mountain

Getest door Smaakvol NH: onze pizzaoven

Voor inspiratie en heerlijke gerechten zit je bij Smaakvol NH helemaal goed. Dat zij onze pizzaoven hebben uitgetest (en daarbij het recept voor perfect pizzadeeg delen) vinden we natuurlijk helemaal leuk! Benieuwd naar de ervaring? Je leest het hieronder!

Arrow left
Arrow right
No items found.

Foto en onderstaand artikel: Smaakvol NH

Een pizza bakken in een houtgestookte pizzaoven is de ultieme droom voor veel pizza liefhebbers. Alleen lopen de meeste liefhebbers tegen het probleem aan dat hun pizza’s niet die authentieke, knapperige korst en heerlijke smaak hebben die traditionele Italiaanse pizza’s juist zo lekker maakt.

En dat probleem wordt veroorzaakt door het gebruik van een standaard keukenoven, alleen deze bereikt vaak niet de hoge temperaturen die nodig zijn voor het perfect bakken van een pizza. Hierdoor missen de pizza’s die crunch en smaak.

Een houtoven biedt een alternatief, met de hoge temperaturen en de rokerige, houtgestookte smaak die het dichtst in de buurt komt van de authentieke Italiaanse pizza ervaring. In dit artikel leg ik je uit hoe jij de lekkerste pizza bakt in een houtoven!

Belangrijkste punten:

  • Het bakken van pizza in een houtoven brengt een authentieke Italiaanse smaak en textuur die niet te evenaren is met standaard keukenovens.
  • De keuze van de houtoven en het type hout zijn cruciaal voor het bereiken van de gewenste bakresultaten.
  • Het correct aansteken en op temperatuur brengen van de houtoven is essentieel voor het bakken van de perfecte pizza.

Geschiedenis van het bakken van pizza in een houtoven

Het bakken van pizza in een houtoven brengt ons terug naar de traditionele Italiaanse manier van pizza maken. De unieke smaak en textuur die een houtoven biedt, is ongeëvenaard.

Wanneer het gaat om de keuze van een houtoven, hebben wij een bijzondere voorkeur voor de Utenovn van Welvaere. De Utenovn is een prachtige houtgestookte pizzaoven die er niet alleen mooi uitziet, maar ook functioneel en handig in gebruik. Het ontwerp van de oven zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor je pizza’s altijd perfect gebakken zijn.

Daarnaast bak je bovenop de Utenovn worstjes, hamburgers en rooster je broodjes waarmee je direct het ultieme tuinfeest organiseert.

1. Verschillende soorten houtovens

Er zijn diverse houtgestookte pizzaovens beschikbaar op de markt, variërend in grootte, design en prijs. Het is belangrijk om een model te kiezen dat aansluit bij jouw behoeften en ruimte.

Naast de Utenovn, zijn er andere merken en modellen die ook hoog worden aangeschreven door pizza liefhebbers. Wij hebben voor de Welvaere pizzaoven gekozen omdat hij naast een fijne maat, ook goed past in onze tuin.

2. Voorbereiding van de houtoven

Selectie van het juiste hout

Het type hout dat je gebruikt, heeft een grote invloed op de smaak en het bakproces van je pizza. Houtsoorten zoals:

  • Beukenhout
  • Eikenhout
  • Essenhout

Deze brandhout soorten zijn ideaal vanwege hun langzame brandtijd en het vermogen om hoge temperaturen te bereiken.

Het aansteken van de oven

Het correct aansteken van de houtoven is belangrijk om de juiste temperatuur te bereiken. Het proces begint met het plaatsen van aanmaakhout en kleinere houtblokken in het midden van de oven, en zodra deze vlam vatten, grotere stukken hout toevoegen. Ik merk dat het aansteken van de Utenovn vrij snel gaat omdat de opening groot genoeg is om hier goed bij te kunnen komen.

Opstoken van de oven tot de gewenste temperatuur

De temperatuur van de houtoven moet rond de 450-500°C zijn om die perfecte, knapperige korst te bereiken. Afhankelijk van jouw pizzaoven, kan het opstoken van de oven even duren, dus het is raadzaam om hier ruim van tevoren mee te beginnen. Het belangrijkste is namelijk dat de ovensteen goed heet is, anders blijft je pizza plakken aan de steen. En ja ook mij is dit wel eens overkomen.

3. Benodigde accessoires

Belangrijkste punten:

  • De juiste accessoires zijn cruciaal voor een veilige en efficiënte pizza-bakervaring.
  • Een goed voorbereid deeg en toppings zijn de basis voor een heerlijke pizza.
  • Het correct opbouwen en bakken van je pizza in een houtoven zorgt voor een authentieke Italiaanse pizza-ervaring.

Overzicht van essentiële en handige accessoires:

Voor het bakken van pizza in een houtoven zijn enkele accessoires onmisbaar. Een grote pizzaschep of inschieter is essentieel voor het veilig in- en uitschuiven van je pizza.

Of je nu kiest voor een houten of aluminium schep, zorg ervoor dat deze lang genoeg is om je te beschermen tegen de hitte van de oven.

Hoe en waar deze accessoires te gebruiken

Het gebruiken van de juiste accessoires op de juiste manier kan het verschil maken tussen een goed gebakken pizza en een mislukt project.

Leer hoe je je pizzaschep efficiënt gebruikt om je pizza veilig in de hete oven te plaatsen en weer te verwijderen.

Wat ik heb gemerkt is dat de opening van de Utenovn iets hoger mag zijn. Zo is er de ruimte is om de pizza als het ware te laten vallen, in plaats hem over de steen erin en eruit te schuiven.

Verder lezen?

Je leest het hele artikel op de website van Smaakvol NH. Doen! Want het pizzadeegrecept wil je natuurlijk niet missen! 🍕

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Utenovn - Pizzaoven
Bekijken
Geschreven door
Gideon van Smaakvol NH

Gideon is de oprichter van ‘Smaakvol Noord-Holland’. Met een rijke horeca-achtergrond kookt hij met passie en deelt hij zijn kennis over eten en drinken.

Ook de heerlijkste pizza's maken in je eigen pizzaoven?

Zie jij de heerlijke avondjes in de tuin, met het hele gezin genietend van zelfgemaakte pizza's (en andere lekkere gerechten) wel voor je? Dan is de Utenovn de perfecte toevoeging aan jouw tuin dit voorjaar!

Meer informatie

Bekijk deze blogs ook

Getest door Foodies Magazine: onze Utenovn!

Bekijken

De perfecte temperatuur voor jouw pizzaoven buiten

Bekijken

Runderstoofvlees bereiden op de houtgestookte bbq

Bekijken
Corner Icon