Wat is een hottub

Wat is een hottub?

De hottub kent een lange geschiedenis en komt uit gebieden die dicht bij de Noordpool liggen zoals Scandinavië. Scandinavië is rijk aan natuurlijke warmwaterbronnen. Hier is het idee van de hottub dan ook uit voortgekomen. Lang geleden werden er al houten baden gemaakt die verwarmd werden met een houtkachel.

Een echte traditie

De houtgestookte hottub is een echte traditie geworden in Scandinavië. Sterker nog, in de landen Zweden, Finland en Noorwegen zijn veel mensen op dit moment in bezit van een houtgestookte hottub. Dit authentieke product wordt steeds populairder in de rest van Europa.

Inspiratie opdoen?

Neem een kijkje tussen al onze modellen en ontdek welke hottub het beste bij jouw wensen past!

Hottubs bekijken
Hottub Ducktub ontspanning Welvaere

Hoe wordt een hottub gemaakt?

De naam van een hottub zegt al wat het product letterlijk inhoudt; een warm bad, welke wordt verwarmd met een houtvuur. Traditioneel werden de hottubs enkel vervaardigd uit hout. Het probleem was alleen dat deze houten hottubs bijna nooit lekvrij waren. Daarom worden de meeste hottubs nu vervaardigd met een binnenkuip van kunststof en een houten omranding.

Neem een kijkje achter de schermen bij Welvaere

Jouw hottub maken we volledig naar jouw wens. De hot tub wordt gemaakt van verschillende lagen glasvezelversterkt kunststof en beschermende coatings. Materiaal waarmee zeilboten de grootste stormen overleven. Daarnaast gebruiken we natuurlijk FSC gecertificeerd milieuvriendelijk hout. Zo houden we de natuur ook in balans.

Kunststof hottubs

Binnen de kunststof hottubs bestaan nog enkele varianten. Zo zijn er hottubs met een binnenkuip van LDPE (Lage Dichtheid Polyetheen), HDPE (Hoge Dichtheid Polyetheen) en glasvezelversterkt kunststof. De glasvezelversterkte hottubs zijn de laatste evolutie op het gebied van kunststof hottubs.

De kuipen die wij gebruiken zijn dus gemaakt van glasvezelversterkt kunststof, zijn opgebouwd uit zeven lagen glasvezel versterkt kunststof met daaroverheen 3 diverse coatings. De Maxguard Gelcoat, de AME VPRO coating en de Enguard topcoat. Deze coatings zorgen er onder andere voor dat er geen barsten in de kuip ontstaan en beschermen de kuip tegen diverse aanslagen van zonlicht en chemicaliën. Aan de buitenzijde wordt ook een coating aangebracht die de kuip beschermt tegen schadelijke stoffen die uit de grond komen. Dit alles zorgt ervoor dat onze hottub kuipen jaren meegaan.

Houten omranding

Ook de kunststof hottubs worden afgewerkt met een houten omranding. Bij de meeste hottub aanbieders heb je de keuze om te kiezen welke houtsoort aan de buitenkant wordt bevestigd. Bij Welvaere hebben wij die keuze al voor je gemaakt, namelijk Thermohout. Dit is een zeer sterke houtsoort met dezelfde kwaliteiten als Red Cedar hout alleen dan duurzamer en een stuk voordeliger. Thermohout heeft een prachtige bruine kleur en staat prachtig in combinatie met onze glasvezel kuipen.

Hoe werkt een hottub kachel?

ducktub kachel aansteken Welvaere Badjas

Hottubkachel

De kachel is een essentieel onderdeel van de hottub. Er zijn twee soorten hottub kachels: de interne kachel en de externe kachel. De externe hottub kachel staat buiten de hottub. Deze is met wanddoorvoeren, slangen en slangenklemmen bevestigd aan de hottub. Het water komt hierdoor in de dichte ruimte om de stookruimte heen in de externe kachel. Vervolgens wordt er een vuur gestookt in de kachel waardoor het water op een natuurlijke manier warm wordt.

Waarom een hottub van Welvaere?

