277 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.1/10
Wat is een hottub

Lekker inspiratie opdoen bij Welvaere!

Inspiratie opdoen?

Bekijk onze hottubs!

Waar komt de hottub vandaan?

De hottub kent een lange geschiedenis en komt uit gebieden die dicht bij de Noordpool liggen zoals Scandinavië. Scandinavië is rijk aan natuurlijke warmwaterbronnen. Hier is het idee van de hottub dan ook uit voortgekomen. Lang geleden werden er al houten baden gemaakt die verwarmd werden met een houtkachel.

Traditie

De houtgestookte hottub is een echte traditie geworden in Scandinavië. Sterker nog, in de landen Zweden, Finland en Noorwegen zijn veel mensen op dit moment in bezit van een houtgestookte hottub. Dit authentieke product wordt steeds populairder in de rest van Europa.

welvaere werkplaats medewerker hottub

Hoe wordt een hottub gemaakt?

De naam van een hottub zegt al wat het product letterlijk inhoudt; een warm bad, welke wordt verwarmd met een houtvuur. Traditioneel werden de hottubs enkel vervaardigd uit hout. Het probleem was alleen dat deze houten hottubs bijna nooit lekvrij waren. Daarom worden de meeste hottubs nu vervaardigd met een binnenkuip van kunststof en een houten omranding.

Kunststof hottubs

Binnen de kunststof hottubs bestaan nog enkele varianten. Zo zijn er hottubs met een binnenkuip van LDPE (Lage Dichtheid Polyetheen), HDPE (Hoge Dichtheid Polyetheen) en glasvezelversterkt kunststof. De glasvezelversterkte hottubs zijn de laatste evolutie op het gebied van kunststof hottubs.

Glasvezel

Bijvoorbeeld, de kuipen die wij gebruiken voor onze hottubs bestaan uit 7-laags glasvezelversterkt kunststof en zijn afgewerkt met 3 verschillende coatings. De Maxguard ® gelcoating, de AME ® VPRO coating en de Enguard ® topcoat. Deze coatings zorgen ervoor dat er geen barsten in de kuip ontstaan en dat aanslag van chloor en UV-licht wordt voorkomen. Daarnaast wordt de kuip aan de buitenkant beschermt voor corrosieve stoffen uit de grond. Dit alles zorgt ervoor dat onze kuipen jarenlang mee zullen gaan.

Houten omranding

Ook de kunststof hottubs worden afgewerkt met een houten omranding. U kunt bij de meeste hottub aanbieders zelf bepalen welke houtsoort u om uw hottub bevestigd wilt hebben. Dit kan variëren van sparrenhout tot Western Red Cedar hout.

Glasvezel

Bijvoorbeeld, de kuipen die wij gebruiken voor onze hottubs bestaan uit 7-laags glasvezelversterkt kunststof en zijn afgewerkt met 3 verschillende coatings. De Maxguard ® gelcoating, de AME ® VPRO coating en de Enguard ® topcoat. Deze coatings zorgen ervoor dat er geen barsten in de kuip ontstaan en dat aanslag van chloor en UV-licht wordt voorkomen. Daarnaast wordt de kuip aan de buitenkant beschermt voor corrosieve stoffen uit de grond. Dit alles zorgt ervoor dat onze kuipen jarenlang mee zullen gaan.

Houten omranding

Ook de kunststof hottubs worden afgewerkt met een houten omranding. U kunt bij de meeste hottub aanbieders zelf bepalen welke houtsoort u om uw hottub bevestigd wilt hebben. Dit kan variëren van sparrenhout tot Western Red Cedar hout.

welvaere Ducktub kachel

Kachel

De kachel is een essentieel onderdeel van de hottub. Er zijn twee soorten hottub kachels: de interne kachel en de externe kachel. De externe hottub kachel staat buiten de hottub. Deze is met wanddoorvoeren, slangen en slangenklemmen bevestigd aan de hottub. Het water komt hierdoor in de dichte ruimte om de stookruimte heen in de externe kachel. Vervolgens wordt er een vuur gestookt in de kache waardoor het water op een natuurlijke manier warm wordt.

Waarom een hottub van Welvaere?
  • Grote showroom en werkplaats in Midden Nederland waar je alle ins en outs krijgt
  • Creëer thuis de ultieme ontspanning
  • Gratis bezorging in Nederland door onze eigen bezorgdienst
hottub couple Ducktub luks

Hoe gebruik je een hottub?

Een houtgestookte hottub is zeer makkelijk in gebruik. Het is belangrijk om de hottub te vullen met water voordat je begint met stoken. Wanneer je begint met het stoken in de hottub kachel is het water in de hottub met één à twee uur op een aangename temperatuur. Dit is afhankelijk van de grootte van de hottub, de sterkte van de kachel en temperatuur van het water voordat u begint met stoken. Wanneer het water op temperatuur is kunt u plaatsnemen in de hottub en ontspannen. Dit kan ieder seizoen, op ieder gewenst moment!

