No items found.

Thermohout

Voor onze premium producten zoals hottubs en sauna’s maken wij gebruik van thermohout. Dit is een natuurlijke bekleding van houten planken die je steeds vaker tegenkomt. En dat komt niet alleen door de duurzame eigenschappen, kwaliteit en levensduur maar ook door de natuurlijk donkerbruine kleur. Thermohout groeit niet direct aan een boom, maar ontstaat door een thermisch proces. Hierdoor kom je deze houtsoort ook veel tegen als thermisch gemodificeerd hout.

Wat is thermohout?

Het thermohout dat wij gebruiken is gemaakt van Scandinavisch grenenhout uit duurzaam beheerde bossen. De eigenschappen van dit grenenhout worden verbeterd door thermische modificatie. Dit is een natuurlijk proces waarbij er geen chemicaliën aan het hout worden toegevoegd. De behandeling vindt alleen plaats met hitte en stoom. Op deze manier is thermohout een stevige houtsoort in zijn puurste vorm. 

Het thermische proces

Tijdens de thermische modificatie worden de planken voor een lange periode, ten minste 30 uur, in een grote oven van minimaal 200 graden gestopt. Hier wordt het hout ‘behandeld’ met warmte en stoom. 

Vaak bestaat dit thermische proces uit drie fases. Tijdens de eerste fase wordt de warmte gebruikt om het vocht aan het hout te onttrekken, waarbij het stoom verbranding en barsten tegengaat.

In de volgende fase wordt een constante temperatuur gehandhaafd om chemische en fysieke veranderingen te laten plaatsvinden. Zo worden de Hemicelluloses die in hout zitten drastisch verlaagd en krijgt het hout in deze fase zijn unieke donkerbruine kleur. Aan het einde van deze fase is al het vocht uit het hout onttrokken

Na het drogen op hoge temperatuur wordt de temperatuur in de oven verlaagd door het gebruik van stoom. Dit past het vochtgehalte van het eindproduct aan, waardoor het hout een vochtgehalte krijgt van 4 tot 7 procent. Dit verbetert de dimensionale stabiliteit en duurzaamheid van het hout zonder risico op barsten.

Uitstekende milieuvriendelijke keuze

Thermisch gemodificeerd hout staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen en hoge duurzaamheidsklasse met een levensduur van 15 tot 25 jaar onbehandeld hout gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Ook als je het behandeld met een lakje. Door het thermische modificatieproces wordt het hout grondig gedroogd en worden schadelijke extracten verwijderd, waardoor het vochtgehalte tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor wordt het hout zeer vormvast en bestand tegen krimp en uitzetting, wat essentieel is voor duurzaamheid.

Daarnaast is de warmte- en geluidsisolatie van thermohout tot wel 30% beter dan die van natuurlijk hout. Thermohout is de perfecte toepassing om buiten te gebruiken en hoeft niet behandeld te worden met giftige stoffen om het extra te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld ook met tarolie. De veranderingen die tijdens het proces plaatsvinden, maken het hout resistent tegen insecten, schimmels en rot, wat de levensduur aanzienlijk verlengt. Over het algemeen gaat thermisch gemodificeerd hout vele jaren mee, vaak veel langer dan onbehandeld hout, wat resulteert in minder onderhoudskosten en een langere levensduur.

Voordelen van thermohout

  • Thermohout heeft dezelfde eigenschappen dan Red Cedar, maar een stuk voordeliger
  • Hoge isolatiewaarde
  • Een levensduur van 15 tot 15 jaar
  • FSC-gekeurmerkt
  • Een karaktiristieke donkere kleur

Thermohout voor onze hottubs

Thermohout is de sleutel tot het creëren van een unieke, warme en tijdloze uitstraling voor onze hottubs. Met een stevigheid die essentieel is voor een duurzame constructie, biedt het hout een solide basis voor onze hottubs. Met een dikte van 18 mm heeft thermohout niet alleen een robuuste uitstraling, maar levert het ook een uitstekende isolerende waarde. Dit betekent dat je langer kunt genieten van de warmte in je hottub.

Bij Welvaere gaan we nog een stap verder om je de best mogelijke ervaring te bieden. We vervaardigen bijpassende accessoires, zoals een trap, met hetzelfde thermohout. Dit zorgt niet alleen voor een harmonieuze esthetiek, maar garandeert ook de duurzaamheid en consistentie van het materiaal in je hele hottub-ervaring. Thermohout voegt niet alleen warmte en stijl toe aan onze hottubs, maar biedt ook de stevigheid en isolatie die nodig is voor een geweldige wellnesservaring.

Hottubs bekijken

Thermohout: de ideale keuze voor buitensauna’s

Dankzij de uitstekende isolerende eigenschappen en duurzaamheid is thermisch gemodificeerd hout de ideale keuze voor buitensauna’s. Met een dikte van 42 mm voor de buitenwanden en 30 voor de binnenwanden biedt thermohout een uitstekende warmte-isolatie, wat bij een buitensauna essentieel is in het behoud van de warmte en natuurlijk de stookkosten. Deze isolerende waarde zorgt ervoor dat de sauna snel opwarmt en de warmte behouden blijft, waardoor je kunt genieten van een energiezuinige en comfortabele sauna-ervaring.

Wat thermohout nog specialer maakt, is dat het bijna dezelfde kwaliteit en eigenschappen biedt als het duurdere Canadees Red Cedar-hout, dat vaak wordt gebruikt voor buitensauna's. Het grote voordeel van thermohout is echter de kosteneffectiviteit. Je krijgt vergelijkbare kwaliteit zonder de hoge kosten.

Maar dat is nog niet alles. Thermohout voegt een extra dimensie toe aan de sauna-ervaring door een heerlijke natuurlijke geur af te geven. Deze aangename geur draagt bij aan de totale wellnessbeleving en zorgt voor een ontspannende atmosfeer in je buitensauna. 

Kortom, thermohout combineert isolatie, duurzaamheid, kosteneffectiviteit en een aangename geur, waardoor het de perfecte keuze is voor buitensauna's en wij dit materiaal al 10+ jaar gebruiken. 

Bekijk onze buitensauna's

Nog strakker met een likje tarolie

Moet je het hout behandelen? Nou, het moet niet. Maar we raden het zeker wel aan. Met een likje tarolie wordt de hottub of sauna toch echt een stuk knapper. Doe je dit namelijk niet dat krijgt het hout een grijze kleur.

Wij raden aan om iedere seizoenswisseling een check te doen. Zie je dat die noesten grijs worden dan is het tijd voor een lakbeurt. Wij raden aan om dit te doen met tarolie. Tarolie heeft namelijk een goede impregnerende werking en een waterafstotend effect.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder of kijk op help.welvaere.nl

No items found.