Wekenlang genieten van schoon, fris en puur water in jouw Ducktub

Hottub Water onderhoud

Wanneer je kiest voor een Ducktub hottub, heb je voor het wateronderhoud twee opties. Je kunt er voor kiezen om voor iedere hottubsessie de hottub te vullen en erna weer te legen. Maar de meeste mensen, 87% van onze klanten, vindt een filtersysteem een echte musthave voor bij de hottub. Om wekenlang achtereenvolgens te genieten van hetzelfde frisse hottubwater.

De beste manier om het water zo lang mogelijk schoon te houden doe je met het volgende:

  • Toevoegen van een filter in combinatie met een uv-lamp
  • Toevoegen van Chemicaliën
  • De waardes van het water in de gaten houden met een pH meter
  • Schoon de Ducktub instappen door bijvoorbeeld eerst even te douchen

Filtersysteem fotoshoot

Filtersysteem + UV-filter

De filterpomp heeft een natuurlijk filtersysteem, waarbij het water langs filtermedium wordt gepompt en het grove vuil achter blijft. Het UV-filter haalt het level van micro-organismen naar beneden en doodt 90% van de bacteriën. Zo blijft het water veel langer schoon. Tot wel 2-3 maanden, een simpele en duurzame oplossing om water te besparen. Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van het water raden wij aan om om ook altijd chemicaliën toe te voegen.

We raden 8 uur filtratie per dag aan, verdeeld over de dagdelen. Dus in de ochtend, middag, avond en nacht 2 uur filteren. Hiervoor moet het filter dus op een tijdschakelaar aangesloten worden.

Let er op dat de filter altijd draait in combinatie met de UV-lamp. Anders brandt hij door. Je kunt op verschillende manieren controleren of de filterpomp goed werkt. Hier lees je meer.

Vierkante hottub

Reinigen van het filter

Om van schoon water te genieten moet het filter zelf ook rond de 3-6 weken schoongemaakt worden. Dit is wel afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van de hottub. Met deze zogeheten Backwash geeft het filter zichzelf een spoeling. Weten hoe de backwash werkt? Bekijk dan de uitleg op onze kennisbank. 

 

Gebruik van chloor

Wanneer je chloor aan het water toe wilt voegen is het belangrijk om te weten dat de verschillende waardes, alkaliniteit en pH, de juiste waardes hebben. De alkaliniteit moet op de juiste waarde zitten tussen de 80 en 120. Deze waarde is eigenlijk altijd wel goed en kun je aanpassen met een alkaliniteit verhoger of verlager. De alkaliniteit, op de juiste waarde, zorgt ervoor dat de pH-waardes stabiel blijven en niet te veel variëren. 

De pH-waarde staat voor de zuurtegraad van het water. Ideaal is als deze waardes tussen de 7.2 en 7.6 liggen. Als de pH-waarde hieronder komt te liggen, wordt het toegevoegde chloor snel verbruikt. Bij een te hoge pH-waarde vermindert de werking van chloor aanzienlijk en kunnen er oog- en huidirritaties ontstaan.

Voordat je chloor toevoegt aan het water, is het dus goed om dit te checken. Online kun je verschillende producten kopen om de pH-waarde van het water te meten (meetstrips, digitale meters, druppels). Daarnaast zijn er verschillende producten te vinden om de pH-waarde te verhogen (pH+) of te verlagen (pH-). 

Wij raden op basis van 1.000 liter water aan om 8 gram chloor wekelijks toe te passen in een chloordrijver. Met een chloordrijver verspreid je de chemicaliën geleidelijk over het water. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven. Naast dat het niet goed voor jouzelf is, kan het de aluminium hottubkachels aantasten.

Aquaclean gebruiken

Je kunt bij ons Aquaclean aanschaffen voor het onderhoud van het water. Wat wel goed is om te weten is dat wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de effecten van Aquaclean je dit moet gebruiken in combinatie met chloor en een UV-filter. Altijd pas toevoegen als de waardes van het water juist zijn.  

Hottub date Welvaere

Het weer heeft effect op jouw water

Het is ook goed om te weten dat het weer ook effect heeft op het water in de hottub. Slaat het weer namelijk ineens om van stralend zonnig weer naar hevige regenbuien dan zie je dit terug in de pH-waarde in jouw hottub. 

Het kleine beetje chloor dat je toevoegt zorgt ervoor dat deze weerswisselingen dus niet tot nauwelijks effect hebben op het water. Hetzelfde geldt voor het gebruik. Gebruik je jouw hottub wekelijks of juist dagelijks? Ook dat heeft effect op het gebruik van chemicaliën in het water van jouw hottub.

Hoe lang blijft mijn hottub water schoon?

Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het water. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hoe en hoevaak je de hottub gebruikt, de hoeveelheid ijzer in het water, of het grond of kraanwater is en wat de weersomstandigheden zijn. Zoals hierboven aangegeven houd je het langste schoon water op het moment dat je kiest voor een filter i.c.m. het gebruik van chemicaliën. Op deze manier het water in de hottub onderhouden zorgt ervoor dat je zo’n 2-3 maanden met hetzelfde water kunt doen. 

Wanneer je er voor kiest om geen filtersysteem aan de hottub toe te voegen en het water dus niet te onderhouden. Dan doe je zo’n vier dagen met hetzelfde water.  Heb je vragen over het onderhoud van jouw hottubwater? Neem dan eens een kijkje op onze kennisbank!