Wat is Thermohout?

Thermohout, al onze Ducktub hottubs en Tønsauna’s worden ervan gemaakt. Een duurzame houtsoort met een mooie bruine kleur. Maar wat is thermohout precies voor houtsoort?

Thermohout uit Scandinavië

De Vikingen wisten zelfs dat bij het bouwen van een verdedigingshek een goede houtsoort nodig was, zonder chemische behandeling. Met dit in het achterhoofd begon in de jaren 30 het eerste onderzoek naar een thermische behandeling van hout, echter bereikte dit proces nooit de industrie. Tot eind jaren negentig het thermisch behandelen van hout in Finland op de markt gebracht werd, één groot succes!

Thermohout groeit niet aan een boom

Het Thermohout dat wordt gebruikt voor onze hottubs en sauna’s komt uit Scandinavië, net zoals veel van onze andere producten. Het groeit alleen niet aan een boom. Thermohout wordt gemaakt van ecologisch Scandinavisch pinewood of sprucewood. Iedere plank wordt voor het thermisch proces nog extra gecontroleerd op beschadigingen.

Volledig natuurlijk

De thermische behandeling van het hout is net zo natuurlijk als het hout dat gebruikt wordt. Hier worden geen chemische middelen aan toegevoegd. Het thermisch behandelen van de houtsoort zorgt ervoor dat de chemische en fysische eigenschappen van het hout voor altijd veranderen, net zoals de structuur van het hout.

Het hout wordt in een grote oven geplaatst waar de temperatuur langzaam tot en met 220 graden wordt gebracht. Het gehele proces kan wel 110 uren duren. Er worden tijdens dit proces geen enkel chemicaliën aan het hout toegevoegd. Stoom zorgt er tijdens het proces voor dat het hout niet splijt en beschadigd tijdens het warmteproces. Als gevolg van dit proces is het hout ook harsvrij. Een goede sterke droge houtsoort.

Duurzaam

Door het thermische proces is het  een duurzame houtsoort die sterk is en perfect te gebruiken voor verschillende doeleinden. Verschillende tests hebben zelfs aangetoond dat de thermische geleiding van thermohout met zo’n 20 tot 25% wordt verminderd in vergelijking met onbehandeld naaldhout. Als gevolg hiervan is thermohout een uitstekende materiaalkeuze voor bijvoorbeeld een buitensauna!  De houtsoort kan binnen en buiten toegepast worden en kan tegen wisselende weersomstandigheden.

Thermohout om een hottub of sauna?

Thermohout kun je vergelijken met Red Cedar hout. De houtsoorten hebben dezelfde levensduur en duurzaamheidsklasse. Net zoals Red Cedar hout geeft deze houtsoort een heerlijke geur af, in bijvoorbeeld een sauna. Voor ons en vele klanten een houtsoort die perfect bij ons past, met zijn Scandinavische roots.

Ben je geïnteresseerd in een hottub van thermohout of een sauna van thermohout? Kom dan eens langs in onze showroom om de mooie wellnessproducten te bekijken! Je bent van harte welkom!

tabitha
18 okt 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert