mountain

Een sauna, stoomsauna of een stoombad? Wat is het verschil?

Sauna’s of stoombaden bestaan al decennia lang. En dat is niet voor niets. De verwarmde ruimtes bieden een reeks aan fysieke en mentale gezondheidsvoordelen die jouw gezondheid en welzijn kunnen verbeteren.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Hoewel zowel sauna’s als stoombaden warm zijn en ervoor zorgen dat je gaat zweten, zijn er wel enkele belangrijke verschillen tussen beide.

De temperatuur

Het grootste verschil tussen een sauna en een stoombad is de temperatuur. De beste saunatemperatuur ligt rond de 80/90 graden terwijl dit bij een stoombad tussen de 43 en 49 graden is. Het kan dus zijn dat de hoge temperatuur in sauna’s voor sommige mensen te warm is, terwijl dat in een stoombad wel te doen is. 

De vochtigheid

De luchtvochtigheid is een ander groot verschil in de sauna en een stoombad. Waar het bij een sauna vaak droge warmte is, is dit bij een stoombad niet zo. De luchtvochtigheid van de sauna ligt vaak tussen de 10 en de 20 procent. Terwijl dit in een stoombad 100% is. Dat komt natuurlijk vooral doordat stoombaden, stoom en dus vochtigheid gebruiken om de warmte te creëren.

Je kunt daarentegen wel een hogere luchtvochtigheid creëren in onze Tønsauna’s. Al onze kachels zijn namelijk uitermate geschikt om op te gieten. Wanneer je een grote hoeveelheid water op de stenen giet, wordt de luchtvochtigheid gelijk een stuk hoger. Het zal nooit een stoombad evenaren, maar dichtbij kan het zeker komen. 

De warmtebron

Waar sauna’s vooral gebruik maken van een houtkachel of elektrische kachel, is de warmtebron in het stoombad afkomstig van een stoomgenerator. Deze zorgt voor de warmte en voor de luchtvochtigheid.

De conclusie is dus dat de grootste verschillen tussen een sauna en een stoombad de temperatuur, mate van luchtvochtigheid en de warmtebron zijn. Beide hebben verschillende voordelen voor de gezondheid zoals het bevorderen van ontspanning, de het verbeteren van de bloedsomloop, ontgiften van het lichaam en het versterken van het immuunsysteem. 

Kiezen tussen een sauna of stoombad?

Twijfel je nou tussen een sauna of een stoombad? Kijk dan wat je ermee wilt bereiken en je wensen zijn. Wil je de ene keer genieten van de warmte en de andere keer van de stoom? Dan kun je het beste kiezen voor een Tønsauna. Hier heb je zoals hierboven vermeld namelijk de keuze voor het creëren van meer stoom, terwijl je bij een stoombad niet kunt kiezen voor geen stoom.  

Bekijk hier onze buitensauna's

Hoe creëer je dan een stoomsauna?

Als we het letterlijk nemen is een stoomsauna eigenlijk een ander woord voor het stoombad. Maar we vertellen je graag hoe je zelf een stoomsauna maakt. Gewoon in je eigen achtertuin in je eigen Tønsauna. 

  1. Zorg ervoor dat de sauna een aangename temperatuur heeft. Je hoeft hier niet voor de 80 graden te kiezen, maar kan ook wat lager gaan zitten. 70 graden bijvoorbeeld. 
  2. Voordat je de sauna in gaat vul je de opgietemmer met water. Naar keuze kun je hier nog een aroma aan toe voegen. Dit zorgt net weer voor een andere beleving in de sauna. 
  3. Wanneer de sauna de juiste temperatuur heeft bereikt, neem je plaats in de sauna. 
  4. Op het moment dat jij er klaar voor bent kun je gaan opgieten, want op die manier creëer je een stoomsauna. Dit doe je met de lepel het water op de stenen van de kachel te gieten.
  5. Wanneer je veel stoom wilt, giet dan niet 1 lepel op, maar meerdere. Je kunt doorgaan totdat jij het voldoende vindt. 

En daarna is het genieten! 

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Tønsauna 280
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Een sauna met stoom in de tuin?

Dat snappen wij helemaal! We hebben diverse modellen die allemaal volledig naar eigen wens samengesteld kunnen worden zodat ze helemaal aansluiten bij jouw wensen. Stoom of geen stoom? Het kan allemaal!

Bekijk de sauna's

Bekijk deze blogs ook

Een Tønsauna 400 bij Harry in de tuin

Bekijken

Hoe gaat een sauna opgieting in zijn werk?

Bekijken

De perfecte sauna temperatuur

Bekijken
Corner Icon