5 tips voor optimale water hygiëne hottub!

Troebel, vettig of muf ruikend water. We kennen het allemaal en we zijn het er allemaal over eens dat we daar liever niet in vertoeven. Wil je weten hoe je dit zo lang mogelijk kunt uitstellen? Hieronder staan vijf bruikbare tips om de water hygiëne van je hottub zolang mogelijk te behouden!

Allereerst is het belangrijk om twee veel gebruikte begrippen binnen de hottub branche te kennen: pH-waarde en TH-waarde. Zolang je deze waardes onder controle weet te houden, kun je efficiënt gebruik maken van onderstaande tips!

5 tips voor optimale water hygiëne

Buitendouche combi

1. Persoonlijke hygiëne

Heel simpel – maar vaak onderschat – is persoonlijke hygiëne. Telkens wanneer je gebruik maakt van de hottub, neem je onder andere dode huidschilfers, zweet, shampoo- en douchegelresten mee het bad in. Het water wordt hierdoor sneller vettig en troebel en zal vaker ververst moeten worden. Een hele simpele oplossing is om vooraf even onder de (buiten)douche te springen. Het liefst met zwemkleding aan, want ook die nemen vettige resten van o.a. wasmiddel en wasverzachters mee!

2. Buitenhouden van groot vuil

Helemaal te voorkomen is het niet, maar het binnenlaten van vuil zoals bladeren, zand en gras is grotendeels te verhelpen door je voeten voor gebruik schoon te maken in een voetenbadje en door de hottub na gebruik af te sluiten met een deksel. Daarnaast kun je een strategische plek kiezen om de hottub te plaatsen (bijvoorbeeld uit de buurt van bomen), om zo de hoeveelheid binnenkomend vuil te minimaliseren.

3. Onderhoudsproducten waterbehandeling

Wekelijks gebruik maken van gespecialiseerde onderhoudsproducten zorgt ervoor dat de hottub grondig gereinigd wordt. Hierdoor voorkom je kalkaanslag en krijgen bacteriën en ander micro-organismen weinig ruimte om door te groeien.

4. Chloor

Chloor is een veelvoorkomend middel om water te zuiveren, maar het is belangrijk om rekening te houden met zowel de hoeveelheid chloor dat je gebruikt, als met de pH-waarde van het water. Zoals je in onze blog over pH-waardes en TA-waardes kunt lezen, is het erg belangrijk dat de pH-waarde tussen de 7.2 en de 7.6 ligt om chloor effectief te laten werken. Daarnaast is het van belang om niet te veel te gebruiken, omdat dit de kwaliteit van je kachel kan aantasten. Om dit te voorkomen kun je het beste gebruik maken van kleine chloortabletten (15 – 20 mg) en deze te plaatsen in een drijver.

Hottub filtersysteem

5. Filterssystemen

Er zijn verschillende filtersystemen op de markt te verkrijgen, waarvan de filterpomp en het Uv-filter het meest effectief zijn.

De filterpomp heeft een natuurlijk filtersysteem, waarbij het water langs een wattenbed wordt gepompt en klein vuil achter blijft in de watten. Het is een hele simpele en duurzame oplossing, waarbij weinig onderhoud bij komt kijken. Daarnaast hoeft het water nog maar één keer in de drie tot vijf maanden ververst te worden!

Een Uv-filter neutraliseert bacteriën, virussen en andere micro-organismen met behulp van UV-C-straling. Hierdoor kunnen deze zich niet reproduceren. Met gebruik van een UV-filter kun je de chloorconcentratie tot zeker 80% verlagen! Het meest effectieve is om zowel een filterpomp als een Uv-filter te installeren, waarbij het Uv-filter het level van micro-organismen naar beneden haalt en de filterpomp ze opvangt in het filter.

Met een klein beetje voorbereiding en onderhoud kun je de kraan voorlopig dus nog even dichthouden! 

tabitha
30 okt 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert