Voor een heerlijk lekkere pizza, waarbij het lijkt alsof je gewoon in Italië bent in plaats van je eigen tuin, heb je wel de perfecte temperatuur nodig. Daarom vertellen we jou in deze blog alles over de perfecte temperatuur voor jouw pizzaoven buiten.
Een houtgestookte pizzaoven is houtgestookt. Door een vuurtje te stoken worden het ovengedeelte en de pizzasteen zo warm dat je hier een heerlijke pizza op kunt maken. Wanneer je bij een pizzeria of in Italië een pizza bestelt komt die vaak van een steenoven.
Zoals de pizzabakkers op hun website al vertellen is een houtgestookte pizzaoven eigenlijk hetzelfde als een steenoven. Een steenoven is vaak rond en ook in deze oven wordt traditioneel een vuurtje gestookt door hout te verbranden. Op deze manier wordt er warmte in de stenen opgeslagen en worden de stenen van de oven warm. Wanneer de pizza in de oven wordt gelegd, wordt de pizza gaar.
In een houtoven gaat het verwarmen wel net iets anders. Het is mogelijk om een hogere temperatuur te bereiken. En de pizza wordt op drie verschillende manieren verhit wat ervoor zorgt dat de pizza ook nog eens gelijkmatig wordt gebakken.
Het verhitten gebeurt in de houtgestookte pizzaoven door geleiding via de pizzasteen, door de warmte van het vuur en stralingswarmte in het ovengedeelte.
Zoals hierboven al gemeld kan je in een pizzaoven een hoge temperatuur creëren. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is tussen de 300 en 350 graden. Met deze temperatuur wordt de pizza lekker knapperig. Een echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op een temperatuur van 500 graden gebakken.
Zoals je ziet bij de temperatuur van het bereiden van een pizza uit de houtgestookte oven, zit er in Rome en Napels al een groot verschil. Dankzij de Napolitanen kennen wij de pizza ook zoals die nu is, omdat zij een ster zijn in het exporteren van hun specialiteit naar andere werelddelen. Dit alles neemt niet weg dat in diverse regio’s van Italië de pizza op verschillende manieren wordt bereid. En de twee bekendste zijn de Romeinse en dus de Napolitaanse.
Hiernaast is er ook nog een groot verschil in het opdienen van een pizza. De Napolitaanse pizza eet je namelijk met de hand en vouw je dubbel als een boek. En in Rome zie je veel ‘plaatpizza’s’ in de vitrine van winkels waarbij je zelf aan kan geven hoe groot het stuk moet zijn.
De Utenovn is een houtgestookte pizzaoven. Hier maak je dus een pizza op een (chamotte) pizzasteen in een kleine oven. Het bakken van de pizza in de Utenovn is niet heel moeilijk. Het enige dat je hoeft te doen is te zorgen voor de juiste ingrediënten, gezellig gezelschap (met zin in eten) en hout.
De temperatuur voor de houtgestookte pizzaoven kan alleen helaas niet de 500 graden aantikken. Dus een Napolitaanse pizza kan je niet maken. Wat wel kan maken is een Romeinse pizza en wat ons betreft is dat net zo lekker! Want was is er nou niet lekker aan een homemade pizza waarvan het lijkt alsof die gewoon gemaakt is in die kleine pizzeria nabij het piazza del campidoglio in Rome zelf.
De temperatuur van jouw pizzaoven houd je gemakkelijk in de gaten door de thermometer die aan de voorzijde van de oven zit. En wist je dat je naast heerlijke pizza’s er nog veel meer mogelijk is? Ook een heerlijke lasagne maak je gewoon in deze oven of een heerlijk stuk vlees op de bakplaat bovenop de pizzaoven. Ontzettend veelzijdig dus!