mountain

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak van de hottub en sauna

12/3/24

Het mooie weer lijkt nu nog ver weg, maar de lente is echt in aantocht. Het perfecte moment om je tuin klaar te maken voor het mooie weer én voor een voorjaarsschoonmaak van je hottub en/of sauna. Zo staan ze er weer netjes bij en kun je er bij de eerste zonnestralen heerlijk in genieten. In deze blog vertellen we je hoe je een voorjaarsschoonmaak van je hottub of sauna kunt doen.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Stappenplan voorjaarsschoonmaak van de hottub

Natuurlijk maak je de hottub regelmatig schoon, maar af en toe is het goed om hem een grote schoonmaakbeurt te geven. Gelukkig is dat heel simpel. 

  1. Laat de hottub leeglopen en maak de kuip schoon. Dit doe je gemakkelijk met een sopje en een doekje.
  2. Spuit met de tuinslang eventueel zand of modder van de houten omranding. Deze hoef je niet schoon te maken met schoonmaakmiddel. 
  3. Om te voorkomen dat je bacteriën in de houtkachel krijgt, is het goed om die regelmatig ook leeg te laten lopen. Dat doe je door kachelstop los te draaien. Daarna kun je hem doorspuiten met de tuinslang of hogedrukspuit. Aan de binnenkant van de kachel haal je het as weg met een asschep en ook die spuit je schoon met de tuinslang.

Stappenplan voorjaarsschoonmaak van de sauna

Ook voor de sauna is het niet moeilijk om een grote schoonmaak uit te voeren. Zo heb je de sauna in een handomdraai weer klaar voor het seizoen.

  1. Wanneer je sauna buiten in de tuin staat kunnen er blaadjes en zand in terecht komen. Dit kun je er gemakkelijk met een stoffer en blik of stofzuiger uit halen.
  2. Voor de bankjes en de houten vloer raden wij je aan om een speciaal saunareinigingsmiddel, zoals Sauna Clean, te gebruiken. Heb je dit niet? Geen probleem! Je kunt ook gewoon schoon, warm water gebruiken. Haal een doekje over de bankjes, laat het opdrogen en het is schoon!
  3. Zijn er vlekken in de sauna die je er niet uit krijgt met water of een schoonmaakmiddel? Dan kun je deze er altijd uit krijgen door het hout wat op te schuren. Het is wel belangrijk dat je een fijn schuurpapiertje gebruikt en altijd met de houtnerf mee schuurt.
  4. Spuit met de tuinslang eventueel zand of modder van de buitenkant. 
  5. De kachel schoonmaken doe je door het as uit de kachel te vegen met een stoffer en blik. Een handige hack voor het ruitje is het gebruiken van een theezakje. Je kunt met een vochtig theezakje of keukenrol gedoopt in een een kop sterke thee het ruitje makkelijk schoonmaken. Je veegt de viezigheid direct van het ruitje. Werkt dit niet, dan kun je de kachel ook schoonmaken met wat as uit de kachel. As en houtskool hebben namelijk een enorme reinigende werking. Lees hier meer over het schoonmaken van de kachel in de sauna.

Zet het hout in de olie voor het mooiste resultaat

Met de finishing Tar Olie bescherm je de buitenkant van de hottub en sauna uitstekend. De tar olie wordt geabsorbeerd in het hout. Hierdoor remt dit het effect van rot en verschillende schimmels. Tar Olie geeft het hout een aantrekkelijke donkere kleur en werkt ook nog eens waterafstotend.

Het is bij gebruik van deze finishing tar belangrijk dat hout wat behandeld wordt droog en stofvrij is. Voordat je het hout voor een tweede keer gaat behandelen met de olie is het belangrijk om het hout licht op te schuren zodat de olie beter het hout in kan trekken. 

Klaar voor het buitenleefseizoen

Na die voorjaarsschoonmaak zijn de hottub en sauna weer helemaal klaar voor het buitenleefseizoen. De momentjes van samen buiten zijn, genieten in het steeds warmer wordende zonnetje in het water of de sauna. Wij hebben er zin in!

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Melany
Teamcaptain Marketing

Melany vertelt de verhalen van onze klanten en stuurt wekelijks nieuwsbrieven. Zet alles wat jij wil weten op papier (eigenlijk beeldscherm ☺️), zodat jij optimaal geniet van jouw Welvaere product!

Scherm je hottub en sauna met Tar Olie

Tar olie heeft zeer impregnerende eigenschappen die ervoor zorgen dat het vocht niet doordringt in het hout. Hierdoor wordt het moeilijk voor algen en schimmels om zich te ontwikkelen. Deze olie is een 100% natuurproduct en is is gemakkelijk met een kwast op het hout te brengen.

Bekijk in de shop

Bekijk deze blogs ook

Saunakachel schoonmaken

Bekijken

Geschikte schoonmaakmiddelen voor hottubs

Bekijken

Hoe maak je de hottubkachel schoon?

Bekijken
Corner Icon