PH- en TA-waardes voor je hottub

Tijdens je zoektocht naar informatie over hottubs, water hygiëne en andere wellness-gerelateerde onderwerpen ben je waarschijnlijk overweldigd met de termen pH-waarde en TA-waarde.

Ondanks de vele informatie die erover te vinden is, kunnen de termen toch een beetje vaag blijven. Hieronder een zo beknopt mogelijke uitleg; in zo duidelijk mogelijk ABN; om zo een beetje orde in de chaos te krijgen.

PH-waarde

De pH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. Ideaal is als deze tussen de 7.2 en 7.8 ligt. Als de pH-waarde hieronder komt te liggen, wordt het toegevoegd chloor snel verbruikt. Bij een te hoge pH-waarde verminderd de werking van chloor aanzienlijk en kunnen er huid- en oogirritaties ontstaan.

Ducktub hottub Welvaere

Verbeteren pH-waarde
Online kun je verschillende producten kopen om de pH-waarde van jouw water te meten (meetstrips, digitale meters, druppels). Daarnaast zijn er verschillende producten te vinden om de pH-waarde te verhogen (pH+) of te verlagen (pH-). Voor de pH+ wordt vaak natriumbicarbonaat gebruikt: beter bekend als de huis-tuin-en-keuken baking soda.

TA-waarde
De TA-waarde staat voor de totale alkaliniteit (totale hoeveelheid aan Alkalische stoffen) van het water en verwijst naar de capaciteit van het water om de zuren te neutraliseren en de pH-waarde te stabiliseren. Het beste is als de TA-waarde tussen de 80 en 120 ppm (milligram per liter) ligt. Bij een te lage TA-waarde zal de pH-waarde te veel schommelen en ontstaan dezelfde problemen als bij een te lage pH-waarde. Bij een te hoge TA-waarde is de pH-waarde erg moeilijk te corrigeren, ontstaat er kalkaanslag, troebel water en de dezelfde problemen als bij een te hoge pH-waarde.

Verbeteren TA-waarde
Ook voor het meten en het verbeteren van de TA-waarde zijn er producten online te koop, zoals verschillende testsets, verlagers (TA-) en verhogers (TA+).

De optimale werking van chloor – en andere desinfectiemiddelen – is dus afhankelijk van de juiste pH-waarde; welke weer afhankelijk is van de TA-waarde.
Met de juiste TA-waarde kan de pH-waarde stabiel blijven en met de juiste pH-waarde kunnen desinfectiemiddelen goed tot hun recht komen.

Beide waardes zijn dus belangrijk voor het behouden van hygiënisch water. Controleer het hottub water dus regelmatig en pas het zo nodig aan!

tabitha
27 okt 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert