Verbeter je weerstand met een bezoek aan de sauna

Een bezoek aan de sauna is niet alleen goed voor het openen van je poriën, maar brengt veel meer voordelen met zich mee.

Als je wel eens naar de sauna bent geweest dan kun je je vast nog wel herinneren dat het erg warm was en waarschijnlijk heb je dus ook lekker lopen zweten. De hoge temperaturen van sauna’s zijn echter niet alleen heel goed voor het openen van je poriën, waardoor veel afvalstoffen worden afgevoerd. De warmte draagt ook bij aan je weerstand, je stofwisseling, je geluksgevoel en daarnaast ontspant het je spieren en verlicht het stress.

Geluk

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado kwamen erachter dat een verhoogde lichaamstemperatuur ervoor zorgt dat de hersenen meer van het gelukshormoon serotonine vrijgeven. Dit zorgt ervoor dat je met een relaxt en voldaan gevoel de sauna uitstapt. De sauna is dus niet alleen lekker ontspannen vanwege de heerlijke rust, je komt er ook echt gelukkiger uit.

Weerstand

Je voelt je je er niet alleen geestelijk beter van, je lichaam voelt zich er ook beter van. Je spieren ontspannen zich van de warmte ook een stuk beter en je hartslag gaat omhoog, met een betere bloedcirculatie als gevolg. Dit helpt om afvalstoffen sneller af te voeren en hierdoor ben je minder vatbaar voor een verkoudheid.

De verhoging van je lichaamstemperatuur zorgt er daarnaast voor dat je lichaam denkt dat het zich moet verdedigen tegen een opkomende koorts. Je lichaam maakt dus extra afweerstoffen aan, waardoor je weerstand verbeterd. De overgang van de hoge temperatuur in de sauna naar de koude lucht of het koude water buiten zorgt ervoor dat je lichaam beter leert om te gaan met weerswisselingen, waardoor je weerstand ook verbeterd.

Verkoudheid

Is het kwaad echter al geschied? Tenzij de verkoudheid koorts met zich heeft meegebracht, is het ook tijdens een griepje een goed idee om de sauna te bezoeken. De warmte zorgt ervoor dat je sneller van vastzittend slijm af komt en de verkoudheid sneller over is.

Ben je snel verkouden en houd je wel van een dagje wellness? Dan heb je nu nog een reden om de sauna in de winter zeker niet over te slaan!