Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Welvaere of over onze producten? Wij hebben de meeste gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet zodat je snel antwoord kan vinden op de vraag.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Bel 0342-712032 of mail naar [email protected]

Algemene vragen

 • Kan ik jullie producten ergens bekijken?

  Ja! Welvaere heeft een showroom in Nijkerk waar je onze producten kunt bekijken onder het genot van een kopje koffie of thee. Wij zijn vijf dagen per week geopend, ook op zaterdag!

  Kun je niet langskomen tijdens onze openingstijden? Neem dan contact op om een afspraak te maken buiten onze openingstijden!

  Showroom bekijken

 • Hoe worden jullie producten bezorgd?

  Wij vinden het belangrijk dat de producten bij iedereen thuis kunnen komen. Met onze eigen bezorgservice brengen wij de hottubs en sauna’s in heel Nederland, Belgie en Duitsland. Het moment dat de hottub of sauna wordt geleverd doen we in overleg.

  Kleinere pakketten versturen wij altijd via DHL.

 • Wat zijn de bezorgkosten?

  All onze hottubs worden in heel Nederland (m.u.v. waddeneilanden) gratis bezorgd. Dit gebeurd door onze persoonlijke Welvaere bezorgservice. Voor het afleveren van hottubs in België vragen wij een meerprijs van €125.

  Voor sauna’s hebben wij twee opties: je kunt de sauna bestellen als zelfbouwpakket of volledig laten opbouwen door Welvaere. Als wij hem volledig komen opbouwen dan zijn de bezorgkosten gratis. Kies je voor het zelfbouwpakket dan zijn de bezorgkosten 145,-.

  Alle bezorgkosten zijn ook te vinden op de product pagina’s op onze website!

 • Kan ik mijn aankoop ook komen ophalen?

  Dat kan! Al onze producten worden door ons zelf geproduceerd in de werkplaats naast de showroom in Nijkerk. Je kunt hier ook je hottub of sauna zelf op komen halen. Wanneer je je Ducktub op wilt komen halen krijg je een korting op het aankoopbedrag.

 • Er is iets mis gegaan met mijn product. Wat nu?

  Wij willen graag dat je ultiem kunt genieten van je hottub of sauna en vinden het vervelend om te horen als je problemen ervaart.

  Wanneer je een probleem hebt dat kun je dat op deze pagina melden. Onze technische afdeling zal de klacht bekijken in binnen 1 werkdag contact opnemen om met een passende oplossing te komen.

Hottub houtgestookt

Ducktub hottubs

 • Wat kosten jullie hottubs?

  Onze hottubs zijn er in verschillende soorten en maten, variërend in prijs vanaf € 2995,-. Bij onze hottubs zit het verschil in prijs voornamelijk in de afmetingen, extra opties en het type kachel. De kosten voor een hottub zijn afhankelijk van het gekozen model en de daaraan toegevoegde opties. 

  Om een goede prijsindicatie te kunnen geven, is het voor ons belangrijk om te weten wat jouw wensen zijn. Bijvoorbeeld; met hoeveel personen wil je in de hottub? Waarvoor wil je de hottub gebruiken? Mocht je hier nog niet helemaal uit zijn, wij helpen graag bij het vinden van jouw ideale hottub.

  Kom gerust langs in ons Experience Center om alle modellen te bekijken en te testen. Wij vinden het belangrijk dat jouw hottub volledig naar eigen wens is.

 • Wat zit er bij de vanaf prijs van de Ducktubs?

  Iedere hottub wordt standaard als volgt geleverd:

  • – Een glasvezelversterkte kunststof kuip met beschermende gelcoatings
  • – Omranding afgewerkt van FSC gekeurd Thermohout
  • – Een gemakkelijke Gardena afvoer om het water uit je hottub te laten lopen
  • – Een krachtige houtkachel; de Welstove Medium
  • – Gratis bezorging in Nederland (m.u.v. waddeneilanden, België tegen een meerpijs van €125)
 • Hoeveel jaar garantie zit er op de Ducktub hottubs?

  Standaard geven wij drie jaar garantie op de producten die bij ons gekocht worden. Als eerste geldt altijd de standaard fabrieksgarantie en wij verlengen deze tot drie jaar. Deze garantie geldt alleen voor particulier gebruik van onze producten. 

  Wij vinden het belangrijk dat er ultiem genoten kan worden van de aankoop die gedaan is bij Welvaere. Wanneer de aankoop binnen de garantietermijn defect gaat, kan er altijd vanuit worden gegaan dat dit kosteloos gerepareerd of vervangen wordt. 

  Onjuist gebruik van het product wordt nooit gedekt door enige vorm van garantie. Wanneer er aanpassingen zijn gedaan aan het product buiten Welvaere om vervalt de garantie op het desbetreffende deel van het product. 

  Hottub

  Op onze Ducktubs zit een garantie van drie jaar. Deze garantie geldt op het functioneren van het product en bij juist gebruik. Voor de complete hottub geldt dat deze op een egale ondergrond staat en gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is. 

 • Kan ik kiezen waar systemen als het bubbelsysteem worden ingebouwd?

