Je kunt niet wachten tot jij heerlijk kunt gaan ontspannen in jouw eigen Tønsauna en ziet het al helemaal voor je; na een lange werkdag, samen of alleen, languit genieten van de warmte en de stoom van de sauna. Even alles wat moet vergeten en je lichaam de rust gunnen die het al een tijdje nodig heeft.
Voordat het zover is, is het belangrijk dat jouw tuin helemaal voorbereid is op de komst van jouw nieuwe buitensauna. Misschien heb jij het perfecte plekje al heel lang in je hoofd, of je moet juist nog even goed naar je tuin kijken welke plek nou het beste is. De ondergrond waar je de sauna op zet is hierin het belangrijkste. In deze blog lees je welke ondergrond het beste is voor jouw Tønsauna.
Voor welk formaat sauna heb jij gekozen? De getallen achter de Tønsauna’s geven de lengte aan. Die ruimte heb je dus sowieso nodig. Daarnaast moet je er natuurlijk lekker in en uit kunnen stappen. Wat ook belangrijk is om te denken aan de ruimte die wij of jij nodig hebben om de sauna te bouwen.
In Nederland kun je ervoor kiezen dat onze saunabouwers de sauna bij jou in de tuin komen opbouwen. Zij hebben om de sauna heen zo’n 50 cm werkruimte nodig. Ook als je kiest voor zelf bouwen heb je die ruimte nodig. Woon je in België, dan wordt jouw Tønsauna in z’n geheel bezorgd en zorg je voor voldoende ruimte voor de kraan.
Onze kleinste sauna, de Tønsauna 160, weegt zo’n 680 kg en de grootste, de Tønsauna 400, ongeveer 1020 kg. Je kunt je voorstellen dat als het heeft geregend en de sauna staat rechtstreeks op het gras of op zand, de kans groot is dat hij langzaam wegzakt. Het is nogal een gewicht voor een drassige ondergrond.
Daarnaast is het goed om te kijken of het water goed weg kan lopen en de ondergrond van de sauna relatief droog blijft. Kies je ervoor om de sauna direct op het gras of een andere zachte ondergrond te zetten, is de kans groot dat het water na een regenbui langer blijft staan en de grond lang nat blijft. Dit is niet handig voor het hout aan de onderkant van je sauna.
Kortom, je hebt een stevige bodem nodig waardoor de sauna precies blijft staan op de plek waar je hem hebt neergezet en het hout aan de onderkant lang goed blijft.
Dit zien we het meest bij onze klanten voorbij komen, de Tønsauna geplaatst op een terras. Tussen het gras, grind of stuk tuin wordt er een stukje straatwerk gelegd waar de sauna precies op komt te staan. Een praktische manier om de sauna in de tuin te zetten.
Bij deze stevige ondergrond kan het regenwater makkelijk weglopen en is het makkelijk met in en uit stappen, zonder dat je gemakkelijk uitglijdt of vieze voeten krijgt. Naast dat je een terras kunt leggen met stenen, kun je er ook voor kiezen om een fundering te storten.
Onze Tønsauna’s zijn barrelsauna’s: een ronde houten ton op z’n kant. De sauna leunt op een balkenconstructie. Het belangrijkste is dat deze constructie in ieder geval op een stevige ondergrond komt te staan.
Wat we bijvoorbeeld regelmatig zien is dat de sauna op het gras geplaatst wordt, maar dat er onder de balkenconstructie tegels worden geplaatst. Zo heb je groen of een stuk tuin om de sauna heen, maar staat hij wel stevig op een sterke ondergrond.
Een andere optie is een houten vlonder onder de Tønsauna. Als deze stevig is, met een sterke constructie eronder, is dit ook een geschikte ondergrond voor jouw buitensauna. Je hebt er natuurlijk wel wat onderhoud aan, maar het geeft het wellnessplekje een mooie luxe uitstraling.
Als laatste kun je ook kiezen voor honingraatmatten met grind. Door de matten die je onder het grind legt creëer je een stevige ondergrond voor jouw barrelsauna. Als het heeft geregend kan het water makkelijk weglopen en je hebt keuze uit ontzettend veel verschillende soorten en kleuren. Deze optie hebben wij bijvoorbeeld ook in onze Experience Centers in Nijkerk en Deinze.
Heb je de ondergrond gekozen? Dan is het, afhankelijk van wat voor sauna en welke opties je hebt gekozen, belangrijk om voordat hij komt te zorgen voor de elektriciteit. Wanneer je hebt gekozen voor een elektrisch verwarmde sauna heb je bijvoorbeeld krachtstroom nodig. Je leest hier meer over in onze helpdesk.
Melany vertelt de verhalen van onze klanten en stuurt wekelijks nieuwsbrieven. Zet alles wat jij wil weten op papier (eigenlijk beeldscherm ☺️), zodat jij optimaal geniet van jouw Welvaere product!