Hygge, Jante & Lykke. Hippe Scandinavische begrippen die helpen bij geluk

Steeds meer horen we hippe Scandinavische begrippen om ons heen: Hygge, Jante, Lagom en Lykke komen deze bekend voor? Tabitha schreef er over twee al eens een blog op onze website. Dat deze begrippen opeens helemaal hip zijn zegt iets over onze huidige maatschappij: we zijn allemaal massaal op zoek naar geluk. En tijdens de zoektocht naar geluk kom je uiteraard terecht bij deze hippe Scandinavische begrippen.

Lykke

Lykke staat voor Raad en geluk. Volgens de schrijver van het boek Lykke, de Deense weg naar geluk, hoef je niet te gaan reizen of te verhuizen om gelukkig te worden. Het beste is om te weten wat je zoekt en van verschillende culturen de mooie dingen toe te voegen in je eigen leven. Daarnaast moet je bij Lykke ook zoveel mogelijk te genieten van het moment en te focussen op activiteiten waar je vrolijk van wordt.

Lagom

Niet te veel, niet te weinig: precies goed. Of ook wel in balans of evenwichtig. Dit lijken wij Nederlanders wel een beetje verleerd te zijn. We werken veel over, willen altijd online zijn en zijn ook vrijwel altijd beschikbaar. Evenwicht en rust moet boven de hiërarchie en overwerken zijn. Geniet van een kopje koffie of een echte Fika meerdere keren tijdens de werkdag. Niet om het eten maar als adempauze. Het gaat om het leven in plaats van werken.

Lees hier meer over Lagom.

Hygge

Wat mij betreft de beste manier van leven en een beetje extra geluk in je leven. Hygge staat voor het creëren van gezelligheid. Met kaarslicht een heerlijk openhaard en een sfeervol interieur. Warme chocolademelk, een warme appeltaart bakken en die samen met vrienden of familie op eten. Hygge gaat om samen zijn en een beetje ‘lief zijn voor jezelf.’ Dit is toch iets wat voor iedereen belangrijk is en misschien wel aan de basis ligt van gelukkig zijn?

Lees hier meer over Hygge.

Jante

De filosofie van de wet van Jante komt er in het kort op neer dat niemand beter is dan een ander. Denen zien elkaar als gelijkwaardige en er is in het land dan ook nauwelijks sprake van hiërarchie. Dit streven naar gelijkheid zie je bijvoorbeeld ook terug in het feit dat in Denenmarken als eerste land binnen Europa ook vrouwen stemrecht kregen in 1915. Zo zit de strijd naar gelijkheid diep verweven in de genen van de Denen. Zo wordt op de Koningin na niemand meer met de informele De-vorm aangesproken. Professoren en docenten worden bijvoorbeeld allemaal met de voornaam aangesproken.

De wet van Jante zorgt voor mij misschien wel een beetje voor een saaier leven. Als iedereen hetzelfde is en moet zijn zal er niemand zijn of haar hoofd boven het maaiveld durven uit te steken. Het is namelijk een no-go om je beter te voelen dan je buurman, vrienden of collega’s. Hoe je dan wel kunt laten zien dat je een betere baan hebt, maar dat je je niet beter voelt? Door precies te doen wat de ander ook doet.

Voor een gelukkig leven kunnen we veel leren uit Scandinavië. Zij zijn namelijk niet voor niets de gelukkigste mensen op de wereld. En wat mij betreft kan dat perfect met een goede mix een beetje Hygge samen met Jante, Lykke en Lagom. Van alles precies genoeg samenvoegen in je eigen leven zodat jij hier in Nederland net zo gelukkig wordt als in Scandinavië.