  De diverse onderdelen die in de hottub geplaatst worden zoals LED-verlichting een bubbelsysteem en jetsysteem worden door onze productie op de best mogelijke plek geplaatst. Door de jaren ervaring die wij hebben weten wij op welke positie je hier het meest van kunt genieten.

 • Kan ik later nog opties aan mijn hottub toevoegen?

  Bedenk je na de koop dat je nog een optie toe wil voegen zoals led-verlichting, dan kan je dat altijd aangeven bij onze adviseurs. Of het ook echt mogelijk is, hangt af van de status van de hottub. Is hij namelijk al ver in het proces dan is het niet meer mogelijk. Onze adviseurs kunnen jou daar het beste een goed antwoord op geven.

 • Wat wegen de hottubs?

  Onze kleinste hottub weegt ongeveer 140 kg en de grootste hottub zo’n 230 kg. Het gewicht van de hottub is afhankelijk van verschillende zaken. Zo heeft iedere afmeting een ander gewicht en ook het houtwerk en verschillende toegevoegde opties tellen hierbij zeker mee.

 • Hoe zit het met de levering van de hottub?

  Onze complete Ducktubs worden gratis geleverd in Nederland (exclusief bezorging naar waddeneilanden en direct leverbare modellen). Als de hottub geproduceerd is, wordt er een afspraak gemaakt voor het bezorgmoment. 

  Op de dag van levering zal je van tevoren nog een belletje ontvangen van onze bezorger met de verwachte aankomsttijd. De hottub wordt tot op de stoep geleverd. Tijdens de bezorging dien je zelf wat mensen te regelen die kunnen helpen met het tillen van de hottub. Meestal is het geen probleem om met vier personen de hottub op z’n plek te tillen. Uiteraard afhankelijk van het model Ducktub. Hoeveel extra mankracht er precies nodig is vertellen wij uiteraard tijdens het moment dat we de planning maken.

  Als er geen mogelijkheid is om de hottub gemakkelijk in de tuin te zetten dan zal er een kraan geregeld moeten worden. Dit zit niet bij onze bezorgkosten in en dit moet je dus zelf regelen. 

 • Heb ik (kracht)stroom nodig voor mijn hottub?

  Een houtgestookte hottub verbruikt enkel stroom als er upgrades aan toegevoegd zijn, zoals; een filtersysteem, LED-verlichting, bubbelsysteem en/of jetsysteem. Zonder deze opties hoeft een hottub niet op stroom aangesloten te worden. De LED-verlichting, het bubbel-,  jet- en filtersysteem kunnen gewoon op een normale stekker worden aangesloten. 

  Een elektrisch verwarmde hottub d.m.v. het balboa-systeem hoeft ook niet op krachtstroom te worden aangesloten. Deze heeft zelfs een handige beveiliging die zichzelf uitschakelt als het systeem en de opties teveel stroom vragen. 

 • Op welke ondergrond moet een hottub staan?

  Wij raden altijd aan om de hottub op een waterpas verharde en stevige ondergrond te plaatsen. Een gevulde hottub weegt namelijk best wel wat.

  Wanneer je jouw hottub op gras wilt plaatsen kun je het beste zorgen dat er tegels/stenen liggen onder de geïmpregneerde balken constructie waar de hottub op staat. Zo staat de hottub op een harde ondergrond maar lijkt het alsof deze in het gras staat. Je kunt altijd de afmetingen van de balkenconstructie opvragen bij ons.

 • Heb ik een filtersysteem nodig?

  Wanneer je van plan bent om de hottub vaker en langere tijden achtereenvolgens te gebruiken raden wij aan om een filtersysteem te laten monteren in de Ducktub. Hierdoor kun je steeds weer hetzelfde zuivere water gebruiken. Zonder filtersysteem moet je na een lang weekend gebruik het water weer vervangen.

  Het filtersysteem zorgt ervoor dat je ongeveer drie maanden met hetzelfde water kan doen. Dit kan iets afwijken door de kwaliteit van het water waarmee de hottub gevuld is en de weersomstandigheden. Het filter zelf haalt het grove vuil uit het water d.m.v filterglas en het UV-filter doodt 90% van de bacteriën. Het is een hele simpele en duurzame oplossing, waar weinig onderhoud bij komt kijken. Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van het water raden wij aan om zeker ook wat chemicaliën toe te voegen in het water.

 • Kan ik ook losse kuipen bestellen bij Welvaere?

  Helaas niet. Wij willen onze klanten graag blij maken met een prachtige complete hottub, waarvan wij de kwaliteit kunnen waarborgen.

 • Kan ik mijn hottub ook elektrisch verwarmen?

  Ja, dat kan! Je kunt er bij ons voor kiezen om de hottub volledig elektrisch te houden of hybride. Bij hybride heb je een elektrische verwarming in combinatie met een houtkachel.

  Een elektrisch verwarmde hottub d.m.v. het balboa-systeem zal wel op stroom aangesloten moeten worden. Dit verwarmingselement kan op 1 of 3 fases aangesloten worden of 1x220v of krachtstroom.

Hottub gebruik

 • Hoe werkt het stoken van de houtkachel?

