Sauna zelf bouwen; een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je aan het oriënteren bent voor een sauna kom je er al snel achter dat je een keuze moet maken in een complete sauna en of je dat sauna zelf wilt bouwen. Wij geven je hier een aantal tips waar je rekening mee moet houden als je de sauna zelf gaat bouwen.

Voor de handige harry’s onder ons is het bouwen van een sauna redelijk eenvoudig. Bij een sauna zelf bouwen is het handig als je met z’n tweetjes bent: vele handen maken namelijk licht werk. Met z’n tweeën kun je de sauna gemakkelijk in 1 á 2 dagen opbouwen.

De perfecte plek

Of je tuin nu groot of klein is, er zijn vaak veel mogelijkheden waar je de sauna kunt plaatsen. Daarom moet je goed nadenken over de plek waar de sauna komt te staan. Een sauna is namelijk niet gemakkelijk te verplaatsen, de locatie moet dus doordacht zijn. Houd met het kiezen van de juiste locatie ook rekening met eventuele ramen, de deur en het zitje aan de voorzijde.

welvaere sauna opbouw

Het model van je dromen

Wanneer je de goede locatie hebt gekozen weet je ook hoe groot de sauna maximaal kan worden. Daarom is dit het goede moment om te kijken naar welke sauna je straks gaat bouwen. Wordt dit er eentje van sparrenhout of thermohout, met een houtkachel of elektrische kachel en met welke opties nog meer? Allerlei keuzes waar je nog over na moet denken. In onze showroom kun je de sauna’s bekijken en kunnen wij je helpen met het maken van de juiste keuze.

Een goede ondergrond

De sauna is besteld, nog even je kunt je eigen sauna gaan bouwen! Voordat de sauna wordt geleverd moet er alleen al wel wat werk verzet worden. Er moet een goede ondergrond komen zoals stoeptegels of klinkers. Wanneer je de sauna op gras wilt plaatsen is het belangrijk om de balken waarop de sauna steunt te plaatsen op stevige ondergrond. Zo lijkt het alsof de sauna in het gras staat, maar dit is niet het geval. Daarbij is het ook belangrijk dat de ondergrond waterpas is.

Gereedschap

Bij het bouwen van een sauna heb je verschillende soorten gereedschap nodig, zorg ervoor dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Heb je dit niet kan dit voor enig opondhoud zorgen tijdens het bouwen van de sauna. Met het volgende gereedschap monteer jij gemakkelijk je eigen sauna:

  • Decoupeerzaag;
  • Invalcirkelzaag;
  • Accuboor;
  • Inbussleutels;
  • Steeksleutel 19;
  • Verlorenkop tacker en een Rollentacker;
  • Houthamer en waan klauwhamer;
  • Waterpas.
welvaere sauna opbouw

Beginnen met de sauna zelf bouwen

Na alle voorbereiding en het wachten op de levering is het eindelijk zover: je kunt je eigen barrel sauna zelf bouwen! Voordat je begint met bouwen raad ik je aan om de handleiding goed door te lezen en te bekijken wat er in het pakket zit. Zo weet je precies wat je te wachten staat. Neem uitgebreid de tijd voor de bouw van de sauna en zorg dat het geen haastklus wordt. Op deze manier heb jij je eigen droomsauna gerealiseerd en kan het ontspannen beginnen!

tabitha
12 sep 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert