mountain

De perfecte temperatuur voor jouw pizzaoven buiten

Voor een heerlijk lekkere pizza, waarbij het lijkt alsof je gewoon in Italië bent in plaats van je eigen tuin, heb je wel de perfecte temperatuur nodig. Daarom vertellen we jou in deze blog alles over de perfecte temperatuur voor jouw pizzaoven buiten.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Verschil houtgestookte pizzaoven en steenoven

Een houtgestookte pizzaoven is houtgestookt. Door een vuurtje te stoken worden het ovengedeelte en de pizzasteen zo warm dat je hier een heerlijke pizza op kunt maken. Wanneer je bij een pizzeria of in Italië een pizza bestelt komt die vaak van een steenoven.

Zoals de pizzabakkers op hun website al vertellen is een houtgestookte pizzaoven eigenlijk hetzelfde als een steenoven. Een steenoven is vaak rond en ook in deze oven wordt traditioneel een vuurtje gestookt door hout te verbranden. Op deze manier wordt er warmte in de stenen opgeslagen en worden de stenen van de oven warm. Wanneer de pizza in de oven wordt gelegd, wordt de pizza gaar.

Pizza bakken in een pizzaoven

In een houtoven gaat het verwarmen wel net iets anders. Het is mogelijk om een hogere temperatuur te bereiken. En de pizza wordt op drie verschillende manieren verhit wat ervoor zorgt dat de pizza ook nog eens gelijkmatig wordt gebakken.

Het verhitten gebeurt in de houtgestookte pizzaoven door geleiding via de pizzasteen, door de warmte van het vuur en stralingswarmte in het ovengedeelte.

De perfecte temperatuur voor jouw pizzaoven

Zoals hierboven al gemeld kan je in een pizzaoven een hoge temperatuur creëren. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is tussen de 300 en 350 graden. Met deze temperatuur wordt de pizza lekker knapperig. Een echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op een temperatuur van 500 graden gebakken.

Verschil tussen een Romeinse en Napolitaanse pizza

Zoals je ziet bij de temperatuur van het bereiden van een pizza uit de houtgestookte oven, zit er in Rome en Napels al een groot verschil. Dankzij de Napolitanen kennen wij de pizza ook zoals die nu is, omdat zij een ster zijn in het exporteren van hun specialiteit naar andere werelddelen. Dit alles neemt niet weg dat in diverse regio’s van Italië de pizza op verschillende manieren wordt bereid. En de twee bekendste zijn de Romeinse en dus de Napolitaanse.

Een aantal verschillen tussen beide pizza’s:

  • Andere bereiding van het deeg
  • De temperatuur van de houtgestookte pizzaoven
  • Baktijd van de pizza
  • Napolitaanse pizza is wat zachter en natter dan de Romeinse
  • In het deeg van een Romeinse pizza wordt olijfolie gebruikt en in de Napolitaanse niet
  • De tijd van het rijzen een Romeinse pizza is aanzienlijk langer dan die van de Napolitaanse, wel 24 tot 48 uur
  • Een Napolitaanse pizza heeft brandplekken op het deeg

Hiernaast is er ook nog een groot verschil in het opdienen van een pizza. De Napolitaanse pizza eet je namelijk met de hand en vouw je dubbel als een boek. En in Rome zie je veel ‘plaatpizza’s’ in de vitrine van winkels waarbij je zelf aan kan geven hoe groot het stuk moet zijn.

Pizza’s bakken in de Utenovn

De Utenovn is een houtgestookte pizzaoven. Hier maak je dus een pizza op een (chamotte) pizzasteen in een kleine oven. Het bakken van de pizza in de Utenovn is niet heel moeilijk. Het enige dat je hoeft te doen is te zorgen voor de juiste ingrediënten, gezellig gezelschap (met zin in eten) en hout.

De temperatuur voor de houtgestookte pizzaoven kan alleen helaas niet de 500 graden aantikken. Dus een Napolitaanse pizza kan je niet maken. Wat wel kan maken is een Romeinse pizza en wat ons betreft is dat net zo lekker! Want was is er nou niet lekker aan een homemade pizza waarvan het lijkt alsof die gewoon gemaakt is in die kleine pizzeria nabij het piazza del campidoglio in Rome zelf.

Temperatuur in de gaten houden

De temperatuur van jouw pizzaoven houd je gemakkelijk in de gaten door de thermometer die aan de voorzijde van de oven zit. En wist je dat je naast heerlijke pizza’s er nog veel meer mogelijk is? Ook een heerlijke lasagne maak je gewoon in deze oven of een heerlijk stuk vlees op de bakplaat bovenop de pizzaoven. Ontzettend veelzijdig dus!

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Utenovn - Pizzaoven
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️. 

Nieuwsgierig naar deze fijne pizza oven?

Neem eens een kijkje op onze website!

Utenovn bekijken

Bekijk deze blogs ook

Houtsoort om te BBQ’en? Deze kun je het beste gebruiken

Bekijken
Corner Icon