De ultieme guide voor het kopen van een Tønsauna

Een Tønsauna kopen, dat is nog niet zo eenvoudig. Wist je dat er best wel wat verschillende keuzes en mogelijkheden zijn bij het kopen van een Tønsauna? Wij helpen jou daar graag bij. Alles wat jij moet weten over het aanschaffen van een Tønsauna en de mogelijkheden, vind je op deze pagina!

Wat is een Tønsauna?

Een Tønsauna is een barrelsauna. Barrel sauna is Engels voor een “sauna in een grote houten ton”. Door de ronde vorm van een traditionele barrel sauna wordt de warmte bij het stoken beter gecirculeerd, het voorkomt dat er temperatuurverschillen ontstaan in verschillende hoeken van de sauna. Bij een hoekige sauna blijft de warmte in de hoeken hangen en bij een barrel sauna wordt dit gecirculeerd. Dit zorgt ervoor dat er minder gestookt hoeft te worden en dus zuiniger is dan een rechthoekige sauna.

Handgemaakte Tønsauna’s van de beste kwaliteit

Bij Welvaere ben je verzekerd van kwaliteit en comfort. Iedere Tønsauna wordt met de hand gemaakt, volledig naar jouw wensen in onze saunafabriek in Putten. Al onze Tønsauna’s worden gemaakt van materialen met een lange levensduur, zoals thermohout. Wij bieden de keuze uit verschillende saunakachels van Harvia en Huum, erkende merken op het gebied van sauna’s.

Wat zijn de voordelen van een Tønsauna?

De sauna wordt al eeuwenlang gebruikt en dat is niet voor niets. Het heeft namelijk een positief invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Zo helpt de sauna om je lichaam én geest volledig tot rust te laten komen, dankzij de ontspannende werking op de spieren en het aanmaken van gelukshormonen. Daarnaast stimuleert een bezoekje aan de sauna de aanmaak van witte bloedcellen en daardoor krijgt je immuunsysteem een boost. Dat zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor griepjes en verkoudheden. Ook heeft een sauna positieve invloed op je slaap. Na een bezoekje aan de sauna slaap je dieper en dankzij het zweten raakt je huid verlost van talg en viezigheid, waardoor je er weer als nieuw uitziet!

Voordelen

 • Diepe lichamelijke ontspanning
 • Mentaal tot rust komen
 • Minder vatbaar voor griepjes en verkoudheden
 • Diepere slaap
 • Goed voor de huid

Hoe gebruik je de Tønsauna?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij een saunasessie is dat echt het geval. Begin daarom altijd met het verwarmen van de sauna. Het is belangrijk dat de Tønsauna ongeveer tussen de 75 en 100 graden is. Verwarm je de sauna met een elektrische kachel dan kun je dit gemakkelijk instellen. Bij een houtgestookte kachel is het een goed idee om de thermometer in de gaten te houden. Een vuurtje in de kachel maken is gemakkelijk. Gebruik het juiste hout, snelle verbranding en de Zwitserse methode

Opgieten

Opgieten kan op zowel de elektrische saunakachel, als op de houtgestookte kachel. Wanneer je wilt gaan opgieten is het het beste om de sauna niet warmer dan 85 graden en niet koeler dan 70 graden te hebben. Mocht dit wel zo zijn, dan kun je de deur even open zetten om wat koude lucht de sauna in te laten komen. 

Vul een opgietemmer met warm water voor een opgieting en leg de lepel en handdoek klaar. Wil je graag een intense opgieting door wat extra zintuigen te prikkelen? Kies dan alvast een sauna geur en druppel dit in het water. 

Barrelsauna productie Welvaere

Wie maakt de Tønsauna’s?

Wij zijn de ontwerpers en makers van onze producten. Producten waar we zelf helemaal fan van zijn. Bij Welvaere vind je meerdere productiehallen waar onze producten vorm krijgen. Een aparte hal voor de productie van onze Ducktubs en eentje voor onze Tønsauna’s.

