Buiten genieten als het vriest

Hottub en sauna in de winter

Genieten in de hottub kan ieder seizoen. Zomer, winter, lente en de herfst. Maar de winter maakt het misschien wel extra magisch. Helaas wordt onze wereld niet zo vaak meer bedekt met een dik pak sneeuw  of worden we verrast met heftige vorst. Maar, als het dan toch zover is komt het kind in ons naar boven en genieten we gegarandeerd!

Hottub en de winter

Terwijl er een fijn zonnetje schijnt en de natuur in bloei staat is toch de tijd dat we het liefste met z’n allen naar buiten gaan. Maar, frisse buitenlucht is niet alleen in de zomer gezond en goed voor ons. Dat hebben we 365 dagen in het jaar nodig, dus ook in de winterperiode. 

Zelf vind ik de hottub in de winter extra ontspannen. Door het grote verschil in de buitentemperatuur en de watertemperatuur vind ik het heerlijk. Je warmt helemaal op in het warme water terwijl je gezicht heerlijk koud is. Ook na een frisse boswandeling is de hottub een fijne afsluiter!

Jennie from the blog

Hottub en bevriezing

als het zo begint te bevriezen is het niet gek dat je je afvraagt of de hottub wel tegen bevriezing kan. Op zich is er niet zoveel aan de hand, wel moet je het goed in de gaten houden. De binnenkuip van de hottub kan prima tegen een ‘stootje’. Deze krimp namelijk niet tijdens de wisselingen in temperatuur. Het enige waar je goed op moet letten is de kachel. Er zijn verschillende manieren waarop je de hottub winterklaar maakt. Je kunt de hottub en de kachel beide leeg laten lopen, de kachel opstoken en de watertemperatuur warm houden, het water laten circuleren of de kachel leeg laten lopen

 

hottub winter

sauna in de winter

Sauna in de winter

In Finland, het land van de lange winters. Maar ook zeker van de sauna’s genieten ze juist in de winter van de sauna. Op deze momenten dat het extra koud is buiten genieten ze van de intense warmte die de sauna brengt. Het is niet alleen in Finland maar ook andere landen in Scandinavië en Estland heel gewoon dat er een sauna in de tuin staat. En zelfs op de werkvloer staan ze. Na een drukke dag de sauna in, even ontspannen en daarna naar huis. Heerlijk toch?

Sauna's bekijken

En dat afkoelen na een sauna in de winter? Dat doen ze door een sneeuwduik of duik in een ijsmeer te nemen. Op deze manier ben je gelijk koud. En dat kan bij ons natuurlijk ook als er veel sneeuw ligt. Gewoon een duik nemen in onze eigen tuin in de sneeuw. En die sauna, die kan perfect tegen een beetje sneeuw. Niets om je zorgen over te maken!

Geniet

Het allerbelangrijkste vind ik toch dat je ook in de winter moet genieten. Juist als de wereld bedekt is met duizenden sneeuwvlokjes. Ik snap dat je er niet aan moet denken om als het 3 graden onder nul is in je badjas op slippertjes door de tuin te lopen op weg naar de hottub of sauna. 

Maar geloof me, er is niets fijner om heerlijk op te warmen in de hottub of sauna in de winter. De sneeuw en koude temperatuur geven het iets magisch. En ik kan je vertellen dat het moment dat je uit de hottub of sauna stapt, het niet koud is. Je lichaam is namelijk zo warm dat je de kou niet echt zult ervaren.

Sanne
12 feb 2021
Geschreven door Sanne
Wellness Expert