mountain

Wat kost een buitensauna

Heerlijk om in de avond je slippers en badjas aan te trekken en over een paadje vol met herfstblaadjes in de tuin te lopen naar je eigen buitensauna. De warmte komt je tegemoet. Een wens die veel levensgenieters hebben; je eigen sauna in de tuin. Een veelgestelde vraag is dan logischerwijs ook, wat kost een sauna nou precies? In dit blog geven wij antwoord op de vraag wat kost.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Wat kost een sauna in aanschaf?

De kosten van een buitensauna zijn erg verschillend. En variëren natuurlijk tussen grote, materiaal en extra opties. Gemiddeld kost een sauna bij Welvaere zo’n 10.000 euro. Dit is altijd totaal afhankelijk van de keuzes die jij maakt.

Zo heb je altijd de mogelijkheid om de sauna uit te breiden met luxe opties. Denk hierbij aan een andere houtsoort, andere kachel, comfort upgrade, panorama raam en opbouw door Welvaere. Je kunt de aanschaf van een sauna dus net zo duur maken als dat jij wilt.

De kosten van een sauna aan stroom

Alleen op het moment dat jij elektriciteit in je sauna hebt kost dit stroom. Dat kan zijn door een elektrische kachel van bijvoorbeeld Harvia of HUUM of doordat je LED-verlichting in de sauna hebt. Die laatste heeft geen schrikbarende hoge extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan hetzelfde als LED-verlichting in je woonkamer.

Wat kost mijn elektrische sauna kachel aan stroom?

Wanneer je de sauna laat verwarmen door een elektrische kachel wordt de kracht altijd weergegeven in kilowatt. Bijvoorbeeld onze Harvia Cilindro. Deze kachel heeft een vermogen van 9 kW. Dat betekent dat wanneer de kachel een uur lang aan staat deze ongeveer 9 kW aan energie verbruikt. Je kunt dat ook beschrijven als 9 kilowatt uur (9kWh).

Volgens Pricewise is de gemiddelde kWh prijs 0,40 cent tot een verbruik van 2900 kWh kom je daarboven dan betaal je de kosten van je energieleverancier dit is door het energieplafond. Dit is bij iedereen anders. 

Wanneer deze Harvia Cilindro kachel dus een uur aanstaat verbruik je ongeveer 9 keer 40 cent. Dat komt neer op een kleine 4 euro per uur. Wanneer je dus een ander type kachel hebt kun je ditzelfde rekenvoorbeeld gebruiken: Het aantal kWh x 40 cent. Dit zijn de kosten per uur. 

Uiteindelijk hangen deze kosten natuurlijk af van het gebruik. Maak je er iedere avond gebruik van of maar een uurtje per week. Een elektrische saunakachel doet er ongeveer uurtje over om de Tønsauna te verwarmen naar een fijne temperatuur, geniet je daarna nog ruim een uur van een paar saunasessies dan ben je per sessie zo’n zes euro kwijt. Altijd nog een stuk minder dan een dagje in een saunacomplex.

Gevolgen maandelijkse kosten van krachtstroom

Een elektrische saunakachel moet altijd aangesloten worden op krachtstroom. Krachtstroom is net iets anders dan gewoon stroom (230V). Bij krachtstroom ligt dat met 400V een stuk hoger. Bij ‘normale stroom’ wordt de elektriciteit door twee draden geleverd. Een draad heeft spanning en het andere draad is een nuldraad. De draad met spanning heet de fase.

Krachtstroom werkt met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar vier draden gebruikt. Drie van de draden met spanning en een nuldraad. Krachtstroom kun je dan ook drie fase noemen. In de praktijk betekent het dat de stroom die je krijgt drie keer zo sterk is.

Volgens Essent blijven de kosten van de geleverde stroom gelijk. Wel kan het zijn dat een apparaat dat werkt op krachtstroom aanzienlijk meer stroom verbruikt dan een klein huishoudelijk apparaat. Voor krachtstroom betaal je echter niet meer dan normaal.

Wat kost het stookhout voor mijn sauna?

Wanneer je een sauna wilt stoken gebruik je gemiddeld zo’n 1 a 2 zakjes hout. Een zakje hout kost zo’n 7 euro, ook dit verschilt per leverancier. Wanneer je zelf veel stookhout hebt liggen, hoef je dit natuurlijk niet te regelen en zijn er ook geen extra kosten.

De kosten van een sauna per maand

De kosten van een sauna per maand kunnen dus heel erg verschillen. Je hebt een aantal terugkerende kosten zoals elektriciteit of hout voor het verwarmen en periodieke kosten zoals het onderhoud van de sauna wat gemiddeld 1x per jaar gedaan moet worden.

De vaste kosten van een sauna zitten dus echt alleen in de verwarming en eventueel wat LED-verlichting. Dit hangt echt allemaal af van het gebruik. Wanneer je twee keer per week een uurtje geniet in je eigen sauna ben je tussen de 50 en 100 euro per maand kwijt aan extra kosten.

Meer weten over de kosten van een sauna?

Wil je meer weten over de kosten van een sauna of onze Tønsauna’s in het echt bekijken? Neem dan contact op met een van onze adviseurs of kom eens langs in ons Experience center.

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Tønsauna 280
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️. 

Bekijk deze blogs ook

Verwarmen van je sauna

Bekijken

Het verschil tussen een barrelsauna en infraroodcabine

Bekijken

Een Tønsauna 400 bij Harry in de tuin

Bekijken
Corner Icon