Hoe vier je kerst zoals in Scandinavië?

Kerst is in Scandinavië, net zoals in Nederland, een nationaal feest. Toch is het kerstgevoel in Scandinavië wel net iets anders dan in Nederland. In deze blog lees je de typische tradities van kerst uit Zweden, Noorwegen en Denenmarken. Kerst in Scandinavië heet Jul (uitgesproken als Juul).

Kerst in Zweden

In Zweden wordt kerst gevierd op kerstavond, 24 december. In Zweden draait het met kerst eigenlijk maar om één ding: het beroemde Zweedse ‘smörgåsbord’, dat met kerstmis ‘Julbord’ genoemd wordt. De goed gevulde tafel met 101 gerechten, die je op volgorde dient te eten. Je begint met de ingelegde haring, gevolgd door de koude gerechten en vervolgens de warme gerechten, kazen en zoete desserts. Een goed kerstfeest is ook in Zweden niet compleet zonder een glas bier of sterke drank.

Donald Duck

Een echte traditie in Zweden is om op 24 december met z’n allen naar een kerstcompilatie van Donald Duck te kijken. Ieder jaar om 15.00 wordt deze uitgezonden op de Zweedse televisie. Na 24 december zit kerst er voor de meeste Zweden alweer op: de kinderen spelen met cadeautjes, restjes worden opgegeten en de Zweden trekken erop uit in de natuur.

Kerst in Denenmarken

In Denenmarken kerst vieren heeft iets magisch, wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt raken de Denen steeds meer in de kerststemming. Kerst in Denenmarken begint al vroeg en staat vol met tradities.

Traditioneel gezien bestaat het kerstdiner in Denenmarken uit gebraden varkensvlees, gekookte aardappelen, rode kool en echte jus. Als nagerecht eten de Denen tijdens kerst graag rijstpudding met amandelen en kersensaus.

Kerstmis in Tivoli

Tivoli in Kopenhagen is echt een must-see tijdens kerst. Het oudste pretpark van Denenmarken wordt tijdens de kerst omgetoverd tot iets magisch. Loop rond door dit park en geniet van de muziek, kerstmarkt en attracties. Het gehele park is omgetoverd tot een sprankelende plek, vol met romantische lichtjes.

Kerst in Noorwegen

Noorwegen tovert tijdens kerst om tot een groot lichtjesfestival door heel het land, dit zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. De Noren maken van kerst een compleet seizoen. De aanloop naar kerst is vaak even gezellig als de kerstdagen zelf. Veel eetgelegenheden serveren typisch Noorse gerechten die vaak bereid zijn met ingrediënten uit de streek. Op het menu staan meestal ribbe (varkensrib), pinnekjøt (lamsrib) of kabeljauw. Net zoals in Zweden wordt kerst in Noorwegen ook meestal op 24 december gevierd tijdens een traditionele maaltijd.

Peperkoekhuisje

Het peperkoekhuisje of pepperkakehus, die je misschien wel kent van de Ikea, komt oorspronkelijk uit Noorwegen. Bijna bij iedere bakkerij of supermarkt is een pakketje te kopen om je eigen huisje van peperkoek te maken.

 God Jul!

Ontvang Exclusieve Tips voor Ontspannend Buitenleven
Schrijf je vandaag in voor onze nieuwsbrief!
INSCHRIJVEN
close-link

Kom langs in ons Experience center!

Bekijk 20+ modellen hottubs en sauna’s in ons experience center, 4 dagen per week. Ook op zaterdag!
Plan uw bezoek in
close-link
Click Me