Hottub Water onderhoud

In de hottub wil je uiteraard puur, fris en schoon water om in te badderen. Daarom is het belangrijk om te letten op de hygiëne van het water. Water wat schoon lijkt kan alsnog veel bacteriën bevatten. 

Een filter kan er voor zorgen dat het grove vuil uit het water wordt gefilterd, maar dat heeft geen invloed op de bacteriën die in het water zitten. Je kunt er daarom voor kiezen om een UV-filter of extra chemicaliën in het water te doen. Dit is verstandig om te doen bij ieder type hottub, ongeacht of je wel of geen filter hebt en ongeacht het materiaal. 

Schoonmaakproducten zijn overal te vinden en toepasbaar in verschillende vormen als: poeder, tabletten etc. Tabletten worden meestal middels een drijver in het water van jouw hottub toegevoegd. De drijver zorgt ervoor dat het schoonmaakproducten niet los in de hottub liggen.

pH-waarde hottub

Bij het water in de hottub kun je er ook voor kiezen om, net zoals bij een zwembad, de pH waarde regelmatig te checken. Een goede pH-waarde zou tussen de 7.2 en 7.6 zitten. Dit is meetbaar met bijvoorbeeld testtrips. Als de pH-waarde buiten deze selectie ligt dan zal bijvoorbeeld chloor geen werking hebben. Tevens kan een lage of hoge pH-waarde irritatie veroorzaken van huid en ogen. 

Wanneer ik de hottub in stap neem ik eerst even een verfrissende douche. Zo ben je helemaal schoon en neem je geen vuil mee de hottub in. In onze wellnesstuin staat een mooie buitendouche die we zelf gebruiken voor een hottubsessie, ideaal!

Welvaere team marketing Maayke
Maayke
Content creator bij Welvaere

Alkaniteit

De alkaniteit is de capaciteit van het water in de hottub om een zuur te neutraliseren. Het is de belangrijkste parameter om het water te beschermen tegen verlagingen van de pH-waarde van het water in de hottub.

 

Een te lage Alkaniteit zorgt ervoor zorgt ervoor dat de pH-waarde niet voldoende gecompenseerd kan worden. Dit zorgt weer voor een te lage pH-waarde. Het is belangrijk om dit dus te controleren en te verbeteren indien nodig. De algemene regel is dat de alkaliniteit tussen de 80 en 120 ppm (milligram per liter) moet zijn. 

Stortemmer buitendouche combidouche Welvaere

Persoonlijke hygiëne

Bij het schoonhouden van het water in de hottub is persoonlijke hygiëne ook zeer belangrijk. Wanneer iemand niet gedoucht heeft voordat die in de hottub stapt kan die tot 200 keer meer bacteriën meenemen dan iemand die dit wel gedaan heeft. 

Daarnaast hebben haarproducten, huidproducten en zeep ook effect op de kwaliteit van het water. En dit zou dan ook van je lichaam af moeten zijn. Net zoals vieze voeten, vaak loop je op je blote voeten door de tuin en stap je de hottub in. Gevolg viezigheid in het water. Daarom raden wij altijd aan om snel even onder de douche te stappen, slippers aan te trekken of een voetenbadje te nemen voordat je de hottub in gaat.

Filtersysteem

Voor het schoonhouden van het water in de hottub zijn er diverse soorten filtersytemen. Zo’n systeem zorgt ervoor dat het water in de hottub schoon blijft en daarnaast ook lange bruikbaar. Wanneer je iedere keer het water wil verversen kost dit in Nederland zo’n 3 euro. Door een filtersyteem aan de hottub toevoegen kan dit op langere termijn veel geld besparen. 

 

Het filtersysteem van Welvaere 

Wanneer je bij Welvaere een hottub aanschaft heb je de keuze voor een geavanceerd filtersysteem inclusief filterpomp en UV-filter. 

Ons filtersysteem zorgt er namelijk voor dat het water schoon blijft. Het filter zelf haalt het grove vuil uit het water en het UV-filter doodt 90% van de bacteriën. In combinatie met Aquaclean kun je het water gemiddeld 3 maanden goed houden.

Iedere tuin, locatie of plek waar de Ducktub komt te staan is uniek. Daarom kun je zelf de locatie van het systeem kiezen. Dit systeem wordt altijd aan de buitenzijde van de hottub geplaatst en kan niet in de open lucht staan.

Hoekige hottubs Ducktub Welvaere

Ontdek welke hottub bij jou past

Chemicaliën

 

Het is altijd goed om het water te onderhouden met chemicaliën. Hierbij moet je er altijd rekening mee houden dat de pH-waarde ook in orde is anders kunnen deze producten het water niet perfect schoon kunnen houden. 

 

Aqua Clean

Met Aqua Clean reinig je het water in de hottub van bodem tot oppervlakte op een simpele en zeer efficiënte manier. Door een keer in de week wat Aqua Clean volgens de beschrijving aan het water toe te voegen voorkom je de aanhechting van bacteriën in het water.

 

Chloor

Alle chemicaliën en pompen werken het beste in combinatie met een klein chloortabletje, zo ook onze Aquaclean. Als je chloor gaat gebruiken raden we aan hele kleine chloortabletten toe te voegen aan het water middels een drijver. De tabletten dienen maximaal 15 tot 20 gram te zijn. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven, dit kan de aluminium kachels aantasten.

Plan een afspraak met onze adviseurs

Kevin, Rouben en Alwin helpen je graag met het beantwoorden van al jouw vragen!

Showroom
Experience center Welvaere