Het voordeel van onze eigen productie is dat iedere hottub en Tønsauna helemaal naar eigen wens samengesteld kunnen worden. Door het toevoegen of juist weglaten van luxe opties, creëer jij de hottub of sauna van jouw dromen!

Onze Tønsauna modellen

Bij Welvaere vind je Tønsauna’s in verschillende soorten en maten. Vind je het nog lastig om een keuze te maken? Er zijn 5 vragen die jou kunnen helpen bij jouw keuze. Bekijk de video en beantwoord de vragen voor jezelf. Daarna kun je in de vergelijkingstabel gemakkelijk zien welke tønsauna dan het beste bij jou past!

Vergelijk onze verschillende modellen en vind de Tønsauna die bij jou past!

Tonsauna160-Thermohout-Standaard Tonsauna220-thermohout-standaard Tonsauna250-Thermohout-standaard Tonsauna280-thermohout-standaard Tonsauna330-zonderwand-_0000s_0014_Tonsauna-330 Tonsauna400-thermohout-standaard

Tønsauna model

Tønsauna 160

Tønsauna 200

Tønsauna 250

Tønsauna 280

Tønsauna 330

Tønsauna 400

Afmetingen (lxbxh)

160x205x220 200x205x220 250x205x220 280x205x220 330x205x220 400x205x220

Aantal zitplekken

2 2 tot 4 2 tot 4 4 tot 6 6 tot 8 4 tot 6

Verwarmen

Elektrisch Elektrisch of houtgestookt Elektrisch of houtgestookt Elektrisch of houtgestookt Elektrisch of houtgestookt Elektrisch of houtgestookt

Veranda

Elektrische sauna kachel

Houtgestookt of elektrisch?

In de vergelijkingstabel kun je zien dat je bij een aantal Tønsauna modellen de keuze hebt uit houtgestookt of elektrisch verwarmen van de sauna. We gaan graag nog wat verder in op het verschil tussen de houtgestookte sauna de elektrische en de hybride variant. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

De houtgestookte Tønsauna

Bij een houtgestookte Tønsauna verwarm je de saunaruimte met een houtkachel. Dit is de traditionele manier van verwarmen. De houtgestookte sauna vergt iets meer moeite om aan te steken, maar daar krijg je natuurlijk veel sfeer en karakter voor terug. Afhankelijk van het model kan je de sauna het beste een uurtje van te voren aansteken door middel van de Zwitserse stookmethode.

Harvia M2 kachel

Voor- en nadelen houtgestookte Tønsauna

+ Authentieke houtgestookte sauna gevoel
+ Geen stroom nodig voor een houtgestookte kachel
+ Volledige stilte, op het knetteren van brandend hout na
+ Kan hogere temperaturen bereiken

–  Altijd hout nodig
–  Er zal wat rookvorming plaatsvinden
– Je moet de kachel tijdens het opwarmen in de gaten houden en evt. bijvullen

Bekijk onze houtgestookte Tønsauna's

De elektrische Tønsauna

De Tønsauna verwarmen met een elektrische kachel is heel simpel. Je sluit de kachel aan op krachtstroom en je schakelt ‘m aan door middel van bedieningsschakelaars.

De gewenste temperatuur is vaak persoonlijk. Voor beginnende saunagangers is 75 graden een mooie temperatuur om te starten. Dit kan langzaam opgebouwd worden tot zo’n 100 graden. Na het inschakelen van de kachel wacht je zo’n 45 minuten en kun je genieten van de heerlijke warmte in de Tønsauna.

harvia elektrische kachel

Voor- en nadelen elektrische Tønsauna


+ Gemakkelijk te bedienen
+ Geen rook
+ Met een upgrade op afstand te bedienen
+ Kan ook binnen geplaatst worden

– Er moet krachtstroom worden aangelegd door een elektricien
– Stroomkosten

Bekijk onze elektrische Tønsauna's

Welke extra opties en accessoires zijn er mogelijk?

