Dompel je tuin onder in de trends van 2021

Tuintrends van 2021

Inmiddels zijn we het binnen zitten stiekem wel beu en kunnen we niet wachten om weer massaal naar buiten te gaan. Een frisse neus halen, de zon voelen prikken op onze huid en lachende gezichten. Deze koude periode zien we onze favoriete stoel in de tuin staan en dromen we dat we er weer op kunnen zitten met een fijn boek. 

Echter is dit hét moment om aan de slag te gaan in de tuin. Om een fijne plek te creëren waar we het liefst willen vertoeven als de temperatuur dat weer toelaat. Maar, hoe pak je dat aan en hoe komt die tuin eruit te zien? In dit blog lees je de tuintrends van 2021 en met die trends tover je jouw tuin om tot een plek waar je nooit meer weg wilt. 

1. Tuin als ontspanningsplek

De eerste tuintrend van 2021 is dat de tuin echt weer een ontspanningsplek is of gaat worden. Het is moeilijk in te schatten of we het komende jaar massaal het vliegtuig weer kunnen pakken voor een vakantie. De Staycation, de vakantie in en rondom huis, zal ook dit jaar weer blijven. Daarom is en blijft die ontspanning toevoegen aan huis of in de tuin erg belangrijk.

Buiten genieten

Wellness in de tuin

In 2020 zagen we al dat wellness in de tuin een opkomende trend was, mede door COVID-19, en de tijd die we thuis doorbrengen is dat voor 2021 niet anders. De tuin omtoveren tot een wellnesstuin doe je door de juiste sfeer en producten samen te brengen. Het woord wellness staat eigenlijk voor gezondheid en is een brede term die eigenlijk voor alles rondom ontspannen, genieten, rust en herstellen valt. Eerder schreef ik al een blog waarin ik vertel hoe jij zo’n fantastische wellness tuin kunt creëren.

Ook wellness in je eigen tuin?

De COVID hideaway

De tuin waar we willen ontspannen. Door corona zijn we ons er nog meer van bewust hoe belangrijk het is om thuis een fijne plek te hebben. Daarom zullen we in 2021 onze tuin onderdompelen als COVID-hideaway. Een fijne plek om frisse lucht in te ademen en helemaal zen te worden. Hoe je de tuin inricht als echte hideaway is heel persoonlijk. De ene voegt fijne loungesets toe terwijl de ander meer groen wil, doe waar je jezelf fijn bij voelt!

2. Connectie met de natuur

Nederlanders zijn echte tuinliefhebbers en houden ervan als ze met hun handen in de aarde kunnen wroeten. Uit onderzoek van de tuinmonitor in 2020 blijkt dan wij, Nederlanders, gemiddeld 1 tot 4 uur in de week in de tuin doorbrengt om te tuinieren. De favoriete bezigheden in onze tuin zijn dan ook grasmaaien en bollen planten. 

Meer groen, minder grijs

Diverse onderzoeken tonen aan dat een groene leefomgeving echt gezond voor ons is. Zo geeft sociologe Jolanda Maas het volgende aan: ‘We weten dat een groene omgeving ont-stresst, uitnodigt tot bewegen, een gezonde ontwikkeling van kinderen bevordert en sociale contacten stimuleert.’ Voor zo’n groene omgeving hoeven we natuurlijk niet midden in een bos te lopen, dat kan ook gewoon in onze eigen tuin. De Tuinmonitor geeft ook aan dat een derde van de mensen nog meer groen in de tuin willen.

Tuintrends van 2021

Groen dak

Wanneer de tegels in de tuin worden vervangen door meer groen zien we ook meer leven in de tuin. Vlindertjes die rondfladderen en vogeltjes die op zoek gaan naar eten. In 2021 zullen we het groene dak ook zeker vaker terugzien. NRC schreef een artikel over een groen dak. Een groendak kan op je huis, maar ook op een tuinhuisje. 

Volgens Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar klimaatontwerp en duurzaamheid aan de TU Delft, zijn groene daken goed voor de biodiversiteit en de beestjes. Een groot voordeel van zo’n dak is ook dat de temperatuur in huis tijdens een hete zomer een stuk lager is. En niet te vergeten het ziet er superleuk uit, wist je dat ook onze Logsauna komt met een groen dak?

3. Groen doen

Uit het onderzoek van de tuinmonitor komt ook naar voren dat wij echt plezier beleven aan het tuinieren. Dat we dit doen om bij te dragen aan het milieu doet toch maar 6% van de mensen. Toch zien we zeker terug in de trends voor 2021 dat milieu en bewustzijn ook voor onze tuin een stuk belangrijker wordt. Zo geeft 32% van de respondenten al aan wel met aankopen voor de tuin rekening met het milieu te houden. 

Insectenhotel

Iets dat we steeds vaker terug zien komen in stadstuinen, parken en onze eigen tuin; het insectenhotel. Zo’n insectenhotel helpt om de biodiversiteit in Nederland te beschermen.  De campagne maak grijs groener van samen voor biodiversiteit besteedt hier onder andere aandacht aan. En zo’n insectenhotel kan overal, op het balkon, in de tuin, maar ook in parken. Zo geef je een plek aan bijen en andere insecten waar zij hun eitjes kunnen leggen. In een goed gemaakt insectenhotel geef je een veilige plek voor hun eitjes. Op de website van natuurmonumenten lees je hoe je zelf een insectenhotel maakt, en geloof me, dat is een eitje!

Naar buiten met Welvaere

4. Van binnen naar buiten

Gijsbregt Brouwer, trendwatcher op het gebied van food: “Ook thuis zie je die trend: binnen en buiten lopen meer dan ooit in elkaar over. Rommelde je vroeger wat met een barbecue, nu is de outdoor kitchen in opmars.’’

De tuin wordt steeds vaker gezien als een verlenging van de woonkamer. Gebruik de tuin dan ook zo! We zien steeds vaker meer meubels, banken en apparatuur in de tuin staan om zo, niet alleen tijdens een zonnetje, maar ook in de winterdagen buiten te kunnen zijn. Op deze manier wordt de tuin een plek waar meer wordt geleefd.

5. Overige tuintrends in 2021

Uiteraard zijn er meer en meer trends voor in de tuin in dit jaar te zien. Binnen de voedselindustrie zagen we al dat er steeds meer vraag komt naar de herkomst van producten. Doen we tegenwoordig liever boodschappen bij de boer zelf dan in de supermarkt. Ook dit is een trend die komend jaar nog duidelijker wordt en zullen we gaan proberen meer zelf te verbouwen. Zo maken we een plekje vrij in de tuin om tomaatjes of aardbeien te laten groeien en maken we daar zelf een heerlijke salade van. Thuiswerken is eveneens een blijvertje en wat dacht je ervan om de tuin om te toveren tot thuiskantoor. Een mooie serre met uitzicht op de tuin, of een kantoortje in de tuin. 

Er zijn veel dingen die we komend jaar terug zullen zien in de tuinen. Maar het allerbelangrijkste is dat wij ons daar goed voelen. Dat het een plek is of wordt waar we graag willen zijn. Waar de vogeltjes fluiten, de zon op je gezicht voelt, waar er plezier is en waar herinneringen worden gemaakt! Zo’n tuin, die willen we allemaal toch wel?

Sanne
02 feb 2021
Geschreven door Sanne
Wellness Expert