6 tips om hout stoken minder schadelijk te maken

Het is knus, geeft een hoop warmte en is gezellig wanneer je in de hottub of sauna zit. Echter kan de rook uit de kachel slecht zijn voor het milieu en de gezondheid.

Een houtkachel veroorzaakt namelijk luchtvervuiling, zoals fijnstof. Om eventuele schade door hout stoken te beperken zijn er een aantal tips die wij graag met je delen!

Hoe stook je op de juiste manier?

Wanneer je hout verbrandt komt er dus fijnstof vrij wat zorgt voor ongezonde lucht. Verkeerd stoken zorgt voor meer schadelijke stoffen in de lucht, hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen hangt echter af van de manier waarop je stookt:

 1. Stook alleen droog hout;
 2. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout;
 3. Stook geen papier of karton;
 4. Gebruik haardhout met het FSC of PEFC keurmerk;
 5. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open;
 6. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele en gelijkmatige vlammen en je ziet nauwelijks rook uit de kachelpijp komen.

 

Welke brandstof kies ik voor mijn houtkachel?

In de kachel van je hottub of sauna kun je veel verschillende brandstoffen kiezen, maar deze zijn niet allemaal even goed voor het milieu. Geschikte middelen om te stoken zijn bijvoorbeeld:

 1. Houtbriketten;
 2. Goed schoon en droog hout.

 

De Zwitserse manier van stoken

De zogeheten Zwitserse manier van stoken, ook wel het “omgekeerd stoken” genoemd is een goede methode die je kunt gebruiken bij het opstoken van de houtkachel. Bij deze manier van stoken zorg je ervoor dat het meest brandbare materiaal bovenop ligt, het voordeel hiervan is dat vanaf het begin vrijwel meteen volledige verbranding ontstaat. Je krijgt zo snel en eenvoudig een vuur in de kachel zonder veel schadelijke rook.

Stappenplan stoken op de Zwitserse manier

 1. Meet het vochtpercentage van het hout: zorg dat dit tussen de 15 en 22% zit;
 2. Zet de aslade of eventuele luchttoevoer volledig open;
 3. Plaats het hout volgens de Zwitserse methode: Plaats twee of drie blokken hout plat op de bodem, met de gekloofde kant naar boven toe. U kunt hier eventueel, afhankelijk van de ruimte, nog extra blokken op leggen;
 4. Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op de grote houtblokken en leg vervolgens een aanmaakblokje op dit hout.
 5. Steek het aanmaakblokje aan;
 6. Laat de kacheldeur een klein stukje open staan, deze kunt u sluiten als het aanmaakhout goed vlam vat.
 7. Laat de kachel rustig branden, je kunt dit eventueel regelen door de aslade verder open of dicht te schuiven.

Je kunt de kachel weer bijvullen door het as en de brandende houtblokken naar achter te schuiven. Het nieuwe houtblok leg je dan weer met de gekloofde kant naar boven voor in de kachel, op deze manier kan het nieuwe blok hout rustig ontbranden.

Bekijk de video van Zwitsers stoken:

 

tabitha
31 mrt 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert