Welke houtsoort om te koken

Houtsoort om te BBQ’en? Deze kun je het beste gebruiken

Menig BBQ fan is het hier wel over eens. BBQ’en op hout is het allerlekkerste. Het hout zorgt namelijk voor een extra smaakbeleving aan het eten wat je bereidt. Welke houtsoort je dan gebruikt heeft dus effect op de smaak van het eten. Welke houtsoort je voor BBQ’en dus het beste kunt gebruiken vertellen we je graag!

Zelf houtskool maken

In onze Utenflamm BBQ maak je zelf het houtskool. Hoe leuk is dat! In het middelste compartiment van de houtgestookte BBQ stook je een vuurtje. De stukken houtskool vallen onder het rek naar beneden. Wanneer je voldoende houtskool hebt schuif je dat onder de grill en of het ovengedeelte om ervoor te zorgen dat het warm wordt. 

Welk hout kan ik niet gebruiken om te koken?

Voor het stoken is het belangrijk dat het hout dat je gebruikt goed droog is en niet geïmpregneerd. Zeker wanneer je gaat koken. Je wil niet dat eventuele schadelijke stoffen in je eten terecht komen. Zo zijn er een aantal houtsoorten die je beter niet kunt gebruiken tijdens het BBQ’en omdat je er ziek van kunt worden.

Gebruik bij voorkeur geen hout van de spar, dennenboom, cipres, amberboom, lep, Eucalyptus en wilde vijgenboom. Ook als je de houtsoort niet kent is het verstandig om dit niet te gebruiken om te koken.

Bekijk de Utenflamm

Drie verschillende manieren om extra smaak aan eten te geven met hout

Wanneer je wat meer wilt doen met een houtsoort op de BBQ’en is het handig om alvast een keuze te maken of je een lichte of zware rooksmaak aan je eten wilt geven. Eiken en Hickory geven bijvoorbeeld een sterke rooksmaak en zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor een groot stuk vlees en slowcooking. Lichter hout zoals van fruitbomen zijn dan weer perfect voor kip of vis. 

Over het algemeen heb je drie verschillende manieren om hout voor extra smaak te gebruiken tijdens het koken; houtblokken, snippers of kleinere brokjes. De houtsnippers zijn voor snelle en korte rooksessies en gooi je niet direct op het houtskool (met neutrale smaak). Je gebruikt ze in een zogeheten smokerbox of je rolt het in aluminiumfolie met wat gaatjes erin en legt het tussen het houtskool. 

De kleinere brokjes hout worden vaak gebruikt voor low en slow barbecueën en grote stukken vlees. Je legt deze brokjes of chunks naast of tussen de kooltjes. Je kunt natuurlijk ook alleen houtblokken gebruiken. Zorg er dan voor dat je stookhout hebt van een soort die past bij jouw gerecht, om extra smaak toe te voegen. 

Welke houtsoort gebruik je om te BBQ’en?

Net zoals er dus heel veel soorten hout zijn die je kunt gebruiken om te koken of BBQ’en, geven deze ook allemaal een andere smaak. Niet iedere houtsoort past bij ieder gerecht. Daarom hebben we voor de handigheid onderstaand tabelletje gemaakt. Uiteraard kun je ook met het type houtsoort ook nog spelen en ontdekken wat jij het lekkerste vindt. Maar dat is volgens mij alleen maar leuk!

Gevogelte

Maple (Esdoorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Els, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Laurier, Moerbeiboom, Olijf, Pecan, Zwarte Bessen

Groenten

Maple (Esdoorn, Ahorn), Laurier, Mesquite

Kip

Abrikoos, Acacia, Maple (Esdoorn, Ahorn), Appel, Berk, Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Mesquite, Nectarine, Olijf, Peer, Perzik, Pruim

Lamsvlees

Appel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Kers, Olijf, Pruim, Sering

Rund

Acacia, Citrushout,Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Mesquite, Pecan

Varkensvlees

Abrikoos, Maple (Esdoorn, Ahorn), Berk, Citrushout, Els, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kers, Laurier, Moerbeiboom, Nectarine, Olijf, Pecan, Peer, Perzik, Pruim,

Vis

Abrikoos, Acacia, Amandel, Citrushout, Es, Mesquite, Nectarine, Olijf, Pruim, Sering, Beuken

Rood vlees

Amandel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Es, Laurier, Walnoot

Zalm

Beuken, Eik, Els, Olijf (ook lekker om te direct op een stuk cedar hout te garen)
Sanne
02 jun 2022
Geschreven door Sanne
Wellness Expert