Thuiswerkdip?

5 tips om over je thuiswerk dip of coronadip heen te komen

Ons huis is ineens omgetoverd tot een kantoor, school, dagopvang en restaurant. Opeens bevindt ons hele sociale, zakelijke en privé leven zich af op één plek. Namelijk de plek waar we wonen. De werk-privé balans is ver te zoeken. 

Toch nog even snel iets doen op een vrije dag, tijdens je lunch nog even snel met je collega bellen, op het moment van een meeting boterhammen smeren en continu bereikbaar zijn. Niet alleen door het thuiswerken, maar door deze hele situatie zitten we even in een dipje, een coronadip of thuiswerkdip net hoe je het wilt noemen. Zo kom je er vanaf!

Thuiswerkdip
  • 1. Zorg voor meer balans

Balans creëren in je dag is een van de belangrijkste punten om over je thuiswerk dip of coronadip heen te komen. Neem bewust afstand van je werk, plan je pauzes in en loop dan ook even weg van je werkplek. Dat we meer flexibel zijn door het thuiswerken is niet alleen negatief ook positief. We kunnen best even iets langer pauze nemen als dat zo uitkomt.

Maar, pas hier dus wel mee op dat niet je hele avond wordt opgeslokt door het beantwoorden van mailtjes. Zorg er dan ook voor dat op de momenten dat je vrij bent, je echt vrij bent. Dat gebeurt ook als je gewoon op kantoor werkt. Probeer deze werk-privé balans er ook thuis in te krijgen. Ruim desnoods al je werk gerelateerde spullen op zodat deze niet in het zicht liggen, dan is het ook moeilijker om snel nog even iets te doen.

Thuiswerkdip

2. Wees minder bereikbaar

Claartje Ter Hoeven, hoogleraar organisatiedynamiek in Rotterdam, deed voor de corona crisis onderzoek naar de digitale bereikbaarheid van werknemers. De werknemers meldden langer en vaker bereikbaar te zijn dan voorheen. Door deze continue bereikbaarheid, bijvoorbeeld door een werk app en mail, kunnen we ons niet zo goed losmaken van werk. 

Nu met het thuiswerken zijn we nog meer bereikbaar. Dit kan komen door de angst dat we thuis minder hard werken en wij willen dat profileren door meer bereikbaar te zijn. Spreek daarom af met collega’s op welke momenten je bereikbaar bent. Zet je telefoon of meldingen uit. Zo kom je ook niet in de verleiding om toch nog even snel op dat binnengekomen bericht te reageren. 

3. Bewust ontspannen tegen de thuiswerk dip of de coronadip

Ontspannen, bewust ontspannen is de sleutel om niet in zo’n coronadip te komen. Door bewust tijd in te plannen in je dag om even te ontspannen zorg je ervoor dat je uit die sleur komt. Hoe die ontspanning eruit ziet is voor iedereen anders. De ene vindt het fijn om met rustgevende muziek en gesloten ogen op de bank te liggen terwijl een ander het liefst een boek pakt. Als je de luxe van een eigen hottub of sauna hebt zou dit ook zo’n moment zijn om het vuurtje aan te steken en te genieten van de warmte.

Meer info over onze hottubs en sauna's?

4. Maak  echt contact

Japke-d, columnist voor het nrc vroeg aan haar lezers tips om uit de thuiswerk dip te komen. Een van die tips was om contact te leggen met anderen. Doordat we tegenwoordig alleen maar contact hebben via en ons sociale leven zich afspeelt op een beeldscherm knappen we heel erg op van echt contact.

Spreek ergens af met een collega voor een lunch in het park, maar een ommetje met een vriend of nodig vaste collega’s thuis uit om op 1,5 meter van elkaar te werken of plan, dan wel online, een borrel met collega’s. Maar een praatje met de fietsenmaker of buurman kan natuurlijk ook. Al het echte contact is en voelt beter dan WhatsApp, Teams of mail. Je fleurt ervan op!

Elektrische hottub ducktub Welvaere
  • 5. Beloon jezelf 

Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Beloon jezelf. Dat kan heel klein zijn met een lekkere lunch of een aflevering van de serie die je aan het kijken bent. Even lekker naar het bos, een tenniswedstrijd, in de hottub of sauna stappen. Plan iets. Neem een paar dagen vrij, een weekend weg, of boek een huisje om daar te gaan werken. Andere muren een andere omgeving helpen enorm en geven je echt een boost!

Sanne
17 feb 2021
Geschreven door Sanne
Wellness Expert