mountain

Chloor gebruiken in de hottub

We kunnen ons het allemaal wel inbeelden; je loopt de warme pashokjes van het binnenzwembad binnen en de geur komt je al tegemoet. Grote hoeveelheden chloor worden gebruikt om de baden schoon te houden. Nou is die grote hoeveelheid niet altijd fijn voor je ogen, haar en huid, maar wist je dat een klein beetje van deze chemicaliën jouw hottub water wel lekker fris kan houden?

Arrow left
Arrow right
No items found.

Hoe werkt chloor?

Hoe langer het water in de hottub zit en hoe vaker je de hottub gebruikt, hoe viezer het water wordt. Er komt vuil van buitenaf in terecht en we nemen zelf vuil mee het water in. Zo ontstaan er bacteriën en algen in het water. Om dit te desinfecteren, kun je chloor gebruiken.

Wat goed is om te weten, is dat chloor in het water alleen werkt als de pH-waarde (zuurtegraad van het water) goed is. Ideaal is als deze tussen de 7.2 en 7.8 ligt. Als de pH-waarde hieronder komt te liggen, wordt het toegevoegde chloor snel verbruikt. Bij een te hoge pH-waarde vermindert de werking van chloor aanzienlijk en kunnen er oog- en huidirritaties ontstaan.

Voordat je chloor toevoegt aan het water, is het dus goed om dit te checken. Online kun je verschillende producten kopen om de pH-waarde van het water te meten (meetstrips, digitale meters, druppels). Daarnaast zijn er verschillende producten te vinden om de pH-waarde te verhogen (pH+) of te verlagen (pH-).

Het is ook goed om te weten dat het weer ook effect heeft op het water in de hottub. Slaat het weer namelijk ineens om van stralend zonnig weer naar hevige regenbuien dan zie je dit terug in de pH-waarde in jouw hottub.  Het kleine beetje chloor dat je toevoegt zorgt ervoor dat deze weerswisselingen dus niet tot nauwelijks effect hebben op het water. Hetzelfde geldt voor het gebruik. Gebruik je jouw hottub wekelijks of juist dagelijks? Ook dat heeft effect op het gebruik van chemicaliën in het water van jouw hottub.

Wat zijn de voor- en nadelen van chloor?

Alle chemicaliën en filterpompen werken het beste in combinatie met een klein chloortabletje. Hierdoor gaat het water in jouw hottub langer mee voordat je het weer moet verversen. En het is natuurlijk wel een prettig idee dat het vuil in het water wordt afgebroken en de bacteriën worden gedood.

Het gebruik van chloor heeft ook nadelen. Vooral als je het niet op de juiste manier gebruikt. Daarom is het goed om die pH-waarde en chloorwaarde goed te blijven checken. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van je ogen en huid.

Ook kun je het water met chloor niet meer gebruiken in de tuin. Wanneer je er niet voor kiest om chloor aan het water toe te voegen, kun je het water uit de hottub hergebruiken. Als je alleen AquaClean gebruikt, kan bijvoorbeeld dit wel. Dit is een milieuvriendelijk product en dus niet schadelijk voor de natuur. Door een tuinslang te koppelen aan de Gardena afvoer van onze Ducktubs, kun je gemakkelijk de plantjes in de tuin sproeien. Zo gooi je het water niet onnodig weg.

Hoe gebruik je chloor het beste?

Wij raden op basis van 1.000 liter water aan om 8 gram chloor wekelijks toe te passen in een chloordrijver. Met een chloordrijver verspreid je de chemicaliën geleidelijk over het water. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven. Naast dat het niet goed voor jouzelf is, kan het de aluminium hottubkachels aantasten.

Als je echt optimaal gebruik wil maken van het water in je hottub, kun je chloor het beste gebruiken in combinatie met een filtersysteem. Ons filtersysteem zorgt er namelijk voor dat het water echt schoon blijft. Het filter zelf haalt het grove vuil uit het water en het UV-filter doodt 90% van de bacteriën. In combinatie met chloor en eventueel AquaClean kun je het water gemiddeld 3 maanden goed houden.

Gerelateerd product
Ducktub Bjornstor
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Melany
Teamcaptain Marketing

Melany vertelt de verhalen van onze klanten en stuurt wekelijks nieuwsbrieven. Zet alles wat jij wil weten op papier (eigenlijk beeldscherm ☺️), zodat jij optimaal geniet van jouw Welvaere product!

Hulp of tips nodig?

Heb je de hottub een tijdje staan, maar kom je er niet uit met de waterkwaliteit? Neem dan een kijkje in onze helpdesk.

Helpdesk bekijken

Bekijk deze blogs ook

Hottub water vervangen

Bekijken

Hoe zorg je dat het water in je hottub schoon blijft deze zomer?

Bekijken

Geschikte schoonmaakmiddelen voor hottubs

Bekijken
Corner Icon