  Voordat je begint met stoken is het belangrijk dat het bad gevuld is tot 10 cm onder de rand. Op deze manier is de kachel gevuld met water. Doe je dit niet dan kan de kachel zichzelf niet koelen en gaat deze kapot. 

  De beste manier om je kachel te stoken is de Zwitserse manier. De Zwitserse manier zorgt voor de meest efficiënte manier van warmte en brand het langste. Voor het stoken van de hottub is het belangrijk dat je goed stookhout gebruikt dat altijd onbewerkt is. Wanneer je een isolerende cover hebt is het handig om deze op de hottub te laten liggen. Zo verliest het water zijn warmte niet gelijk. 

  In deze video leggen wij uit hoe het stoken werkt: https://www.youtube.com/watch?v=LJ3sbYBA2Po>

  Met de peddel kun je het verwarmen van het water versnellen. Je mengt namelijk het koele water met de warme laag. Je voorkomt hier ook mee dat het water bovenin een stuk warmer is dan aan de onderkant.

  LET OP

  De kachel mag nooit aangestoken worden op het moment dat er geen water in de hottub zit. Onze hottub kachels zijn gemaakt om het water te verwarmen. Wanneer er geen water door de kachel loopt kan de kachel zijn warmte niet kwijt. Het gevolg hiervan is dat de kachel krom gaat trekken, lekken en uiteindelijk kapot gaat. Door de kachel zonder water te stoken vervalt de garantie.

 • Hoe vul en leeg ik de hottub?

  Onze Ducktubs zijn standaard voorzien van een Gardena koppeling inclusief kogelkraantje. Het voordeel hiervan is dat je de hottub hierdoor gemakkelijk kunt vullen en legen. De tuinslang aankoppelen en het kogelkraantje opendraaien. Een normale tuinslang geeft bij een gemiddelde waterdruk zo’n 15 liter per minuut.

 • Hoe snel is een hottub warm?

  De opwarmtijd van de hottub is afhankelijk van een aantal factoren; De grootte van de Ducktub, eventuele isolatie, de sterkte van de kachel, de buitentemperatuur en de houtsoort die gebruikt wordt voor het stoken. 

  In onze kleinste hottub gaat 800 liter water en in onze grootste hottub gaat zo’n 1700 liter water. Gemiddeld genomen moet een hottub met zo’n twee uur al zeker wel een aardige temperatuur hebben. Onze grootste hottub is met 3 uurtjes heerlijk warm.

 • Wat is de ideale hottub temperatuur?

  De ideale hottub temperatuur ligt rond de 38 graden. In de zomer wellicht wat koeler dan in de winter. Wanneer het water warmer wordt dan 40 graden, dan kan dat al leiden tot lichte brandwonden. Houd daarom altijd een thermometer in het water om de temperatuur in de gaten te houden.

 • Hoe lang blijft mijn water schoon?

  Dit is enorm afhankelijk van de kwaliteit van het water. Je kunt bijvoorbeeld denken aan gebruik, hoeveelheid ijzer in het water, is het grond of kraanwater en wat de weersomstandigheden zijn. Om toch een kleine indicatie te geven rekenen wij met de volgende gemiddelden: 

  • Geen water onderhoud: 4 tot 5 dagen 
  • Gebruik Aquaclean: 1 week 
  • Gebruik Inhangfilter incl. Aquaclean: 3 tot 4 weken 
  • Gebruik filtersysteem incl. Aquaclean: 3 maanden

   

  Zonder filtersysteem

  In de hottub wil je uiteraard puur, fris en schoon water om in te badderen. Zonder filtersysteem is ‘t het beste om na een weekendje ontspannen in de hottub het water te verversen. Het legen van de hottub gaat gemakkelijk via de Gardena afvoer die standaard gemonteerd wordt. 

  Om ervoor te zorgen dat het water iets langer schoon blijft, raden wij aan goed te douchen – zonder zeep – voordat je gebruik maakt van de hottub en de voeten voor het instappen af te spoelen. Zo houdt je een groot deel van het vuil buiten het water.

  Met filtersysteem

  Wanneer de hottub voorzien is van een filtersysteem van Welvaere gaat het water zo’n drie maanden mee. Het filter zelf haalt d.m.v. filterglas het grove vuil uit het water en het UV-filter doodt 90% van de bacteriën. Wij adviseren het filtersysteem in combinatie met Aquaclean te gebruiken. Met Aquaclean reinig je het water in de hottub van bodem tot oppervlakte op een simpele en zeer efficiënte manier. Door een keer in de week wat Aquaclean volgens de beschrijving aan het water toe te voegen voorkom je de aanhechting van bacteriën in het water.

 • Hoe werkt het filteren van het water?

  Het water kan op verschillende manieren gefilterd worden. Wij raden aan de filterpomp in combinatie met een UV-filter te installeren, voor het beste resultaat. De filterpomp heeft een natuurlijk filtersysteem, waarbij het water langs filterglas wordt gepompt en het grove vuil achter blijft in het glas. Het UV-filter haalt het level van micro-organismen naar beneden en doodt 90% van de bacteriën. Zo blijft het water veel langer schoon.

