mountain

Houtsoort om te BBQ’en? Deze kun je het beste gebruiken

Menig BBQ fan is het hier wel over eens. BBQ’en op hout is het allerlekkerste. Het hout zorgt namelijk voor een extra smaakbeleving aan het eten wat je bereidt. Welke houtsoort je dan gebruikt heeft dus effect op de smaak van het eten. Welke houtsoort je voor BBQ’en dus het beste kunt gebruiken vertellen we je graag!

Arrow left
Arrow right
No items found.

Zelf houtskool maken

In onze Utenflamm BBQ maak je zelf het houtskool. Hoe leuk is dat! In het middelste compartiment van de houtgestookte BBQ stook je een vuurtje. De stukken houtskool vallen onder het rek naar beneden. Wanneer je voldoende houtskool hebt schuif je dat onder de grill en of het ovengedeelte om ervoor te zorgen dat het warm wordt.

Welk hout kan ik niet gebruiken om te koken?

Voor het stoken is het belangrijk dat het hout dat je gebruikt goed droog is en niet geïmpregneerd. Zeker wanneer je gaat koken. Je wil niet dat eventuele schadelijke stoffen in je eten terecht komen. Zo zijn er een aantal houtsoorten die je beter niet kunt gebruiken tijdens het BBQ’en omdat je er ziek van kunt worden.

Gebruik bij voorkeur geen hout van de spar, dennenboom, cipres, amberboom, lep, Eucalyptus en wilde vijgenboom. Ook als je de houtsoort niet kent is het verstandig om dit niet te gebruiken om te koken.

Drie verschillende manieren om extra smaak aan eten te geven met hout

Wanneer je wat meer wilt doen met een houtsoort op de BBQ’en is het handig om alvast een keuze te maken of je een lichte of zware rooksmaak aan je eten wilt geven. Eiken en Hickory geven bijvoorbeeld een sterke rooksmaak en zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor een groot stuk vlees en slowcooking. Lichter hout zoals van fruitbomen zijn dan weer perfect voor kip of vis.

Over het algemeen heb je drie verschillende manieren om hout voor extra smaak te gebruiken tijdens het koken; houtblokken, snippers of kleinere brokjes. De houtsnippers zijn voor snelle en korte rooksessies en gooi je niet direct op het houtskool (met neutrale smaak). Je gebruikt ze in een zogeheten smokerbox of je rolt het in aluminiumfolie met wat gaatjes erin en legt het tussen het houtskool.

De kleinere brokjes hout worden vaak gebruikt voor low en slow barbecueën en grote stukken vlees. Je legt deze brokjes of chunks naast of tussen de kooltjes. Je kunt natuurlijk ook alleen houtblokken gebruiken. Zorg er dan voor dat je stookhout hebt van een soort die past bij jouw gerecht, om extra smaak toe te voegen.

Welke houtsoort gebruik je om te BBQ’en?

Net zoals er dus heel veel soorten hout zijn die je kunt gebruiken om te koken of BBQ’en, geven deze ook allemaal een andere smaak. Niet iedere houtsoort past bij ieder gerecht. Daarom hebben we voor de handigheid onderstaand tabelletje gemaakt. Uiteraard kun je ook met het type houtsoort ook nog spelen en ontdekken wat jij het lekkerste vindt. Maar dat is volgens mij alleen maar leuk!

  • Gevogelte: Maple (Esdoorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Els, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Laurier, Moerbeiboom, Olijf, Pecan, Zwarte Bessen.
  • Groenten: Maple (Esdoorn, Ahorn), Laurier, Mesquite.
  • Kip: Abrikoos, Acacia, Maple (Esdoorn, Ahorn), Appel, Berk, Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Mesquite, Nectarine, Olijf, Peer, Perzik, Pruim.
  • Lamsvlees: Appel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Kers, Olijf, Pruim, Sering.
  • Rund: Acacia, Citrushout,Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Mesquite, Pecan.
  • Varkensvlees: Abrikoos, Maple (Esdoorn, Ahorn), Berk, Citrushout, Els, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kers, Laurier, Moerbeiboom, Nectarine, Olijf, Pecan, Peer, Perzik, Pruim.
  • Vis: Abrikoos, Acacia, Amandel, Citrushout, Es, Mesquite, Nectarine, Olijf, Pruim, Sering, Beuken.
  • Rood vlees: Amandel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Es, Laurier, Walnoot.
  • Zalm: Beuken, Eik, Els, Olijf (ook lekker om te direct op een stuk cedar hout te garen).
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Utenfyr - Firepit
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️. 

Bekijk deze blogs ook

De perfecte temperatuur voor jouw pizzaoven buiten

Bekijken
Corner Icon