hygge

Laten we de winter wat meer ‘hygge’ maken!

Afgelopen week is het snel gegaan: de dagen lijken steeds korter, de bomen beginnen kaal te worden en de kou trekt dieper onze botten in. Jep, winter is coming.

Om de donkere dagen goed door te komen en de zogeheten depressieve winterdipjes zo ver mogelijk uit onze buurt te houden, is het hoogtijd voor wat meer ‘hygge’ in ons leven!

Hygge? Ja, hygge, uitgesproken als ‘hue-ge’. Misschien heb je er al eens wat over gehoord. Het Deense woord wordt namelijk steeds bekender en populairder in Nederland en daarmee krijgt de betekenis hopelijk ook een groter plekje in onze cultuur.

Maar wat betekent het dan? Voor de lezers die het nog niet weten: hygge is een lastig te omschrijven begrip, afkomstig uit Denenmarken, welke je kunt inzetten als werkwoord of bijvoeglijk naamwoord. Het is de omschrijving van een gelukzalige ervaring, de waarde inzien van kleine dingetjes en het creëren van een warme sfeer. Het is een klein beetje te vergelijken met het Nederlandse woord ‘gezellig’, maar dan verfijnd tot het hoogste niveau.

Hygge zit verweven in de Deense cultuur, het is een door allen omarmde levensstijl en het is waarschijnlijk een van de redenen waarom de Denen in de top drie van ‘gelukkigste landen ter wereld’ staan. Het is ook de reden dat ze de gure winterdagen doorkomen zonder al te veel dipjes en depressies. Want als gezelligheid je nieuwe levensstijl is en je het geluk in de kleine dingetjes kunt vinden, dan ziet het leven er een stuk zonniger uit.

hygge

Maar hoe doen die Denen dat dan? Nou, in ieder geval met heel veel warme chocolademelk, snoepjes, kaarsjes, gebreide sokken en dekens. Maar een bordje warme pap kan ook “hygge” zijn; de eerste zonnestralen die door het raam vallen; het knetteren van de openhaard en op je laptop werken in een knus cafeetje: het hoort er allemaal bij. Samenkomen met vrienden en familie, het bewust creëren van gezelligheid en tevreden zijn met simpel plezier. Klinkt niet al te moeilijk, of wel?

Toch kunnen wij Nederlanders hier nog best wat van leren. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zien wij elkaar steeds minder face-to-face. En elkaar zien is essentieel om de winter een beetje ‘hygge’ door te komen. Daar mag dus best een beetje meer moeite ingestoken worden, vind je ook niet? Want niemand zit te wachten op die melancholisch gevulde vrije tijd, die de donkere dagen soms met zich meebrengen.

Dus, zit jij tegen een winterdipje aan te hikken? Nodig je vrienden uit! Haal die fles rode wijn uit de kast; steek dat haardvuurtje aan, of misschien heb je wel een hottub of sauna? (hinthint); leg die telefoon nou eens aan de kant en ga opzoek naar die oude bordspellen die liggen te verstoffen op zolder. Of misschien betekend ‘hygge’ voor jou wel het bakken van een appeltaart of knutselen met je kinderen. Zelfs wakker worden en de dag beginnen met een kop warme chocolademelk is ‘hygge’. Het maakt allemaal niet uit, zolang je tijd maakt voor het simpele en geniet!

Ontvang Exclusieve Tips voor Ontspannend Buitenleven
Schrijf je vandaag in voor onze nieuwsbrief!
INSCHRIJVEN
close-link

Kom langs in ons Experience center!

Bekijk 20+ modellen hottubs en sauna’s in ons experience center, 4 dagen per week. Ook op zaterdag!
Plan uw bezoek in
close-link
Click Me