  Als de filterpomp voor de eerste keer gebruikt wordt, moet deze op de stand filter worden gezet. De stekker van de filterpomp kun je pas in het stopcontact steken als de pomp volledig gemonteerd is en de hottub met water gevuld is.

  Na zo’n anderhalve maand, afhankelijk van hoe vaak je de hottub gebruikt, kun je de filterpomp op backwash zetten. Hierdoor geeft de filterpomp zichzelf een spoeling.

  De uitgebreide handleiding van de filterpomp kun je hier downloaden

 • Kan ik chloor in mijn hottub gebruiken?

  Alle chemicaliën en pompen werken het beste in combinatie met een klein chloortabletje, zo ook onze Aquaclean. Aquaclean is een milieuvriendelijk all-in-one product voor het wateronderhoud van jouw Ducktub. 

  Wanneer je chloor gaat gebruiken raden we aan hele kleine chloortabletten toe te voegen aan het water middels een drijver. De tabletten dienen maximaal 15 tot 20 mg te zijn. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven, dit kan de kachels aantasten.

 • Wat kost het vullen van mijn hottub?

  Het water van de hottub moet uiteraard regelmatig vervangen worden. Wanneer dit gebeuren moet, hangt af van verschillende factoren; heb je een filterpomp, gebruik je etherische oliën, staat de hottub onder een boom en hoe vaak maak je gebruik van de hottub.

  De waterprijs verschilt per gemeente. Op de website van Vitens staat een handige tool waar je de prijs voor het water in jouw gemeente kunt berekenen. Zij geven zelf al aan dat de kosten voor 1000 liter water onder de 1 euro liggen.

 • Wat kost stookhout?

  Wanneer je een hottub van 1000 liter warm wilt stoken dan gebruik je gemiddeld zo’n 2/3 zakjes hout. Een zakje hout kost zo’n 4 euro, ook dit verschilt natuurlijk per leverancier. Wanneer je zelf veel stookhout hebt liggen, hoef je dit natuurlijk niet aan te schaffen. Wanneer je een hottub een aantal dagen achter elkaar warm stookt, heb je de volgende dag ook minder hout nodig.

 • Wat kan ik doen als er veel rook uit mijn kachel komt?

  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw buren last hebben van de rook. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het overmatig roken van de kachel. Allereerst is het belangrijk dat de kachel een goede trek heeft vanaf de bovenkant. Je kunt eerst controleren of er een cirkel van zo’n drie meter vanaf de kachelpijp vrij is. Is dit niet het geval dan kan een verlenging van de kachelbuis al helpen met het oplossen van het rookprobleem.

  De vele rook kan ook komen door het gebruik van verkeerd brandhout. Wij raden aan hout te stoken met het FSC of PEFC keurmerk. Stook alleen droog hout met een vochtpercentage tussen de 15 en 22%. Hout dat in de tuin ligt is waarschijnlijk te vochtig. Ook papier, karton, geïmpregneerd of geverfd hout raden wij af!

  De manier van hout stoken kan ook invloed hebben op de hoeveelheid rook. Wij raden aan de Zwitserse methode, ook wel omgekeerd stoken, te gebruiken. Bij de Zwitserse methode maak je een piramide van houtblokken, met grote blokken onderop en steeds kleinere blokken richting de top. Het vuur wordt vervolgens aan de bovenzijde aangestoken. Dit zorgt voor een vrijwel volledige verbranding en dus voor weinig rook. In dit filmpje legt Bas uit hoe de Zwitserse methode werkt. 

Overige hottub vragen

 • Wat is de levertijd van jullie hottubs?

  Onze adviseurs kunnen je meer vertellen over de levertijd van de Ducktubs. Doordat wij onze hottubs zelf in de werkplaats in Nijkerk maken duurt het eventjes voordat de hottub in je eigen tuin staat.

  Kun je niet wachten? Wij hebben ook een aantal direct leverbare hottubs.

 • Kan het water in de hottub tegen bevriezing?

  De hottub zelf kan goed tegen bevriezing. Wij raden wel aan om tijdens een strenge vorst de kachel leeg te laten lopen. De kachel kan namelijk iets minder goed tegen bevriezing en kan hierdoor kapot gaan. Door een vriesstop in de doorvoer te stoppen kun je alleen de kachel leeg laten lopen. Dit doe je door het stopje aan de voorkant van de kachel los te draaien. 

  Het is altijd een goed idee om tijdens de winter de temperatuur van het water goed in de gaten te houden. Zeker ook wanneer je een jetsysteem in je Ducktub heb zitten. Het kan dan bijvoorbeeld helpen om regelmatig het bad te verwarmen zodat het water niet onder de 0 graden komt. Wanneer je helemaal veilig wilt zitten dan kun je er voor kiezen om de hottub helemaal leeg te laten lopen.

 • Mijn kachel lekt. Wat kan ik doen?

  Er zijn verschillende oorzaken waardoor de kachel kan gaan lekken:

  Eerste gebruik van de kachel
  Wanneer de kachel voor de eerste keer gebruikt wordt, zal er water aan de binnenkant te zien zijn, dit is condens. Dit is geen probleem. 

