Het water in uw hottub moet uiteraard verwarmt worden naar een prettige temperatuur om in te ontspannen. Bij de houtgestookte hottub wordt dit gedaan door middel van een hottub kachel. Er zijn twee soorten hottub kachels: de interne kachel en de externe kachel.

Interne kachels

De interne hottub kachel, ook wel de onderwaterkachel genoemd, hangt in de hottub.Dit betekend dat de kachel in direct contact staat met het water in de hottub. In Nederland is de interne kachel de populaire keuze voor een hottub. Dit komt door de prijs kwaliteitsverhouding en het gebruikersgemak van een interne kachel. U kunt namelijk brandstof toevoegen terwijl u in de hottub blijft zitten. Op de interne kachel wordt een twee meter lange schoorsteen module bevestigd die het rook begeleidt uit de kachel.

De interne kachels van Welvaere zijn een uitstekende keuze voor iedere hottub. Het 3 mm dikke aluminium zorgt voor een uitstekende verwarm tijd en heeft een zeer lange levensduur. Het vermogen van de kachels is afhankelijk van de grootte van de kachel, het materiaal, de dikte hiervan en de doorvoerbuizen van de kachels. Ons standaard model is voorzien van één horizontale doorvoerbuis. Dit geeft de kachel uiteraard meer oppervlak om zijn warmte af te geven aan het water. Daarnaast hebben we een model met 5 verticale doorvoerbuizen! De kachel heeft hierdoor nog meer oppervlak om zijn warmte af te geven. Ook hebben de verticale buizen als voordeel dat het water d.m.v. natuurlijke circulatie gemakkelijk kan stijgen door de kachel.

Vanaf:  450,00

De interne kachel 30 kW is ideale interne kachel voor hottubs tot 1100 Liter. Deze interne kachel heeft een grote buis door zich lopen waardoor het water sneller wordt opgewarmd. De kachel is gemaakt van 3mm dik zee aluminium wat een zeer lange levensduur heeft. Een goede kachel voor weinig geld!

Meer informatie

Externe kachels

Naast de interne hottub kachel kunt u ook overwegen een hottub met externe kachel te nemen. De externe kachel wordt buiten de hottub geplaatst en bevestigd aan de hottub d.m.v. slangen. Dit geeft als voordeel dat er meer zitruimte is in de hottub. Vaak zijn de externe kachels voor hottubs dubbelwandig. In de binnenzijde van de kachel kunt u gemakkelijk en veilig een vuur stoken. Om deze cabine zit een ruimte waar het water vanuit de hottub naar toe wordt geleidt. De externe kachel geeft het water constant af aan het water en d.m.v. natuurlijke circulatie wordt u hottub op een aangename temperatuur gebracht. De externe kachel is vaak een populaire keuze bij grotere hottubs.

Zeer prettig aan de externe kachels is de mogelijkheid om veilig vanaf de buitenzijde van de hottub vuur te stoken. Daarnaast hebben de meeste externe kachels een aslade zodat u het as gemakkelijk verwijderd kan worden uit de kachel. Daarnaast kan met de aslade de luchttoevoer richting het vuur geregeld worden. De kachel is aan de hottub bevestigd met een hittebestendige en zeer stevige slang en enkele slangenklemmen. Op de externe kachel wordt een twee meter lange schoorsteen module bevestigd die het rook begeleidt uit de kachel.

Onze externe kachels zijn vervaardigd uit 3 mm dik aluminium. Dit materiaal wordt ook gebruikt in de scheepsbouw. Het is uitstekend bestand tegen een combinatie van hitte en vocht. Daarnaast is aluminium een uitstekende warmtegeleider wat ervoor zorgt dat uw hottub snel en efficient wordt opgewarmd. Afhankelijk van de kachel is het frontpaneel gemaakt van staal en afgewerkt met een speciale coating. De kachels hebben allemaal een diepe ruimte voor het stoken wat ervoor zorgt dat u grote blokken hout kunt stoken. Deze ruimte wordt afgesloten door een deur. Daarnaast kan het water bij enkele modellen gemakkelijk uit de kachel worden verwijderd door de plug.

Handleiding installeren externe kachel

Het installeren van een externe kachel is niet moeilijk. Er zijn echter wel een aantal punten waar u rekening mee moet houden wanneer u de externe hottubkachel installeert. U kunt hieronder de handleidingen downloaden:

Externe kachel 25 kW
Externe kachel 30 kW
Externe kachel 35 kW

Vanaf:  495,00

Deze stijlvolle hottub kachel verwarmt uw hottub kachel met een kracht van 30kW. Ideaal voor mensen met een kleine hottub die graag een externe kachel willen hebben.

Meer informatie
Vanaf:  795,00

Heeft u een druk leven en wilt u tussendoor toch kunnen genieten van een geweldige hottubsessie? Bestel dan voor uw hottub de externe kachel 40kW van Welvaere. Met behulp van deze kachel kunt u uw hottub snel verwarmen en kunt u dus tussen uw afspraken door nog snel even genieten in de hottub.

