Scandinavisch interieur

Scandinavisch interieur: Het knusse van Scandinavië in je eigen woonkamer!

Het is al een aantal weekjes lekker koud en het zal nog wel even zo blijven. Wij zitten dan erg graag knus bij de haard met een bakje hot choco in een gezellige huiskamer. De scandinaviërs kunnen dat knusse huiskamer gevoel heel goed creëren. Scandinavisch interieur en huiskamers zijn vaak simplistisch ingericht, met heel veel licht en neutrale kleuren. Toch weten ze het heel gezellig te maken. Dus heb je last van een winterdipje, doe hier dan wat inspiratie op en breng wat licht in je kamer tijdens deze donkere dagen.

Misschien zie je in de foto’s meteen hoe hoe het Scandinavisch interieur huizen wordt toegepast, maar we zetten toch nog alles even op een rijtje.

Neutrale tinten

De winter in Scandinavië zijn nog langer en donkerder dan de winters hier in Nederland. Om toch zoveel mogelijk licht in hun huis te brengen, maken ze in Scandinavië veel gebruik van lichte tinten. De basiskleur van een Scandinavisch interieur is wit. Wit wordt gebruikt om een heldere, lichte kamer te creëren. Naast wit gebruiken ze in Scandinavië ook andere kalme en neutrale tinten. Wil je wat kleur in je woonkamer brengen? Gebruik dan zachte pasteltinten en lichte grijstinten in je kamer om de Scandinavische sfeer te behouden.

Licht

In Scandinavië willen ze zoveel mogelijk natuurlijk licht in hun huiskamer brengen. De lichturen in het noorden zijn heel anders dan wij hier gewend zijn. Hun zomerdagen zijn langer dan die van ons en hun winterdagen zijn korter. Sommige delen van Scandinavië krijgen tijdens een periode in de winter helemaal geen zonlicht. Daarom is het voor hun natuurlijk erg belangrijk om hun kamer licht in te richten.

Als je de keuze hebt, kies dan voor grote ramen. Hang lichte, zonlicht-doorlatende gordijnen op. Als je niet zoveel ramen hebt, of hele kleine ramen en dus niet zoveel natuurlijk licht in je huiskamer krijgt, kun je spiegels ophangen. Spiegels in je huiskamer kunnen het natuurlijke licht van buiten versterken, ze reflecteren het licht dat door de ramen komt zo de kamer in typisch voor een Scandinavisch interieur!

Natuurlijke materialen

Een andere manier om de kamer een heldere uitstraling te geven is door het gebruik van witte, houten vloeren. Dit geeft de illusie dat de kamer extra ruim is en het past heel goed in het strakke Scandinavische design. Een witte vloer is ook niet afleidend en zo krijgen je mooie meubelstukken en accessoires extra aandacht. De vloer moet dan ook niet volledig bedekt worden met een groot, afleidend tapijt, maar je kunt wel kiezen voor kleine kleedjes over (neppe) dierenvachtjes.

Hout wordt in het Scandinavische interieur heel veel gebruikt en niet alleen voor de vloer. Het wordt overal voor gebruikt, van de accessoires tot aan een hele houten keuken, als je een Scandinavisch huis instapt vind je hout. Wil je dit in je eigen huis ook doorvoeren dan kun je eigenlijk elke houtsoort gebruiken. Hierboven heb je natuurlijk wel het een en ander gelezen over neutrale en lichte kleuren die in het Scandinavische interieur terugkomen. Wil je de houten details licht houden, zoals de Scandinaviërs zelf ook doen, kies dan voor beuken-, berken- of essenhout of verf het hout wit.

Scandinaviërs kiezen ook vaak voor houten meubels. Ze maken veel gebruik van natuurlijke materialen. Kenmerken van het Scandinavische design zijn: kwaliteit, functionaliteit en simpliciteit. Houten meubilair straalt deze kenmerken meteen uit.

Ook om wat kleur in de kamer aan te brengen maken Scandinaviërs gebruik van natuurlijke materialen. Hiervoor gebruiken ze namelijk vaak planten. Geen afleidende aandachttrekkende planten, maar simpele planten die voor wat kleur en levendigheid zorgen.  

Clean

De huizen in Scandinavië zijn van oudsher van klein formaat, er is niet veel extra opbergruimte. Tegenwoordig krijgen de nieuwe huizen vaak meer ruimte en ook meer plek om spullen weg te zetten, maar toch is de opgeruimde huiskamer een standaard in Scandinavië. Scandinavische huiskamers zien er altijd strak en clean uit. Veel sierlijke details en tierelantijntjes zul je er niet tegenkomen. Focus voor een echte Scandinavische sfeer dus op strakke lijnen en een nette uitstraling.

Simpele accessoires

Om je huiskamer zo opgeruimd mogelijk te kunnen houden, moet je er natuurlijk niet te veel prullaria in kwijt willen. Houd de decoraties minimaal, het Scandinavisch design is immers erg simplistisch. Kies simpele accessoires die niet te afleidend zijn en een neutrale passende kleur hebben. Bij het Scandinavische interieur horen ook niet al te veel kussentjes en dekentjes. Toch komt er genoeg textiel voor in een Scandinavische huiskamer. De dekentjes, kussentjes en kleedjes die je vind in de huiskamer is zorgvuldig uitgekozen. Het is beoordeeld op functionaliteit en kwaliteit en zal een uitstekende manier zijn om de huiskamer knus te maken.

Ik heb weer genoeg inspiratie op gedaan om uit mijn winterdipje te komen. Van mij mag de winter nog wel wat langer genieten met zo’n knusse huiskamer!