Als je hebt gekozen op welke manier je de saunaruimte van jouw toekomstige Tønsauna wil verwarmen, zijn er nog verschillende opties en accessoires waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan:

“We hebben gekozen voor het grootste formaat omdat hij een eindje achter ons huis staat. Dan is het toch wel heel prettig om er een kleedkamer bij te hebben. Dat is heel praktisch en het is net even wat ruimer.”

Uit het ervaringsverhaal van Harry

Welke materialen gebruiken we?

Omdat we onze producten volledig zelf maken, kiezen we alleen voor de beste materialen voor onze Tønsauna’s. 

Thermohout

Al onze Tønsauna’s worden gemaakt van thermohout. Thermohout heeft door de thermische behandeling een aantal belangrijke voordelen gekregen. Het is op het ecologische vlak erg bijzonder, want tijdens het verwarmingsproces wordt namelijk alleen maar gebruik gemaakt van stoom en van warmte. Er wordt dus niets anders aan het hout toegevoegd. Hierdoor kan het hout na gebruik eventueel volledig gerecycled worden of dienst doen als energie opwekker. Thermohout is daarnaast ook nog eens goed vergelijkbaar met het tropische hardhout. Door het gebruik van thermohout kunnen de tropische bossen meer worden bespaard.

Voordelen thermohout

 • Hoge duurzaamheid (Klasse 1 of 2)
 • Dezelfde eigenschappen als Red Cedar hout maar dan goedkoper
 • Hoge isolatie
 • Lange levensduur
 • Minimale vochtopname
 • FSC gekeurmerkt
 • Prachtige donkere kleur
saunakachel schoonmaken

Sauna kachels

Bij Welvaere verkopen wij kachels van HUUM en Harvia. Harvia is al meer dan zestig jaar gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van sauna kachels. HUUM is een merk dat oorspronkelijk uit Estland komt en is uitgegroeid tot internationale producent van saunakachels. In het ontwerp van hun kachels komt inspiratie uit Scandinavische natuur naar voren. De kachels die Harvia en HUUM aanbieden staan voor een zeer goede kwaliteit, lange levensduur, stijlvol design en een heerlijke beleving.

Hoe onderhoud je de Tønsauna? 

Wanneer er een Tønsauna in jouw tuin staat te schitteren wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Dan heeft de sauna wel wat onderhoud nodig. Lees hier alles over: 

Aanschaf, voorbereiding en levering, hoe gaat het in zijn werk?

Zo! Als het goed is weet jij nu alles over onze Tønsauna’s. Hopelijk heeft dit jou geholpen de sauna van jouw dromen uit te kiezen. Ben je eruit? Dan is de volgende stap de aanschaf van jouw Tønsauna. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen uit onze helpdesk. Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan eens op help.welvaere.nl of neem contact op met onze adviseurs.

 • Hoe gaat de betaling in zijn werk?

  Als je akkoord hebt gegeven op de offerte, ontvang je de aanbetalingsfactuur via de mail. Onder vermelding van het factuurnummer kun je het bedrag overmaken via een bankoverschrijving of je kunt gebruik maken van iDeal via de link die in diezelfde mail zit. Hetzelfde geldt voor het restfactuur dat je ontvangt vlak voor levering.

 • Kan ik de sauna betalen na levering?

  Nee, voordat we beginnen met de productie van jouw sauna doe je een aanbetaling. Dit is nodig omdat wij de onderdelen voor het maken van de sauna moeten inkopen. Het restbedrag betaal je voordat wij de Tønsauna komen leveren.

 • Hoeveel jaar garantie zit er op de sauna?

  Op onze Tønsauna’s zit een garantie van drie jaar. Deze garantie geldt altijd op de werking van het product en bij juist gebruik.