 

Onderhoud

De hottub heeft wel onderhoud nodig. De kuip is zeer gemakkelijk te reinigen. Met schoonmaakmiddelen en een doekje heeft u de kuip zeer snel netjes en schoon. Voor het onderhouden van het water in de hottub zijn er verschillende opties.

Als u ervoor kiest om geen enkel reinigingsmiddel in het water te gebruiken, zal het water maximaal 1 week bruikbaar blijven. Dit hangt natuurlijk af van uw eigen beleving. Het is belangrijk om u altijd af te vragen of u het zelf nog prettig vindt om in het water te zitten.

Wilt u wel een reinigingsmiddel aan het water toevoegen? Dan raden wij Aqua Kristal aan. Aqua Kristal is een milieuvriendelijk middel dat het water zuivert vanuit de kern. Het water in de hottub zal door het gebruik van Aqua Kristal er weer langer tegen aan kunnen.

Filterpomp

Wanneer u lang gebruik wilt maken van het water in uw hottub kunt u ervoor kiezen om een filterpomp aan te schaffen bij uw hottub. Deze pomp reinigt het water en haalt het vuil eruit. Met de filterpomp zal het water ongeveer een maand tot anderhalve maand goed zijn. Voegt u daar nog een UV-filter aan toe die 90% van bacteriën doodt, dan kunt u tot wel 2 tot 2,5 maand met het water doen. Wel dient u regelmatig het water te testen op zijn waardes en waar nodig dient u middelen toe te voegen om het water in goede conditie te houden.

hottub wellness woman

Een hottub is geen jacuzzi

Een hottub en een jacuzzi worden vaak met elkaar vergeleken, echter deze twee baden zijn anders. Ten eerste maakt een jacuzzi gebruik van stroom om het water te verwarmen waar een hottub een houtgestookte kachel gebruikt. Een jacuzzi verwarmt het water langzaam, met zo’n twee graden in het uur. Een jacuzzi zal altijd elektrisch aangesloten moeten zijn.. Gemiddeld zullen de kosten van een jacuzzi per dag rond de €3 zijn. Daarnaast zult u bij aankoop van een jacuzzi extra groepen in uw stoppenkast aan moeten leggen, omdat een jacuzzi veelal werkt op krachtstroom. Stroom is niet alleen prijzig, het kan ook een invloed hebben op het milieu. Een hottub daarentegen is een zeer milieuvriendelijk product vanwege de houtgestookte verwarming.

 

Verwarming jacuzzi

Het verwarmen van een jacuzzi gaat met ongeveer 1 à 2 graden per uur. Dit kan betekenen dat het opwarmen van 5 naar 37 graden ruim 32 uur kan duren. Een hottub is daarentegen meestal op een aangename temperatuur in anderhalf uur! U hoeft niet al een dag van de voren uw hottub op te stoken, zodat u er morgenavond in kunt.

Hottub is licht

Een hottub is relatief licht, in vergelijking met een jacuzzi, kunt u deze gemakkelijk met vier personen optillen en verplaatsen. Wanneer u een jacuzzi wilt verplaatsen heeft u een kraan of een heftruck nodig. Deze gewichten zullen al snel tussen de 300 en 1000 kg liggen. Het kan namelijk zijn wanneer u een soortgelijk product aangeschaft heeft en positie in de achtertuin niet helemaal naar wens is, dat u deze graag iets wilt verplaatsen. Dit is met een hottub makkelijker te doen dan met een jacuzzi.

Jacuzzi heeft vaste zit/ligplekken

In een jacuzzi zitten vaak veel bubbels, jets en vaste zit/ligplekken. Van deze bubbels en jets moet u houden en in een jacuzzi kunnen dan ook nooit meer mensen dan er zitplekken zijn. Het voordeel van een hottub is dat deze standaard zonder jets en bubbels zijn. Wenst u dit wel? Geen probleem! U kunt uw hottub ook voorzien van bubbels en jets. In een hottub kunt u gemakkelijk kiezen waar en hoe u wilt zitten, in tegenstelling tot een jacuzzi. Dit komt doordat de banken aaneengesloten zijn. Hierdoor is er altijd speling met hoeveel mensen er in de hottub kunnen.

Prijs

Als u een jacuzzi zou aanschaffen van degelijke kwaliteit zult u snel kijken naar de marktleiders: Amerikaanse supermerken. De kosten van deze jacuzzi’s liggen vele malen hoger dan een hottub met dezelfde capaciteiten en kwaliteiten als deze jacuzzi.

Ervaring

Tot slot, bij een hottub speelt de ervaring ook zeker een grote rol. Om te genieten van het warme water moet u zelf een vuurtje stoken in de houtgestookte kachel. Dit zal dan ook een voldaan gevoel hebben als u in de warme hottub plaatsneemt. Bovendien kunt u buiten genieten van de natuur, het uitzicht, kunt u het knapperende vuur horen en de aroma’s die vrijkomen ruiken. Dit is een bijzondere ervaring die u nooit zult krijgen in een jacuzzi.