Duurzame tuintrends van 2022

Klimaatverandering, klimaatadaptatie, vergroening, verduurzaming: het zijn woorden die we steeds vaker horen! Wat betekenen deze trends precies voor onze tuinen en hoe kunnen wij – als tuin gebruikers –  hier een positieve bijdrage aan leveren? Laat je inspireren en lees hieronder de belangrijkste duurzame tuintrends van 2022!!

Connecten met de natuur

Afgelopen jaar hebben we meer dan ooit de tijd gehad om te reflecteren op onze gemaakte keuzes, levensstijl en toekomstdromen. We zijn erachter gekomen hoe belangrijk het is om te verbinden met de natuur en de mensen om ons heen. Hoeveel vreugde het kan geven om buiten te zijn en hoeveel rust bomen, planten en de buitenlucht ons kunnen geven in tijden van stress. 

Deze realisaties zijn ook terug te zien in de tuintrends van 2022. Tuinen zijn meer dan ooit een plek geworden om te ontspannen, om tot bezinning te komen en om te verbinden met de natuur. Dit wordt gedaan door bestrating te vervangen voor planten, bloemen, gras en bodembedekkers; schuttingen te bekleden met klimplanten; eetbare kruiden en specerijen te laten groeien en zithoekjes te omringen met begroeiing van planten en bomen. In 2022 wordt de tuin zo ingericht dat er een plek van rust en ontspanning ontstaat en de natuur een verlengde van de woonkamer de wordt.

Duurzame tuintrend 1; Watervriendelijke tuin

Volgens het KNMI is de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar met 20% toegenomen. Dit is voornamelijk terug te zien in de vorm van hoosbuien, waardoor de riolen vaak overlopen. Burgers worden daarom al een aantal jaar met succes gestimuleerd om hun tuin te vergroenen om zo wateroverlast te verminderen. 

In 2022 zal deze trend alleen maar toenemen. Een groene tuin kan veel meer water opnemen dan een onbegroeide tuin, waardoor de waterafvoer systemen (en onze straten) ontlast worden. Een positief bijeffect hiervan is, is dat een begroeide tuin ook verkoelend werkt in de zomer en regenwater beter kan vasthouden. Hierdoor heeft de begroeide tuin zowel tijdens hoosbuien, als tijdens droge, hete zomerbuien een positief effect op onze omgeving en ons welbevinden. 

Naast het planten van extra begroeiing, is het gebruik van regentonnen een populaire terugkomende trend. Door het regenwater op te vangen tijdens buien en te gebruiken tijdens drogere periodes ontlast je én het waterafvoersysteem tijdens wateroverlast én het waterverbruik tijdens periodes van watertekort. 

Om waterverspilling tegen te gaan, heeft Welvaere een filtersysteem ontwikkeld om het water in de hottub langdurig te kunnen gebruiken. De filterpomp in combinatie met een UV-filter doodt 90% van de bacteriën! In combinatie met Aquaclean blijft het water zuiver en kan het gemiddeld wel zo’n 3 maanden gebruikt worden. Dit zorgt voor gemak in het gebruik van de hottub én het voorkomt waterverspilling.

Biodiversiteit

Steeds meer mensen zien in hoe afhankelijk wij zijn van de natuur en welke invloed wij hebben op onze natuurlijke omgeving. Dit zorgt ervoor dat zorg dragen voor de natuur en de leefomgeving van insecten en vogels steeds belangrijker lijkt te worden. Dit is terug te zien in het creëren van biodiverse tuinen, waarbij het aantrekken van insecten en vogels een grote rol speelt. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor planten en bloemen en het plaatsen van nectarrijke bloemen, zoals Wilde Marjolein, Lavendel of Vlinderstruiken om vlinders en bijen aan te trekken.

Ook het insectenhotel krijgt steeds vaker een plekje in de duurzame tuin. Dit zijn kleine huisjes met heel veel holletjes en gangetjes voor insecten zoals vlinders, solitaire bijen, lieveheersbeestjes, etc. Het insectenhotel zorgt voor een veilige verblijfplaats en nestgelegenheid, waardoor insecten populaties meer kans krijgen om te groeien. Dit heeft weer een gunstig effect op de natuur én jouw tuin!

Wormenhotel

Bij een duurzame tuin, hoort natuurlijk ook duurzame compost! Een wormenhotel is de uitgelezen kans om van je organische afval vruchtbare compost te maken. Hiermee kan je je bloemen en planten een rijke voedingsbodem aanbieden en zal je zien dat ze sneller en beter zullen groeien. 

In een wormenhotel werken compostwormen en micro-organismen samen om organisch afval af te breken. De micro-organismen gaan op het afval zitten en de wormen eten het afval en de micro-organismen op. Vervolgens produceren ze wormenpoep, ook wel ‘wormenhumus’ genoemd. Bloemen en planten zijn erg blij met deze wormenhumus, want het bevat wel 7 keer meer voedingsstoffen dan gewone tuinaarde!

Een wormenhotel is niet veel werk. Het heeft een klein beetje liefde, aandacht en organisch afval nodig en de rest van het werk doen de wormen zelf. Elke 6 maanden is het feest, want dan kan de hummus geoogst worden! Naast wormenhumus wordt er regelmatig ‘wormenthee’ geproduceerd. Dit is vloeistof dat ontstaat tijdens het composteringsproces en kan worden gezien als een ‘energiedrankje’ voor planten en bloemen.

Wormenkrukje heeft tijdloze wormenkisten ontworpen die ideaal zijn voor elke gezinssituatie. Deze functionele kisten worden op een duurzame manier in een sociale werkplaats geproduceerd en zijn door meer dan 30.000 composteerders in gebruik, waaronder Welvaere! 

De duurzame tuin trends van 2022 laten ons steeds dichter leven bij de natuur. We gaan steeds meer samen leven en -werken met de natuur en creëren een plek waar zowel de planten, bomen, bloemen en dieren, als wijzelf kunnen floreren.

Sanne
03 mei 2022
Geschreven door Sanne
Wellness Expert