Meer informatie
Vanaf:  935,00

Wilt u uw hottub voorzien van een opvallende en stijlvolle externe hot tub kachel? De externe kachel met RVS frontpaneel is dan de kachel voor u. Deze externe hottub kachel is voorzien van een RVS frontpaneel wat zorgt voor het stijlvolle uiterlijk. De rest van de kachel is gemaakt van drie millimeter dik aluminium wat zorgt voor een lange levensduur.

Meer informatie
 1.995,00

Snel uw zwembad opwarmen door middel van een houtgestookte kachel? Zoek niet verder! Deze zwembad kachel heeft een capaciteit/kracht van 60kW en kan uw zwembad dus snel opwarmen. De kachel heeft een zeer goede thermische geleidbaarheid en een lange levensduur.

Meer informatie

De opwarmtijd

De opwarmtijd van een hottub gaat hand in hand met de kwaliteit van een kachel en de hoeveelheid water in de hottub. Daarnaast hebben de weersomstandigheden en de begin temperatuur van het water ook invloed op de opwarmtijd van de hottub.

Wij hebben bij iedere hottub opwarmtijd genomen die aangehouden kan worden. Bij de Nørtub Interner, een hottub met 1100 liter water en een interne kachel, zal het ongeveer anderhalf uur duren voordat de temperatuur van het water van 5 naar 38 graden is gestegen. Onze grootste hottub, de Nørtub Hjornstor, heeft een langere opwarmtijd. Deze hottub wordt opgewarmd door een externe kachel, wat ongeveer 3,5 uur in beslag zal nemen.

Bent u nieuwsgierig naar de ideale temperatuur voor uw hot tub? Dat kunt u hier lezen!

Gebruik

Voordat u uw hottub kachel in gebruik neemt is het belangrijk dat u eerst uw hottub vult tot ongeveer 10 centimeter. Als dit niet wordt nageleeft zal de kachel zijn warmte niet kwijt kunnen aan het water en zal de kachel krom trekken. Zodra de hottub gevuld is kunt u met aanmaakblokjes en wat hout stukken een vuur maken in de kachel. Als het vuur eenmaal goed begint de branden kunt u de kachel vullen met houtblokken. Vervolgens kunt u bij een interne kachel de deksel op de kachel leggen de luchtschagt openlaten. Bij de externe kachel kunt u de deur sluiten en de aslade ongeveer 10 centimeter open doen. Zo krijgt het vuur een goede trek.

Wij raden aan om eiken te stoken in uw hottub kachel. Dit hout brandt langzaam en geeft het meeste warmte af. Daarnaast geeft eiken weinig rook af. Lees hier onze tips om hout stoken minder schadelijk te maken!

Veiligheid

Bij het stoken van een vuur is het van essentieel belang om rekening te houden met de veiligheid van u en de mensen om u heen. De kachelbuizen worden tijdens het stoken van de hottub zeer heet. Als u kinderen heeft in de buurt van de hottub raden wij aan een extra hittebeschermer te kopen. Dit is een extra gaasbuis die over om de kachelbuizen worden gedaan. Hierdoor wordt aanraking met de kachelbuizen voorkomen. In woonwijken raden wij aan om een vonkenvanger aan te schaffen. Dit is een extra bevestiging op het uiteinde van de kachelpijpen. Dit zorgt ervoor dat er geen vonken vrij komen.

In woonwijken is het ook verstandig om een extra meter kachelpijp aan te schaffen. Hierdoor heeft niemand in de buurt last van de rook.

Aluminium of RVS?

Bij Welvaere hebben wij de keuze gemaakt om alleen aluminium hottub kachels aan te bieden. We willen onze klanten garanderen van de beste producten op de markt en de aluminium kachel is hier een uitstekend voorbeeld van. Bij andere hottub winkels zult u snel een RVS hottub kachel aangeboden krijgen. RVS is alleen niet het meest geschikt materiaal voor een hottub kachel. De combinatie van hitte en vocht is vaak een probleem voor dit materiaal en hierdoor gaat het snel vervormen of raakt het beschadigd. Bij aluminium is dit niet het geval. Dit materiaal is zeer geschikt voor het opwarmen van hottubs en zal u zeker niet teleurstellen. Aluminium zorgt er ook voor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat en uw hottub optimaal opgewarmd wordt.

Informatie

Hottub zelfbouw

Een hottub zelfbouwen is een uitdagend en leuk project. Bij het bouwen van een hottub komen wel wat belangrijke zaken kijken. Lees meer ...

Showroom

Wilt u graag uw toekomstige hottub in het echt bekijken? Dat kan! Kom 5 dagen per week langs in onze showroom in Midden Nederland. Lees meer ...

Zoeken

Hoe kiest u een hottub?

De juiste hottub kiezen een hele opgave! Wij helpen u graag. Lees meer ...

Verder lezen