Hoe voorkom je de 4 meest gemaakte fouten bij het stoken van de houtkachel?

Een goed vuurtje stoken. Voor de één zo simpel als het gasfornuis aansteken, voor de ander zo complex als het aansluiten van een stroomnetwerk. Hoe makkelijk of moeilijk het ook is, er zijn een aantal fouten die vaker voor komen dan we zouden willen én makkelijk te voorkomen zijn!

4 meest voorkomende fouten. En hoe je ze voorkomt:

1. Verkeerd hout gebruiken

Verkeerd hout gebruiken… oké… maar wat is dat dan precies, ‘verkeerd hout’?
Stel je voor: je bent lekker je tubje aan het stoken en wanneer de houtblokken roodgloeiend zijn, het water begint te stomen en je er bijna in kan, kom je erachter dat de houtzakken op zijn.

Wat doe je nu? Om de hele avond gebruik te maken van de hottub heb je toch echt meer hout nodig dan die 2 smeulende blokken die nog in de kachel zitten. Máár, gelukkig heb je nog wat afvalhout liggen: spaanplaten, een oud nachtkastje en wat takken uit de tuin. En stond er ook niet een berg karton in de schuur? Perfect om de avond mee door te komen. Of niet?

 

Ducktub hottub welvaere

Nee, niet dus. Spaanplaten en ander bewerkt of geverfd hout zorgen voor versnelde vervuiling van de kachel en de schoorsteen. Daarnaast kunnen ze giftige stoffen en zware metalen loslaten.

Hout uit de tuin is hoog waarschijnlijk vochtig, waardoor het niet goed brand en extra veel rook en fijnstof afgeeft. Om hout echt droog te krijgen moet het minstens 2 jaar lang drogen. Daarnaast is het zelfs verboden om papier en karton te verbranden, omdat het zoveel rook en vliegas veroorzaakt.

Zorg er dus altijd voor dat je voldoende droog stookhout hebt liggen. Is het toch op en wil je afvalhout gebruiken? Check dan eerst heel goed of het niet geverfd, geïmpregneerd of op een andere manier bewerkt is! En gooi het oud papier gewoon in de blauwe bak ?

Ook genieten van een houtgestookte hottub?

2. Stoken bij windstil weer

Als je de buren vrolijk wilt houden en jezelf gezond, dan is het verstandig om niet te stoken bij windstil of mistig weer. Er zal namelijk onvoldoende trek in de schoorsteen zitten, waardoor de rook blijft hangen. Hierdoor kun je veel luchtvervuiling, stankoverlast en ongezonde situaties veroorzaken. Op de website van de Stookwijzer kun je altijd checken of het op dat moment verantwoord is om bij jou in de buurt te stoken!

3. Te snel, te veel!

Misschien herken je het wel: je hebt de hottub laten vollopen en bent rustig je kacheltje aan het stoken. Je pookt nog even door het vuur, zet de asla op de gewenste stand en hebt al precies bedacht wanneer je de volgende houtblokken erin wilt gooien. De temperatuurmeter geeft aan dat het water de perfecte warmtegraad heeft, de hapjes en drankjes staan klaar en je hebt je badjas al uitgetrokken. Of te wel, alles is onder controle en je staat op het punt om het bad in te gaan.

Kunststof hottub

Dan komt er opeens één van je ondoordachte, bemoeierige mede-hottub-gebruikers aanlopen met een stapel hout in zijn-haar handen, trekt het kacheldeurtje open en gooit met een triomfantelijke blik de hele kachel vol. “Dan wordt ie lekker snel warm, hoeven we er zo meteen niet meer uit!”

Weet je gelijk wie we bedoelen? Dan weet je precies waar we het over hebben. Of ben je misschien zelf zo’n ondoordachte, bemoeierige mede-hottub-gebruiker? Dan weet je het nu!
Zo werkt het namelijk niet. Wat er op zo’n moment vooral gebeurt, is dat de kachel in een rap tempo het water verwarmt tot ondraaglijke temperaturen en jij en de rest van de hottub-gebruikers het komende uur zwetend over de rand hangen. Snakkend naar verkoeling.

Hoe je dit het beste kunt voorkomen? Stook de kachel via de Zwitserse methode. En geef duidelijke kachel instructies (of restricties?) aan je medegebruikers!

4. Een droge kachel stoken!

Ook deze geldt alleen voor de hottub kachels, maar is minstens zo belangrijk als de andere veelvoorkomende fouten – als niet belangrijker! Er wordt namelijk nog weleens een hottub kachel aangestoken, zonder dat er voldoende water in de hottub zit. Omdat de kachel niet alleen het water opwarmt, maar het water ook de kachel verkoelt, zal bij het ontbreken van het water de kachel smelten. Zit er nog een beetje water in? Dan is er zelfs kans op ontploffing! Het kleine beetje water zal namelijk gaan stomen, waardoor er teveel druk op de kachel komt te staan.

Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen, door jezelf aan te leren om altijd te checken of het waterniveau boven de bovenste uitvoer van de kachel komt.

tabitha
01 apr 2019
Geschreven door tabitha
Wellness Expert