wat is een barrel saunaDe barrel sauna is Engels voor een “sauna in een grote houten ton”. De eerste sauna heeft een rechthoekige vorm en geeft een hoge temperatuur door het opstoken van een kachel, waardoor je hevig kan gaan zweten.

Door de ronde vorm van de traditionele barrel sauna wordt de warmte bij het stoken beter gecirculeerd, het voorkomt ook dat er temperatuurverschillen ontstaan in verschillende hoeken van de sauna. De warmte blijft in de hoeken hangen en bij een barrel sauna wordt dit automatisch rond gecirculeerd. Dit zorgt ervoor dat er minder gestookt hoeft te worden en dus zuiniger is dan een rechthoekige sauna. De barrel sauna kan elektrisch- of houtgestookt worden, bij beide kachels is het mogelijk om de  temperatuur tussen de 80 en 90 graden te krijgen. 

De barrel sauna bij uw thuis! Dit is de perfecte manier om een stukje wellness bij u in de achtertuin te creëren. Het is niet meer nodig om naar overvolle resorts te gaan, nu kunt u heerlijk thuis genieten in uw eigen sauna en tot rust komen.

Waar komt de barrel sauna vandaan?

Oorspronkelijk komt de sauna met zijn rijke geschiedenis uit Finland. Hier woonden de mensen in deels onder de grond gebouwde hutten en werden de stenen, die eerst in het vuur lagen, in deze hutten gelegd om een hogere temperatuur te creëren. De Finnen kwamen erachter dat als er water over de hete stenen werd gegoten, de ruimte veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. Het was bedoeld als verwarming, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een sauna.

Tegenwoordig worden de meeste barrel sauna’s elektrisch- of hout gestookt met een kachel van het topmerk Harvia en wordt het product steeds populairder over de hele wereld. Een barrel sauna zorgt ervoor dat spanning en stress verminderd wordt, ontspant vermoeide spieren en verhoogt de natuurlijke weerstand van het lichaam.

Waar wordt een barrel sauna van gemaakt?

Een barrel sauna is vervaardigd uit 42mm dik sparrenhout of thermohout. De dikte van het hout zorgt ervoor dat de warmte binnen de sauna blijft en er bijna geen warmte verloren gaat. Het verschil met een rechthoekig sauna is dat de barrel sauna 25% minder lucht hoeft op te warmen, veel sneller warm wordt, veel milieubewuster is en zorgt voor minder verspilde warmte.De barrel sauna staat op twee tot vier houten balken die zorgt dat uw barrel sauna stabiel blijft staan. De RVS-banden die om de barrel sauna heen gespannen zitten zorgen voor meer stevigheid en een traditionele uitstraling die perfect in iedere tuin past. Onze barrel sauna’s worden standaard geleverd met ventilatie en afvoer.

Thermohout

De barrel sauna’s van Welvaere zijn te verkrijgen in thermohout of sparrenhout. Thermohout heeft veel voordelen tegenover het onbewerkte sparrenhout:
• Hoge duurzaamheid (klasse 2);
• Hogere isolatie;
• Langere levensduur;
• Milieuvriendelijk;
• Minimale vochtopname;
• Karakteristieke donkere kleur;
• Tot in de kern behandeld.

Onderhoud

Het thermohout zorgt voor het laten verwijderen van suikers, koolhydraten en hars. Dit komt doordat het thermohout tot wel 230 graden verwarmd wordt. Hierdoor is het hout niet meer aantrekkelijk voor schimmels en insecten. Dit zorgt voor een langere levensduur. Het hout kan ook gerecycled worden, om energie op te wekken en is vervangbaar voor tropisch hardhout, dus thermohout is op ecologisch vlak erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om thermohout te onderhouden met beits of olie om uw barrel sauna een langere levensduur te geven.

Sparrenhout

Sparrenhout is een stevige Siberische houtsoort en perfect om uw barrel sauna van te bouwen.
Voordelen van sparrenhout zijn:
• Licht van gewicht, veerkrachtig en sterk hout;
• Makkelijk te bewerken;
• Zeer geschikt voor Nederlandse weersomstandigheden;
• Voordeliger in prijs vergeleken met Thermohout.

Onderhoud

Sparrenhout voor de barrel sauna is onbewerkt, dit betekent dat uw sauna eens per jaar in de olie of beits gezet moet worden. Daarnaast kan uw barrel sauna afgewerkt worden met Toned oil en Finishing Tar voor een langere levensduur van uw sauna. Dit kunt u zelf of door ons laten doen, zolang u maar kunt ontspannen!

Saunakachels

Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Welvaere, de barrel sauna’s zijn voorzien van de beste sauna kachels op de markt. De kachels van het Finse topmerk Harvia zijn in de barrel sauna’s verwerkt. Harvia heeft al meer dan 60 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van sauna kachels, daarnaast hebben deze kachels een lange levensduur, goede kwaliteit, stijlvol design en een rustgevende beleving.

Elektrische kachels

Alle barrel sauna’s worden standaard met een elektrische kachel geleverd. Hieronder vallen twee type elektrische kachels, de Harvia VEGA en de Harvia Cilindro. De Harvia VEGA is zeer elegant en gemakkelijk te bedienen. Met deze kachel is de sauna in korte tijd op aangename temperatuur. De Harvia Cilindro is een kachel die geheel open is met een prachtige robuuste uitstraling. Door middel van het gieten van water over de lavastenen kan de kachel de temperatuur tot een zeer hoog niveau brengen.

Hout gestookte kachels

Met een hout gestookte kachel kunt u optimaal genieten, door de snelle opwarming van de sauna en het creëren van een echte traditionele sfeer en extra ontspanning. Door het brandende hout en het knapperen hiervan ontstaat er een bepaalde aroma die u volledig laat ontspannen. De Harvia M2 heeft een klassiek ontwerp en zorgt binnen twintig minuten voor een aangename temperatuur in uw sauna. Door de stenen die op de kachel liggen wordt de temperatuur nog hoger na het opgieten van water. De Harvia Legend geeft de ultieme sauna ervaring. De gietijzeren kachel geeft een overheersende gloed door de grote hoeveelheid stenen die in de kachel kunnen. Dit is nog voelbaar als de kachel niet meer brand. Door deze prachtige kachel ontstaat er een authentieke sauna ervaring door het voelen en zien van het hout in de kachel.

Vorige pagina

Sauna kachels

Met wat voor kachel gaat u uw barrel sauna opwarmen? Elektrisch of houtgestookt? Bekijk de details hier. Lees meer ...

Block "3503" not found

Onderhoud

Onze sauna's zijn van uiterst degelijk materiaal. Toch is het belangrijk om uw sauna goed te blijven onderhouden. Lees meer ...

Verder lezen