hottub verbonden. De externe kachels van Welvaere zijn altijd dubbelwandig. Dit betekent dat er een ruimte in de kachel zit, waarin je kunt stoken. Maar er is ook een ruimte gevuld met het water uit de hottub. Wanneer de kachel en de hottub op dezelfde hoogte gaat dit verwarmen middels natuurlijke circulatie. Wanneer de kachel vol met water zit, kun je beginnen met stoken. Het koele water komt via de onderste slang de kachel in, wordt verwarmd en gaat via de bovenste slang weer terug naar de hottub. Dit werkt natuurlijk omdat warmte altijd naar boven stijgt. Net zoals dat het in de zomer op zolder warmer is dan beneden.

Interne kachel

Een interne kachel wordt in een hottub geplaatst. Wanneer de hottub gevuld is met water zit de kachel voor het grootste gedeelte onder water. De doorvoeren in de kachel zitten volledig onder water en hebben als functie het water verwarmen. Het water wat in deze doorvoeren gaat zitten, zal op een natuurlijke manier de doorvoer warm verlaten, waardoor er weer koud water opgewarmd kan worden.

Welke kachel verwarmt het water sneller?

Vaak wordt gedacht dat een interne kachel het water in de hottub sneller verwarmd dan een externe kachel. Dit omdat een interne kachel direct in het water zit. Dit is niet waar, beide kachels kunnen heel snel het water in jouw hottub verwarmen. Het enige dat hier mee te maken heeft is de kracht (kW) van de kachel en het aantal liters dat hij moet verwarmen. Zo is het mogelijk om met een 35 kW kachel al duizend liter water te verwarmen naar 40 graden in 1,5 uur!

tabitha
17 jul 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert