Precies genoeg! Wat valt er te leren van het Zweedse ‘lagom’?

Een tijd geleden hebben we het al over ‘hygge’ gehad: een Deens begrip – vergelijkbaar met ons Nederlandse ‘gezelligheid’. Nu is een andere Scandinavische filosofie aan de beurt, namelijk het Zweedse Lagom.

De betekenis van Lagom komt in de buurt van ‘niet te veel, niet te weinig’. ‘Precies genoeg’ werkt het beste volgens de Zweden en dat kan zich uiten in van alles! Zo kan het slaan op werk, spullen, eten, sporten, schermtijd – noem maar op – zo lang je er maar niet te veel van doet of hebt.

Hoe werkt dat dan in de praktijk?

Opgeruimd

Ruim zowel je hoofd, als je huis op, is wat de Zweden adviseren. Alles wat niet nodig is? Weg! Spullen die al veel te lang niet gebruikt worden; oude kleren die je nooit meer aan hebt; al die verschillende douchegels die in de badkamer staan: het kost allemaal onnodige ruimte. Ruimte en energie. Dit geldt hetzelfde voor negatieve emoties en gevoelens die in je hoofd rondspoken. Probeer erachter te komen wat de oorzaken zijn van je stressgevoelen en ruim ze op!

Werk

Het duurt misschien nog eventjes voordat wij ook mee kunnen doen aan de Zweedse ‘6-urige-werkdag-trend, maar tot die tijd kunnen we wel het goede voorbeeld nemen aan hun kleine koffiepauzes. Met gebakjes. Erg lekker natuurlijk, maar waar het vooral omgaat is dat ze even een rustmomentje creëren in hun actieve werkdag. Meerdere zelfs! En het werkt: hoewel ze minder uren werken, zijn ze vaak wel gelukkiger én productiever op het werk. Niet alleen goed voor de werknemer dus, maar ook voor de werkgever!


Bewegen

Bewegen is goed, heel goed zelfs, maar je hoeft het niet te veel te doen. Vooral om de intensiteit van het bewegen hoef je je niet zo druk te maken. Wat wel belangrijk is, is dat je het genoeg doet. Probeer wat vaker te lopen of de fiets te pakken als je van A naar B moet. Of ga in het bos wandelen! Bij lagom gaat het erom dat je niet druipend van het zweet de sportschool uitloopt, maar juist op een natuurlijke manier en in het dagelijkse leven beweegt.

Eten

Zoals ik hierboven al zei, de Zweden lusten wel een gebakje! Toch zullen ze ook hiervan nooit te veel nemen. Af en toe een taartje bij de koffie en daar dan ook echt met 110% van genieten, maar daarna komen de gezonde producten weer op tafel.

Genieten dus! Maar wel met lagom 🙂