  Voor de complete sauna geldt dat deze op een egale ondergrond staat en gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is. Wanneer je de sauna zelf opbouwt geldt de fabrieksgarantie, wanneer wij de sauna installeren kunnen we een garantie van drie jaar bieden. 

  Op onze website kun je de uitgebreide garantievoorwaarden lezen. Hier staat per onderdeel vermeld welke garanties wij bieden.

Voorbereiding

Als jij een Tønsauna hebt aangeschaft, is het tijd om jouw tuin op de komst van sauna voor te bereiden. In onderstaande video vertellen we je wat jij zelf nog moet regelen.

Electriciteit

Alle elektrische sauna kachels werken op krachtstroom, dus hiervoor moet je krachtstroom laten aanleggen als je daarvoor hebt gekozen.

Wat jij hiervoor moet doen is zorgen dat wij een drie-fase krachtstroom stekker aan kunnen sluiten. Hiervoor kun je het beste een elektricien laten komen die dit voor je aansluit. Het buitenstopcontact kan niet verder dan twee meter vanaf de achterste slof geplaatst worden.

Wij zorgen er dan voor dat aan de buitenkant van de sauna een controle-unit komt en dat de stekker er aan de achterkant van de sauna uitkomt zodat wij de stekker alleen in hoeven pluggen. Wanneer de aansluitingen er zijn en werken op het moment dat wij de sauna komen bouwen, zullen wij deze gelijk testen. Werkt de stroomaansluiting niet of is deze niet bereikbaar, dan testen wij de sauna niet of kan die niet aan.

Alle praktische informatie voor de elektricien vind je op help.welvaere.nl

Sauna opbouw

Hoe gaat de sauna opbouw in z’n werk?

Wanneer je bij Welvaere een Tønsauna aanschaft, dan heb je de keuze om deze volledig door Welvaere te laten bouwen in jouw eigen achtertuin. Je kunt er ook voor kiezen om de sauna helemaal zelf te bouwen. Je kiest bij ons dus voor de manier die jij het fijnste vindt!

Wanneer het saunapakket door ons is voorbereid, zal een van onze adviseurs contact met jou opnemen. Samen zullen jullie dan een geschikt moment uitkiezen wanneer de sauna geplaatst gaat worden, als je hebt gekozen voor volledige opbouw door Welvaere. De saunabouwers die de sauna komen plaatsen zijn altijd met z’n tweeën wat betekent dat de sauna ook binnen één dag gereed zal zijn.

Het enige waar jij voor moet zorgen is een stevige fundering, die waterpas is, op het door jou gekozen plekje en een (kracht)stroom aansluiting als je hebt gekozen voor een elektrische kachel en/of verlichting in de sauna. Zo kunnen onze saunabouwers direct aan de slag met het opbouwen van jouw Tønsauna.

De sauna komt in een groot pakket bij jou in de achtertuin. Doordat alle onderdelen los zijn is dit ook geen probleem in een kleinere achtertuin. Doordat alle onderdelen van de sauna los jouw tuin ingebracht kunnen worden is er weinig ruimte nodig om het huis. Pas als de sauna opgebouwd wordt, zal deze de volledige plek in beslag nemen.

 

Lees de ervaringen van onze klanten 

De #withwelvaere klantverhalen geven je een kijkje in de wellnessparadijsjes van Welvaere’s klanten. De ene keer spreken we een klant met een Ducktub hottub, de andere keer iemand met een Tønsauna of zelfs allebei! Lees over hun ervaringen met de Welvaere producten, over hun favoriete momenten en over de stijl van hun wellnesstuinen.

Lees de ervaringen van onze klanten

De Tønsauna’s in het echt bekijken?

Je bent van harte welkom om het comfort van al onze Tønsauna’s te testen en te ontdekken welk model het beste bij jouw wensen past. Plan jouw bezoek aan ons Experience Center. Onze adviseurs vertellen je alles over de Tønsauna’s, beantwoorden je vragen en geven je een kijkje in onze werkplaats!

Plan je bezoek