  De slangklemmen zitten niet goed vast

  De kachel zit met slangen aan de hottub bevestigd. De slangen worden vastgezet door twee slangklemmen die strak aangedraaid zijn. Het kan zijn dat de klemmen niet strak genoeg zijn aangedraaid, waardoor er toch wat water ontsnapt. De klemmen zijn eenvoudig aan te draaien met een ringsleutel, een Bahco of een ratel steeksleutel.

  De kachel stop is niet goed aangedraaid

  Eerste keer

  Gebruik je de kachel voor de eerste keer dan kan het zijn dat de stop tijdens transport door de trilling van de weg iets losser is gaan zitten. Check altijd even of de stop volledig is aangedraaid. De stop vind je aan de voorkant van de kachel.

  Na legen van de hottub

  Wanneer de hottub geleegd wordt om water te verversen zal er in de kachel water achterblijven. Daarom wordt vaak de kachel stop losgedraaid om zo al het overige water uit de kachel te laten lopen. Bij het opnieuw vastdraaien van deze stop, kan het voorkomen dat deze niet strak genoeg is aangedraaid en de kachel dus iets gaat lekken. Check altijd even of deze stop helemaal goed is aangedraaid.

  De naden zijn niet goed gelast

  Als het water uit de lasnaden lekt, dan is de kachel waarschijnlijk lek en zal deze omgeruild moeten worden. Helaas kan het af en toe voorkomen dat een kachel niet goed gelast is in de fabriek. Uiteraard krijg je in dit geval gewoon een nieuwe kachel van ons! 

  Je kunt het beste wat filmpjes van de lekkende kachel sturen naar [email protected], incl. de naam waarop de hottub is aangeschaft. Zo kunnen wij ook beoordelen dat het inderdaad gaat om een kachel die vanuit de fabriek kapot is gegaan. 

 • Hoe controleer ik of het filtersysteem werkt?

  Wanneer de pomp zijn werk doet hoor je een zacht brommend geluid. Of de lamp werkt zie je doordat er licht vanaf komt. 

 • Hoeveel stroom verbruikt de hottub?

  In tegenstelling tot een jacuzzi heb je voor een hottub geen krachtstroom nodig. Een hottub hoeft ook zeker geen 24 uur op stroom aangesloten te zijn. Een filterpomp doet zijn werk al door maar 4 uur op een dag aan te staan. Denk bij een jacuzzi aan de kosten van 3 euro gemiddeld terwijl dit bij een hot tub onder de 1 euro zit op een dag.

 • Van welk materiaal is de kuip?

  Onze hottubs worden gemaakt van verschillende lagen glasvezelversterkt kunststof met coatingen (MAXGUARD SW Gelcoat, AME VPRO Barrier coating, AROPOL M 105 & ENGUARD Topcoat)

  Onze kuipen hebben standaard de kleur RAL 7035.

 • Koelt het water af door het bubbelsysteem aan te zetten?

  Nee het water koelt hier niet door af. In het begin zal de lucht die uit de bubbels komt wel wat kouder aanvoelen dan het water. Wanneer het systeem wat langer aan staat voelt dit warmer aan.

 • Kunnen de doorvoeren gaan roesten?

  De doorvoeren die wij gebruiken zijn van rvs en hierdoor is de kans vrij klein dat het gaat roesten.

Buiten sauna

Tønsauna's

 • Wat kost een sauna?

  De kosten van een buitensauna zijn erg verschillend. En variëren natuurlijk tussen grote, materiaal en extra opties. Bij Welvaere schaf je al een Tonsauna aan vanaf 3875 euro. Dit is het kleinste model geleverd in sparrenhout en als zelfbouwpakket.

  Zo heb je altijd de mogelijkheid om de sauna uit te breiden met luxe opties. Denk hierbij aan een andere houtsoort, andere kachel, comfort upgrade, panorama raam en opbouw door Welvaere. Je kunt de aanschaf van een sauna dus net zo duur maken als dat jij wilt.

 • Wat zit er bij de vanaf prijs?

  Standaard zitten er de volgende opties bij een complete sauna.

  • – Sparrenhouten afwerking;
  • – Standaard bankjes aan de binnenkant en eventueel op de veranda;
  • – Daksingels in een kleur naar keuze;
  • – Glazen deur;
 • Hoe zit het met de garantie?

  Op onze Tønsauna’s zit een garantie van drie jaar. Deze garantie geldt altijd op de werking van het product en bij juist gebruik. Voor de complete sauna geldt dat deze op een egale ondergrond staat en gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is. Wanneer je de sauna zelf opbouwt geldt de fabrieksgarantie, wanneer wij de sauna installeren kunnen we een garantie van drie jaar bieden. 

  Op onze website kun je de uitgebreide garantievoorwaarden lezen. Hier staat per onderdeel vermeld welke garanties wij bieden. https://welvaere.nl/klantenservice/garantie/

 • Bouwen jullie mijn sauna op?

  Je kunt er bij ons voor kiezen om de sauna door ons saunateam op te laten bouwen in jouw achtertuin. Dit duurt 1 werkdag. Wij zorgen er dan voor dat de sauna op de plek komt te staan die jij voor de sauna gereserveerd hebt. Je betaald hier wel een meerprijs voor. Standaard zijn al onze sauna’s een bouwpakket. Dan bouw je deze zelf op.

