13 december: Sankta Lucia een bijzondere feestdag in Zweden

13 december, vandaag dus, is een bijzondere dag in Zweden. Vandaag wordt namelijk Sankta Lucia of het luciafeest gevierd. De typische Zweedse feestdag betekent het begin van de kerstperiode.

Oorsprong Sankta Lucia

De oorsprong van deze feestdag is niet helemaal zeker. De naam Lucia komt van het Latijnse woord Lux dat licht betekent. Eigenlijk viert deze dag dan ook het feest van het licht. De feestdag schijnt te komen uit Sicilië, hier werd Lucia op 13 december tot de brandstapel veroordeeld. Door een wonder deed het vuur geen pijn. Sinds die dag werd de vrouw uitgeroepen tot beschermheilige Lucia.

Hoe wordt dit feest dan gevierd?

Sankta Lucia wordt door heel Zweden gevierd met de zogeheten ‘Luciatåg’. Dit is een optreden van jongens en meisjes in witte gewaden. Deze groep jongeren lopen voor en na het optreden in stilte in een lange rij (treintje) achter elkaar.

Eén meisje loopt voorop met een krans met kaarsen op haar hoofd, zij is uitgekozen als Lucia. De overige meisjes hebben ook een krans op, en de jongens vaak een hoge puntige hoed. Het Luciafeest wordt vaak gevierd in kerken, buurthuizen of scholen.

Eten

Net zoals in Nederland hoort bij een speciale feestdag in Zweden ook bijpassend eten. Op en rondom 13 december liggen alle bakkertjes vol met Lussekater. Dit is een klein geel broodje  met saffraan die de vorm van de letter S heeft.  Naast deze lekkernij worden de peperkoeken en glögg ook veel gegeten tijdens deze feestdag.

Ook Sankta Lucia vieren?

Wanneer je op 13 december in Zweden bent is het leuk om deze bijzondere viering bij te wonen. Door het gehele land wordt het gevierd, ben je toevallig in Zweden? Dan kan ik zeker aanraden om tijdens deze dag naar Skansen te gaan. Hier wordt de Luciatåg namelijk meerdere keren opgevoerd. Deze viering wordt ook op de televisie uitgezonden.

Ontvang Exclusieve Tips voor Ontspannend Buitenleven
Schrijf je vandaag in voor onze nieuwsbrief!
INSCHRIJVEN
close-link

Kom langs in ons Experience center!

Bekijk 20+ modellen hottubs en sauna’s in ons experience center, 4 dagen per week. Ook op zaterdag!
Plan uw bezoek in
close-link
Click Me