Spabad: verschil tussen bubbelbad, hot tub en whirlpool

Wellness en spa, we kennen deze woorden allebei wel en misschien zien we ze wel als één. Ze horen bij elkaar.. Of toch niet? Wat is nou wellness en wat heeft de spa daarmee te maken? Hoe weten we het verschil tussen de soorten baden die je in een spa tegenkomt?

Wellness kan wel gezien worden als een bepaalde levensstijl. Wellness is een samengesteld woord, het staat voor een combinatie van welzijn en fitheid. Het gaat er om dat je lichaam en geest gezond zijn. Het bezoeken van de spa is niet de definitie van wellness, maar kan dit wel bevorderen. 

Tegenwoordig leidt bijna iedereen wel een druk leven, de een houdt ervan en de ander wenst meer rust. Het is dan goed om jezelf af en toe even een pauze te gunnen. De spa is dan een goede manier om jezelf even dat beetje piece of mind te geven. Vaak wordt spa als afkorting gezien voor ‘Sanitas Per Aqua’, wat ‘gezondheid door water’ betekent. In werkelijkheid is dit waarschijnlijk een backroniem, de uitleg van de term kwam pas na het bestaan van het woord zelf. Een bezoek aan de spa zorgt voor ontspanning van ‘body and mind’. Lees ook: 4 voordelen van een warm bad!

Ook een hottub?

Ducktub hottub Welvaere

Bij Welvaere verkopen we natuurlijk de authentieke hottubs, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de hottub, een bubbelbad en een whirlpool? 

Laten we beginnen met ons eigen product, de hottub. De hottub is van oudsher een houten ton die gevuld is met water dat verwarmd wordt door het stoken van hout. Tegenwoordig zie je dat de oorspronkelijke hottub vaak geupgrade is naar een kunstof kuip. De hottub is de meest traditionele vorm van een spa bad en wordt soms wel als de voorloper van de moderne spa gezien. Natuurlijk kun je een hottub zo ouderwets of modern maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door middel van bubbels, jets, verlichting, een filterpomp etc.

Een bekend merk bubbelbad, dat kennen we allemaal. Dit is simpelweg de merknaam van het bedrijf dat bubbelbaden maakt. De soort spa baden die hiermee wordt bedoeld is eigenlijk een bubbelbad. De naam is echter zo bekend geworden dat sommigen het nu bijna voor elk warm bad gebruiken.

Als laatste hebben we de whirlpool. Een whirlpool is eigenlijk ook een soort bubbelbad. Eigenlijk is dit niet de beste Nederlandse benaming voor een whirlpool. Letterlijk vertaald betekent whirlpool: draaikolk en eigenlijk is een combinatie van beide woorden de beste omschrijving voor dit type bad. Een whirlpool wordt gekenmerkt door de waterstralen die in het bad worden gepompt. Het verschil tussen een standaard bubbelbad en een whirlpool is dan ook dat een bubbelbad lucht gebruikt om bubbels te creëren en in een whirlpool wordt water gebruikt om het whirl effect te krijgen. 

Jorrit
27 nov 2019
Geschreven door welvaere
Wellness Expert