 • Wat wegen de sauna's?

  Het bouwpakket van onze Barrelsauna’s weegt tussen de 600 en 1200 kg, afhankelijk van de grootte van de buitensauna. Als je een complete sauna koopt, inclusief opbouw in jouw achtertuin, hoef je geen kraan te regelen. Wij zorgen dat alle onderdelen op de juiste plek komen. Je hebt ook de mogelijkheid om jouw buitensauna zelfbouw pakket zelf bij onze vestiging in Nijkerk op te halen. Dit kan op een aanhanger, die geschikt is voor het gewicht van de sauna. 

  Het gewicht van het bouwpakket van de Tønsauna 160 is ± 600 kg

  Het gewicht van het bouwpakket van de Tønsauna 220 is ± 680 kg

  Het gewicht van het bouwpakket van de Tønsauna 250 is ± 700 kg

  Het gewicht van het bouwpakket van de Tønsauna 280 is ± 770 kg

  Het gewicht van het bouwpakket van de Tønsauna 330 is ± 900 kg

  Het gewicht van het bouwpakket van de Tønsauna 400 is ± 1200 kg

 • Hoe zit het met de levering van mijn sauna?

  Wanneer je een complete sauna koopt inclusief opbouw in jouw achtertuin, hoef je geen kraan te regelen. Wij zorgen dat alle onderdelen op de juiste plek komen. 

  Een zelfbouwpakket kun je zelf op komen halen of wij brengen hem. Voor het bezorgen van het zelfbouwpakket rekenen wij de volgende tarieven:

  Bezorging in Nederland: €290,-

  Bezorging in België: €490,-

  Bezorging in Duitsland: €690,-

 • Heb ik krachtstroom nodig?

  Alle elektrische saunakachels werken op krachtstroom. Bij een houtgestookte kachel hoef je uiteraard geen elektriciteitsaansluiting te hebben voor de sauna, alleen maar een houtvoorraad, tenzij je verlichting in de sauna wil heb je wel een stroomaansluiting nodig.

 • Sluiten jullie mijn elektrische saunakachel aan?

  Onze timmermannen monteren de elektrische kachel in de sauna, maar sluiten deze niet aan op het stroomnet.

 • Op wat voor ondergrond moet mijn sauna komen te staan?

  Het beste is de buitensauna te plaatsen op een verharde ondergrond, zoals tegels of grind in grindmatten. Belangrijk is dat de fundering voor de sauna altijd waterpas is.

 • Welk gereedschap heb ik nodig als ik mijn sauna zelf ga bouwen?

  Wanneer je een zelfbouwpakket hebt gekozen dan heb je een aantal dingen nodig. Wij adviseren in ieder geval een goede boormachine, boortjes, bitjes, een schroevendraaier set, hamer, twee sleutels maat 19 en eventueel een decoupeerzaag.

 • Hoe lang ben ik zelf bezig met het opbouwen van mijn sauna?

  Wij raden aan om de sauna altijd met twee man op te bouwen. Gemiddeld met je hier dan 1 a 2 dagen mee bezig.

Gebruik van de sauna

 • Welke stappen kent een saunasessie?
  1. Douchen
   Een saunagang begint altijd met een warme douche. Hygiëne is in de sauna erg belangrijk. En zo begint u de saunasessie fris en schoon!
  2.  
  3. Afdrogen
   Om de hete lucht op uw huid te kunnen toelaten is het belangrijk dat u zich goed afdroogt. Wanneer u nat de sauna in gaat dan wordt het zweten tegengehouden.
  4.  
  5. Warm voetenbad (5 tot 10 minuten)
   Heel belangrijk is dat u voordat u de sauna in gaat vijf tot tien minuten uw voeten in een warm voetenbad heeft. Middels het warme water wordt het bloed in de voeten op een hogere temperatuur gebracht en daarmee het lichaam voorbereid op de sauna. De haarvaten worden via het zenuwstelsel verwijd.
  6.  
  7. De saunasessie (6 tot 15 minuten)
   Beginnend kan men op de onderste bank plaatsnemen. Zitten of liggen naar wat men wilt, maar met de voeten op gelijke hoogte als de billen. Hierdoor warmt men gelijkmatiger op.Geoefende saunagangers klimmen vaak naar de hogere banken om daar te gaan zitten of liggen. Altijd dient eerst een handdoek of badlaken uitgespreid te worden.De minimale saunaduur is 6 minuten. Dit is nodig om alle poriën goed te laten openen zodat de zweetklieren hun werk kunnen gaan doen. Zou u deze tijd niet afwachten dan is er een kleine kans op warmtestuwing omdat het lichaam de opgenomen warmte nog niet kan afvoeren. De maximaal aanbevolen tijd is 15 minuten waarvan de laatste 2 minuten zittend, meestal op de onderste bank. Vooral als u gelegen heeft zou u duizelig kunnen worden. Door even te gaan zitten kan het lichaam weer aan de verticale houding wennen.
  8.  
  9. Koud luchtbad (1 tot 5 minuten)
   Na het warme luchtbad in de sauna kunt u nu heerlijk op uw gemak afkoelen in de buitenlucht. U kunt rustig gaan zitten of een stukje lopen.
  10.  
  11. Koud afspoelen
   Als er geen meer  voorhanden is dan kunt u eerst een koude douche nemen. Ook wordt de afkoelslang veel gebruikt. Begin bij uw linkervoet en werk dan langzaam omhoog. Nadat al het zweet afgespoeld is kan er een koud dompelbad genomen worden. Het is erg belangrijk dat er goed afgekoeld wordt!
  12.  
  13. Warm voetenbad (5 tot 10 minuten)
   Een saunagang eindigt altijd weer met een voetenbad op deze manier kan het lichaam goed opwarmen na het afkoelen.
  14.  
  15. Rusten
   Voordat u alles kunt herhalen moet u goed uitrusten en vooral goed drinken. In de sauna verliest u namelijk veel vocht en dit moet weer aangevuld worden.
 • Hoe verwarm ik de sauna met elektrische kachel?

