Estland – een reis om nooit te vergeten!

Maandag kwart voor één – het is zover. We verzamelen bij Welvaere en opgevouwen in drie auto’s rijden we ons winterse avontuur tegemoet. Nou ja, we rijden Aiport Weeze tegemoet. Het echte avontuur begint pas als we het bijna verlaten vliegveld van Weeze oplopen, in één van de twee vertrekkende vluchten van die dag stappen en drie uur later over de besneeuwde snelweg van Estland rijden.

Het hotel is snel gevonden, de halve liters bier staan nog sneller op tafel en de eerste moord laat ook niet lang op zich wachten. Wacht even. De eerste moord? Jazeker, deze week krijgt iedereen een slachtoffer die hij of zij ongezien moet vermoorden. Echter, voor de algemene sfeer, hebben we de definitie van moord veranderd naar ‘een tik op het voorhoofd’. Of de andere hotelgasten ook blij zijn met die ‘algemene sfeer’? Daar durf ik mij niet helemaal over uit te spreken…

Gelukkig vertrekken we de volgende ochtend vroeg voor een twee uur durende roadtrip naar de andere kant van het land. We zijn op weg om het productieproces van één van onze leveranciers te bewonderen, om vervolgens uitgebreid te gaan lunchen in de hoogste pub ter wereld. Onze leverancier heeft zijn persoonlijke biermok aan de muur hangen, welke je blijkbaar krijgt als je een club member (lees veelvuldige bezoeker) bent. Ook hier staan de halve liters weer zo op tafel – want het lokale bier moet natuurlijk wel geproefd worden.

Aangekomen bij de tweede accommodatie –  een houten huis ergens tussen de besneeuwde weilanden – ziet het er naar uit de we nog niet helemaal verwacht worden. Na een paar telefoontjes – waarbij de enige Engelse zin die ik te horen krijg bestaat uit de vraag of ik toevallig ook Russisch spreek – komt er gelukkig een auto aanrijden. Niet veel later leidt de niet-Engels-sprekende-eigenaresse ons rond met behulp van haar wel-Engels-sprekende-dochter. Nu alleen nog het avondeten regelen!

Thuisbezorgd kennen ze niet in deze omgeving en het eerstvolgende restaurant ligt in de stad waar we net vandaan kwamen. Je zou het niet verwachten, maar gelukkig is er nog een buurtsuper open tot 21:00. Dan maar een paar gemotiveerde mensen optrommelen om een traditioneel pastaatje te koken. De boodschappen zijn snel gedaan – met het aanwezige kookgerei duurt het koken iets langer, maar gelukkig worden we entertained door luidruchtige, kaartspelende mannen! Na een berg eten, 100 graden sauna sessies, sneeuwengelen maken en een interessante vondst van tweede-wereldoorlog wapens ligt iedereen uiteindelijk in bed – om vervolgens wakker geschrikt te worden door twee bulldozers aka twee anonieme timmermannen. Gelukkig is er nog een extra kamer vrij, waar de gedupeerden naartoe kunnen vluchten.

Woensdagochtend worden we bij de volgende leverancier op traditionele wijze begroet: met een shotje ‘moonshine’, ofwel zelfgebrouwen wodka. Na het bekijken van zijn werkplaatsen en een iets te relaxte lunch, worden we uitgenodigd om op een soort opgevoerde golfkar met rupsbanden het bevroren meer op te gaan om te ijsvissen! En natuurlijk wordt ook hier niet de wodka vergeten. Vissen vangen we niet, maar dat wordt volledig gecompenseerd door heerlijke puddingbroodjes en een Russische soep – geserveerd in de sauna. Oke, en ook wodka.

2,5 uur, veel besneeuwde autowegen en een ontmoeting met een oud mannetje in the middle of nowhere (dat in zijn eentje het dak eraf rocked) later komen we aan bij de derde accommodatie. Deze is iets primitiever dan verwacht – met buiten-wc en één sauna-douche – maar hé, we hebben wel een hottub en mega sauna! Mede daardoor slaapt iedereen die avond dan ook als een roosje en zijn we de volgende ochtend helemaal klaar voor Tallinn.

Welvaere trip Estland

Tallinn… De stad waarbij je je terug waant in de middeleeuwen. Niet alleen de huizen, stadsmuur en andere historische gebouwen helpen je terug te gaan in de tijd, ook de serveersters en obers doen aardig hun best voor door rond te lopen in klederdracht van 600 jaar geleden. Na de lunch verspreiden we ons om ieder op zijn eigen manier de stad te ontdekken, want niet iedereen wil cadeautjes voor zijn vriendinnetje kopen of ijs eten rond het vriespunt. De muur wordt beklommen, er worden spectaculaire uitzichten op de foto gezet, museums bezocht, vintages winkels onveilig gemaakt en souveniertjes gekocht.

Als we ‘s avonds meeten voor het avondeten, komen voor de laatste keer weer de halve liters op te tafel te staan. Nouja, laatste keer – voor de laatste avond kan ik beter zeggen. De halve liters wisselen af met hele liters, want wanneer in Estland doe als de Esten – toch?

De volgende ochtend ziet iedereen er verrassend fris en fruitig uit. En weet iemand zijn roes goed te verbergen? Dan is dat zeker verholpen bij het zien van de 10 Alaska Malamutes en 30 husky’s in het Husky Park. Na een hartelijke verwelkoming van de boerderijkat en te zijn opgewarmd in de tipi tent, zijn we helemaal klaar voor de husky sledetocht. En de honden ook zo te horen. De snelle sledetocht is fantastisch en na een kort sneeuwballengevecht, heel veel knuffels met de honden en te zijn volgestouwd met huisgemaakte koekjes, worstenbroodjes en cake, zijn we klaar om terug te gaan naar Tallinn om de laatste middag van de reis door te brengen met biljarten in het Creative City Centre.

Een broodje Subway, een poging tot een pingpong-match en een kort vluchtje later, vouwen 9 semi-vermoorde Nederlanders en 1 trotse Duitser zich weer op in de drie auto’s en al snel zijn we terug op Nederlandse bodem. Het winterse avontuur achterlatend en het lang- maar onverwachte, warme weer tegemoet. Een reis om niet te vergeten!

tabitha
19 feb 2019
Geschreven door tabitha
Wellness Expert