  • Grote showroom en werkplaats in Midden Nederland waar je alle ins en outs krijgt
  • Creëer thuis de ultieme ontspanning
  • Gratis bezorging in Nederland door onze eigen bezorgdienst

Hoe gebruik je een hottub?

Een houtgestookte hottub is zeer makkelijk in gebruik. Het is belangrijk om de hottub te vullen met water voordat je begint met stoken. Wanneer je begint met het stoken in de hottub kachel is het water in de hottub met één à twee uur op een aangename temperatuur. Dit is afhankelijk van de grootte van de hottub, de sterkte van de kachel en temperatuur van het water voordat je begint. Wanneer het water op temperatuur is kun je plaatsnemen in de hottub en ontspannen. Dit kan ieder seizoen, op ieder gewenst moment!

Onderhoud

De hottub heeft wel onderhoud nodig. De kuip is zeer gemakkelijk te reinigen. Met schoonmaakmiddelen en een doekje heb je de kuip zeer snel netjes en schoon. Voor het onderhouden van het water in de hottub zijn er verschillende opties.

Wanneer je ervoor kiest om geen enkel reinigingsmiddel in het water te gebruiken, zal het water maximaal 1 week bruikbaar blijven. Dit hangt natuurlijk af van je eigen beleving.

Wil je wel een reinigingsmiddel aan het water toevoegen? Dan raden wij Aqua Clean aan. Aqua Clean is een milieuvriendelijk middel dat het water zuivert vanuit de kern.

Schoon water

Je wilt natuurlijk ook lekker badderen in schoon en fris water. Daarom kunt u er bij ons voor kiezen om een filtersysteem te laten inbouwen. Deze pomp reinigt het water en haalt het vuil eruit. Met de filterpomp zal het water ongeveer een maand tot anderhalve maand goed zijn. Voeg daar nog een UV-filter aan toe die 90% van bacteriën doodt, dan kun je tot wel 2 tot 2,5 maand met het water doen. Wij raden altijd aan om wat chemicaliën aan het water toe te voegen voor het beste resultaat. Je kunt daar bij ons Aqua Clean voor aanschaffen. Een milieuvriendelijk middel dat zuivert vanuit de kern.

Welvaere luxe hottub

Een hottub is geen whirlpool of bubbelbad

Een hottub en een bubbelbad worden vaak met elkaar vergeleken, echter deze twee baden zijn anders. Ten eerste maakt een bubbelbad gebruik van stroom om het water te verwarmen waar een hottub een houtgestookte kachel gebruikt. Een bubbelbad of whirlpool verwarmt het water langzaam, met zo’n twee graden in het uur.

Een spa zal altijd elektrisch aangesloten moeten zijn. Gemiddeld zullen de kosten van een bubbelbad per dag rond de €3 zijn. Daarnaast zal je bij aankoop van een spa extra groepen in de stoppenkast aan moeten leggen, omdat een bubbelbad veelal werkt op krachtstroom. Stroom is niet alleen prijzig, het kan ook een invloed hebben op het milieu. Een hottub daarentegen is een zeer milieuvriendelijk product vanwege de houtgestookte verwarming. Andere grote verschillen zijn:

  • Een hottub is licht van gewicht en kunt u met vier man tillen. Een leeg bubbelbad moet je echt met een heftruck verplaatsen. 
  • Een bubbelbad heeft vaste zitplekken, een hottub niet.
  • De kosten van een bubbelbad liggen hoger als die van hot tubs

Bekijk onze unieke hottubmodellen

Een echte ervaring

Tot slot, bij een hottub speelt de ervaring ook zeker een grote rol. Om te genieten van het warme water moet je zelf een vuurtje stoken in de houtgestookte kachel. Dit zal dan ook een voldaan gevoel hebben wanneer je in de warme hottub plaatsneemt. Bovendien kun je buiten genieten van de natuur, het uitzicht, kun je het knapperende vuur horen en de aroma’s die vrijkomen ruiken. Dit is een bijzondere ervaring die je nooit krijgt in een bubbelbad.