  De sauna verwarmen met een elektrische kachel is heel simpel. Je sluit de kachel aan op krachtstroom en je schakelt ‘m aan door middel van bedieningsschakelaars.

  De gewenste temperatuur is vaak persoonlijk. Voor beginnende saunagangers is 75 graden een mooie temperatuur om te starten. Dit kan langzaam opgebouwd worden tot zo’n 100 graden. Na het inschakelen van de kachel wacht je zo’n 25 minuten en kun je genieten van de heerlijke warmte in de sauna.

 • Hoe verwarm ik de sauna met een houtgestookte kachel?

  De houtgestookte sauna vergt iets meer moeite om aan te steken, maar daar krijg je natuurlijk veel sfeer en karakter voor terug. Afhankelijk van het model kan je de sauna kun het beste een uurtje van te voren aansteken door middel van de Zwitserse stookmethode. Bij de Zwitserse stookmethode laat je het vuur van boven naar beneden branden. Hierdoor ontstaat er minder rook dan op de ‘normale’ manier. Hoe de Zwitserse manier precies werkt, wordt in dit filmpje uitgelegd.

  De kachel kun je harder of zachter laten branden door de luchttoevoer verder op of dicht te zetten. De sauna zal via de gelijkmatige warmte van de kachel naar een temperatuur stijgen die jij aangenaam vindt. Is die temperatuur bereikt? Dan stel je de luchttoevoer van de saunakachel zo in, dat het vuurtje rustig blijft doorsudderen.

  Waarschijnlijk zal dit tussen de 75 en 100 graden zijn. Nu kun je je ogen sluiten, achterover leunen en genieten van de warmte en de geur van brandend hout. Wanneer je klaar bent met de saunasessie, sluit je de luchttoevoer van de kachel zodat het vuur dooft.

 • Hoe snel is de sauna warm?

  Het is lastig om een exacte opwarmtijd voor de sauna te geven. De opwarmtijd van de sauna is afhankelijk van veel factoren. Zoals de kachel, de grootte van de saunaruimte en het hout dat gebruikt wordt voor het stoken.

  Daarnaast is het ook per persoon verschillend wat een fijne sauna temperatuur is. Ervaren saunagangers zullen een sauna van 100 graden heerlijk vinden, voor een beginner kan deze temperatuur op 75 graden liggen. De gemiddelde opwarmtijd zal rond de 50-60 minuten liggen, dit is slechts een indicatie.

 • Wat is de ideale sauna temperatuur?

  De ideale sauna temperatuur ligt zo rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die prima te verdragen is, als de luchtvochtigheid laag is. In een droge sauna ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.

  Beginnende sauna bezoeker

  Wanneer je voor het eerst naar een sauna gaat of plaats neemt in een sauna kun je het beste beginnen met een saunasessie bij een temperatuur van zo’n 70 graden celsius. Langzaam kun je dan iedere keer in een wat warmere sauna gaan zitten om te ontdekken welke temperatuur jij het fijnste vindt.

 • Wat zijn de stroomkosten van een sauna?

  Wanneer je de sauna laat verwarmen door een elektrische kachel wordt de kracht altijd weergegeven in kilowatt. Bijvoorbeeld onze Harvia Cilindro. Deze kachel heeft een vermogen van 9 kW. Dat betekent dat wanneer de kachel een uur lang aan staat deze ongeveer 9 kW aan energie verbruikt. Je kunt dat ook beschrijven als 9 kilowatt uur (9kWh).

  Volgens Pricewise is de gemiddelde kWh-prijs in Nederland 22 cent voor 1kWh. Wanneer deze Harvia Cilindro kachel dus een uur aanstaat verbruik je ongeveer 9 keer 22 cent. Dat komt neer op een kleine 2 euro per uur. Wanneer je dus een ander type kachel hebt kun je ditzelfde rekenvoorbeeld gebruiken: Het aantal kWh x 22 cent. Dit zijn de kosten per uur.

  Uiteindelijk hangen deze kosten natuurlijk af van het gebruik. Maak je er iedere avond gebruik van of maar een uurtje per week. Een elektrische saunakachel doet er ongeveer half uurtje over om de Tønsauna te verwarmen naar een fijne temperatuur, geniet je daarna nog ruim een uur van een paar saunasessies dan ben je per sessie zo’n drie euro kwijt. Altijd nog een stuk minder dan een dagje in een saunacomplex.

 • Wat zijn de gevolgen van krachtstroom op mijn maandelijkse kosten?

  Een elektrische saunakachel moet altijd aangesloten worden op krachtstroom. Krachtstroom is net iets anders dan gewoon stroom (230V). Bij krachtstroom ligt dat met 400V een stuk hoger. Bij ‘normale stroom’ wordt de elektriciteit door twee draden geleverd. Een draad heeft spanning en het andere draad is een nuldraad. De draad met spanning heet de fase.

  Krachtstroom werkt met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar vier draden gebruikt. Drie van de draden met spanning en een nuldraad. Krachtstroom kun je dan ook drie fase noemen. In de praktijk betekent het dat de stroom die je krijgt drie keer zo sterk is.

  Volgens Essent blijven de kosten van de geleverde stroom gelijk. Wel kan het zijn dat een apparaat dat werkt op krachtstroom aanzienlijk meer stroom verbruikt dan een klein huishoudelijk apparaat. Voor krachtstroom betaal je echter niet meer dan normaal.

 • Wat kost stookhout voor mijn houtgestookte sauna?

  Wanneer je een sauna wilt stoken gebruik je gemiddeld zo’n 1 a 2 zakjes hout. Een zakje hout kost zo’n 4 euro, ook dit verschilt per leverancier. Wanneer je zelf veel stookhout hebt liggen, hoef je dit natuurlijk niet te regelen en zijn er ook geen extra kosten.

 • Kan ik ook opgieten in mijn eigen sauna?

  Ja dat kan zeker. Bij iedere saunakachel worden stenen geleverd waardoor je water op de kachel kunt gooien.m Een Löyly, Aufguss of opgieting is een ritueel waarbij water wordt verrijkt met essentiële olien en dit wordt met een lepel op de kachel gegoten. Hierna zal de sauna langzaam vullen met geurig stoom.

Overige sauna vragen

 • Wat is de levertijd van jullie sauna's?

  Onze adviseurs kunnen je meer vertellen over de levertijd van de Tønsauna’s. Doordat wij onze sauna’s op maat maken duurt het eventjes voordat de sauna in je eigen tuin staat.

 • Mijn sauna wordt niet warm genoeg, wat kan ik doen?

  Elektrische kachel

  Het niet warm genoeg worden van de sauna kan verschillende oorzaken hebben. De meest simpele oorzaak kan de temperatuur van de thermostaat zijn. Als deze te laag staat ingesteld wordt de sauna niet warmer dan de ingestelde temperatuur. Dit is gemakkelijk op te lossen door de thermostaat van de elektrische kachel omhoog te zetten.

  Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zijn dat de kachel kapot is waardoor hij niet meer naar behoren functioneert. Wij vragen je in dit geval telefonisch contact met ons op te nemen. Wij zijn te bereiken op 0342-712032 van dinsdag t/m zaterdag gedurende openingstijden. 

  Houtgestookte kachel

  Het niet warm genoeg worden van de sauna kan verschillende oorzaken hebben. De meest simpele oorzaak is het stoken van te weinig hout in de kachel. Hierdoor zal het langer duren voordat de sauna opgewarmd is. Wij raden aan de Zwitserse methode, ook wel omgekeerd stoken, te gebruiken. Bij de Zwitserse methode maak je een piramide van houtblokken, met grote blokken onderop en steeds kleinere blokken richting de top. Het vuur wordt vervolgens aan de bovenzijde aangestoken. Dit zorgt voor een vrijwel volledige verbranding. In dit filmpje legt Bas uit hoe de Zwitserse methode werkt:

  Mocht dit niet werken, dan kan het zijn dat de kachel kapot is waardoor hij niet meer naar behoren functioneert. Wij vragen je in dit geval telefonisch contact met ons op te nemen. Wij zijn te bereiken op 0342-712032 van dinsdag t/m zaterdag gedurende openingstijden.

 • Hoe maak ik mijn sauna schoon?

  Maak je sauna regelmatig schoon. Zorg dat het net zo’n gewoonte wordt als het schoonmaken van je fornuis. Je wilt natuurlijk altijd in een schone sauna plaatsnemen, lekker fris. Wanneer je dit schoonmaken dus ook met enige regelmaat doet is het niet in ene keer een grote klus!

  Water en een speciaal sauna reinigingsmiddel

  Voor de bankjes en de houten vloer raden wij je aan om geen allesreiniger te gebruiken. Schaf hiervoor een speciaal sauna reinigingsmiddel aan, zoals Sauna Clean. Dit is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van je sauna. Heb je dit niet? Geen paniek! Je kunt ook gewoon schoon, warm water gebruiken. Haal een doekje over de bankjes, laat het opdrogen en het is schoon!

  Meer over het schoonmaken van de sauna kun je hier lezen